Dziś przygotowałam dla Was przepis na oszukane, wegetariańskie \”keftedes\”. Z kaszy jaglanej i mojego ukochanego sera halloumi, doprawione świeżymi ziołami, kuminem i papryką. Upiekłam je w piekarniku, aby uniknąć zbędnych kalorii pochodzących ze smażenia.
Oszukane, bo określeniem keftedes nazywa się w Grecji różnego rodzaju klopsiki z mielonego mięsa. Jeżeli szukacie oryginalnego przepisu, to bardzo proszę, rok temu pokazywałam Wam keftedakia z kuminem, miętą i odrobina ouzo.
Jednak te klopsiki niczym im nie ustępują i powinny zasmakować także miłośnikom mięsa. Zainspirowałam się przepisem z fantastycznego bloga Souvlaki for the Soul, ale wprowadziłam do niego kilka modyfikacji. Moja wersja jest pikantniejsza, po z papryczką chilli. Nie mogłam też dostać komosy ryżowej, więc zastąpiłam ją również zdrową kaszą jaglaną (ale kuskus czy inna kaszka też by się tu sprawdziła). Niezastąpionym według mnie składnikiem tych klopsików jest ser halloumi, jego \”gumowatość\” nadaje im zwartej, podobnej do mięsa konsystencji. Bardzo podoba mi się to nowe zastosowanie dla halloumi, bo przecież samo grillowanie plastrów w końcu może się znudzić :)
Do \”keftedes\” przygotowałam zaproponowany przez Petera z Souvlaki for the Soul dip z suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Byłam zaintrygowana ciekawym połączeniem składników. Dip wyszedł bardzo smaczny, jednak z Mężem zgodnie stwierdziliśmy, że jest trochę za gęsty jak na dodatek do klopsików. Myślę, że lepiej sprawdził by się tutaj sos jogurtowo-czosnkowy albo tzatziki, zaś dip pomidorowo-orzechowy warto wypróbować jako nowe smarowidło na kanapkę.
\”Keftedes\” z halloumi i kaszy jaglanej
Składniki (na 20 sztuk):
- 1 czerwona cebula drobno pokrojona
- 1 papryczka chilli, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 250 g sera halloumi, startego na tarce o grubych oczkach
- 2 duże jajka
- 225 g ugotowanej kaszy jaglanej
- pęczek natki pietruszki
- pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 8 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów dla wersji bezglutenowej
- sól, pieprz
- oliwa
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli podduś 2-3 minuty na oliwie na średnim ogniu, po czym odstaw do przestygnięcia.
- W misce umieść starty na tarce ser halloumi, ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, podduszone cebulę, czosnek i chilli, posiekaną natkę pietruszki i bazylię, kumin oraz słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wbij dwa jajka i wymieszaj. Dodaj bułkę tartą lub mielone migdały, ale najlepiej stopniowo, aby zweryfikować konsystencję masy. Powinna uzyskać plastyczną, lepiącą konsystencję, ale nie być za sucha. Odstaw masę do lodówki na 15-20 min.
- Maczając dłonie w zimnej wodzie, uformuj z masy 20 niewielkich kulek. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut, po czym przestaw piekarnik na opiekanie i zrumieniaj keftedes przez 5-7 minut z każdej strony.
- Podawaj od razu z dipem z suszonych pomidorów i orzechów włoskich, sosem tzatziki lub sosem jogurtowo-czosnkowym.
Dip z suszonych pomidorów i orzechów włoskich
Składniki:
- 100 g suszonych pomidorów odsączonych z oleju
- 50 orzechów włoskich, bez łupinek
- 1 łyżka melasy z winogron petimezi lub melasy z granatów*
- 60 ml oliwy (czyli ok. 3 łyżki)
- sól, pieprz
- orzechy włoskie i listki bazylii do dekoracji
- Wszystkie składniki zmiksuj na pastę przy pomocy blendera. Przełóż do miseczki, udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i listkami bazylii. Podawaj do \”keftedes\” z powyższego przepisu lub jako pastę kanapkową.