Dzień dobry,
Dziś chciałam Wam przedstawić moją propozycję na wielkanocne śniadanie – jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Faszerowane jajka robię od lat w wielu wersjach. Wiem, wiem – śródziemnomorskie pochodzenie tego dania jest nieco naciągane, ale niech usprawiedliwi mnie fakt, że oparłam się na przepisie Gennaro Contaldo z książki \”Dwaj łakomi Włosi\”.
Dziś chciałam Wam przedstawić moją propozycję na wielkanocne śniadanie – jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Faszerowane jajka robię od lat w wielu wersjach. Wiem, wiem – śródziemnomorskie pochodzenie tego dania jest nieco naciągane, ale niech usprawiedliwi mnie fakt, że oparłam się na przepisie Gennaro Contaldo z książki \”Dwaj łakomi Włosi\”.
Gennaro proponuje sięgnięcie właśnie po jajka przepiórcze a nie kurze, ze względu na ich prezencję i delikatność. Przyznam, że ich wygląd mnie urzekł – fotografowanie tych ślicznych skorupek to prawdziwa przyjemność dla każdego blogera kulinarnego i chociaż dlatego miałam ochotę je kupić. Przez te nieregularne plamki oraz blado-błękitne wnętrze skorupki przypominają mi jaja jakiegoś dinozaura albo smoka :)
Faszerowane jajka przepiórcze to w pewnością większa uczta dla oczu niż dla żołądka, bo przecież jakże można się najeść taką mini-połóweczką. ale stwierdziłam, że to właśnie lepiej – dzięki małej porcji możemy spróbować większej liczby potraw z wielkanocnego stołu. Jajeczka nie są też takie tuczące – do przygotowania farszu dla 24 połówek wystarczyła mi zaledwie 1 łyżka majonezu.
Jajka przepiórcze są według mnie bardzo wytworne i eleganckie, stąd dzisiejsza stylizacja zdjęć. Polecam je na Wielkanoc albo jako przystawka na przyjęcie czy Sylwestra. Zamiast tuńczyka z puszki możecie użyć wędzonego łososia.
P.s. Dzisiejszy przepis dodaję do akcji wspólnego gotowania \”Trzy po trzy: jajka, szczypiorek i kiełki\”. Zajrzyjcie do Peli i sprawdźcie, co ona przygotowała z tych składników.
Jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami
przepis Gennaro Contaldo z moimi modyfikacjami
Składniki (na 24 sztuki):
- 12 jaj przepiórczych*
- 80 g tuńczyka w oleju z puszki, odsączonego
- 2 łyżeczki kaparów, odsączonych z zalewy
- łyżeczka posiekanego szczypiorku
- 1-1,5 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- rzeżucha do dekoracji
* Zamiast jaj przepiórczych możesz użyć kurzych. Na 6 jaj kurzych podwoiłabym ilość składników farszu.
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w rondelku i dobrze ją posól. Włóż jajka przepiórcze i gotuj przez 5 minut. Następnie przełóż je do zimnej wody na 3-4 minuty.
- Ostrożnie obierz jajka ze skorupek, następnie przekrój wzdłuż na połówki przy pomocy ostrego noża. Łyżeczką deserową wyjmij z jajek żółtka i przełóż do miseczki. Białka ułóż na półmisku wgłębieniem do góry.
- Tuńczyka i kapary drobno posiekaj i przełóż do miseczki z żółtkami. Dodaj posiekany szczypiorek i dopraw solą i pieprzem (uważaj na sól, bo tuńczyk i kapary są słone). Dodaj majonez i wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
- Przy pomocy dwóch małych łyżeczek lub dłoni zwilżonych wodą formuj małe kuleczki z farszu i umieszczaj je we wgłębieniach białek. Udekoruj kiełkami rzeżuchy. Polecam na wielkanocny stół albo na eleganckie przyjęcie. Smacznego!
***