Z tej okazji przygotowałam dla Was kolejną sałatkę – lekką i odświeżającą, w sam raz na obecną pogodę. Kluczem do sukcesu są dobre, słodkie i soczyste pomarańcze, które w połączeniu ze świeżą miętą, białym octem winnym i oliwą, tworzą przecudowny dressing. Do tego pikantne listeczki rukoli, podprażone orzechy włoskie (pomarańcze i orzechy włoskie to według mnie zawsze udane połączenie) oraz słony ser halloumi – wszystkie smaki w tej sałatce wspaniale się uzupełniają.
Ta sałatka smakowała nam bardzo, bardzo! Na pewno na stałe wejdzie do mojego repertuaru kulinarnego. Pokochałam dodatek pomarańczy do sałatek, a że w kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się je często, na pewno wypróbuję jeszcze nie jedno zestawienie.
Ja kupuję ekologiczne pomarańcze z Lidlu, które również świetnie nadają się na sok, a ser halloumi (jak już kiedyś wspominałam) dostępny jest w Auchanie.
Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi
inspiracja BBC Good Food
Składniki (na 2 porcje):
- 2 pomarańcze
- mały pęczek świeżej mięty (czyli 1 doniczka, jeżeli kupujecie w supermarkecie)
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 1,5 łyżki oliwy
- 250 g sera halloumi, pokrojonego na plastry
- 4 garście rukoli
- 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych na patelni
- czarny pieprz do smaku
- Z pomarańczy wykrój segmenty. Nie jest to w cale takie strasznie trudne, przede wszystkim musisz mieć ostry nóż. Ja użyłam takiego do filetowania ryb, z wąskim elastycznym ostrzem. Na YouTube jest dużo filmików instruktażowych, np. możesz skorzystać z tego. Przełóż segmenty do miski i wyciśnij sok z pozostałości owoców.
- Do miski dodaj poszarpane listki świeżej mięty, ocet i oliwę i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej z obu stron plastry sera halloumi.
- Tuż przed podaniem, do miski dodaj rukolę i wymieszaj. Rozłóż pomiędzy dwa talerze. Posyp posiekanymi i podprażonymi orzechami włoskimi. Na wierzchu ułóż plastry ugrillowanego sera halloumi. Smacznego!