Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası
Dzień dobry,
Po dłuższej niż chciałam przerwie powracam do wspólnego gotowania potraw tureckich z Emilią i Panną Malwinną. Dziś zapraszamy Was na pyszną sałatkę z ciecierzycy, Nohut Salatası.
Moja koleżanka zapytała mnie ostatnio, co to jest ciecierzyca. Uświadomiłam sobie wtedy, że moje ulubione warzywo strączkowe może nie być znane osobom nieinteresującym się kulinariami. Czym prędzej zachęciłam ją do spróbowania ciecierzycy, bo uważam, że nie znając jej dużo traci.
A dzisiejsza sałatka jest idealna do zapoznania się z tymi małymi ziarenkami. Ekspresowa w przygotowaniu, jeżeli użyjecie ciecierzycy z puszki, pyszna i aromatyczna, choć z nieskomplikowanych składników. Ja akurat wszystkie niezbędne produkty mam zawsze w kuchni, bo używam ich na okrągło. Wam problem może jedynie sprawić kumin, czyli kmin rzymski, dostępny w sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i delikatesach. Warto się jednak o niego postarać, ponieważ nadaje sałatce charakterystyczny smak.
Powyższe zdjęcia ciecierzycy zrobiłam razem z Kingą z GreenMorning.pl w czasie kursu fotografii kulinarnej. Jak Wam się podobają? W weekend zapraszam Was na relację z kursu.
Bardzo chciałabym napisać Wam coś więcej na temat samej Nohut Salatasi, jednak udało mi się dotrzeć tylko do informacji, że jest spożywana jako jedna z przystawek meze. Dla nas stanowiła wyśmienitą kolację z towarzystwie świeżego pieczywa. Bardzo zasmakował mi cytrusowy sos przełamany ostrością kuminu i papryki, choć dla mojego Męża był trochę za kwaśny.
Polecam Wam także przepis na piyaz, turecką sałatkę z fasoli, z dość podobnych co Nahut Salatasi składników z pominięciem sera feta.
Turecka sałatka z ciecierzycy - Nohut Salatası
na podstawie przepisu z tego bloga
czas przygotowania : 20 min.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- duża garść czarnych oliwek bez pestek (u mnie oliwki kalamata)
- 4 pomidory Roma lub ok. 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- 100 g sera feta
- na sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, np. Gran Fruttato Monini, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzu
- posiekana natka pietruszki lub świeża mięta
Przygotowanie:
- Ciecierzycę oraz oliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz koktajlowych, przekrój je na połówki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Składniki sałatki umieść w misce.
- W miseczce lub słoiku wymieszaj składniki sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej sosem sałatkę i wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki lub miętą oraz pokruszonym serem feta.
- Podawaj od razu lub wstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły.
Pyszna salatka i przepiekne zdjecie ciecierzycy. Czego chciec wiecej?!? Po prostu ideal!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Mi nie potrzeba nic więcej :)
UsuńSałatka wygląda pięknie, skontrastowane samki i kolory :) chętnie skorzystam z przepisu, pozdrowienia
OdpowiedzUsuńCieszę się, że sałatka się podoba. Mi też zasmakowała :)
UsuńSałatka bardzo ciekawa, zdjęcia ciecierzycy piękne, szczególnie to z lewej.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda niezwykle smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNo popatrz a ja czesto robię w lecie taką sałatkę i nawet nie wiedziałam, że ona jest turecka:-) Też mam zawsze do niej wszystkie składniki w domu, z tym, że ja nie kupuję gotowych straczkowych w puszce. Zawsze gotuję większą ilość i nadmiar zamrażam.
OdpowiedzUsuńZdjęcia prześliczne. Właśnie wczoraj się zastanawiałam, czy ten kurs już się odbył. Czekam na relacje. I chętnie poznam szczegóły odnośnie zdjęcia z ciecierzycą, bo świetliste zdjęcia z ciemnym tłem są dla mnie wielką tajemnicą.
Zatem zapraszam w weekend na relację z warsztatów z Kingą :)
UsuńPyszna!
OdpowiedzUsuńLubię bardzo taki zestaw na talerzu.
Ja też :)
Usuńzdjecia rewelacja a salatka wyglada bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam ciecierzycę i zdecydowanie to moje ulubione warzywo strączkowe. Bardzo podoba mi się Twoja wersja tej sałatki :)
OdpowiedzUsuńDla mnie również ciecierzyca stanowi najpyszniejsze warzywo strączkowe :) Dziękuję za wspólne gotowanie :)
Usuńzdrowa i apetyczna!super sałatka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marto :)
Usuńswietna opcja np na drugie śniadanie ;) Wygląda zachęcająco.
OdpowiedzUsuńJasne, można zapakować w pojemnik i zabrać do pracy lub szkoły.
Usuńidealne połączenie
OdpowiedzUsuńDla mnie też :)
UsuńGenialna ,do powtórzenia w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńZuziu zdjęcia przepiękne chciało by się jeść tę sałatkę i jeść :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję siankoo, bardzo mi miło :) Również pozdrawiam :)
UsuńFanstyczny pomysł na lekką, pyszną i do tego cieszącą oko sałatkę :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSałatka pyszna, ach a te zdjęcia...:-)
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuje :)
UsuńZjadłabym taką sałatkę, muszę koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńDużo gotuję,eksperymentuje ze smakami i muszę przyznać,ze rzadko zdarza mi się znaleźć Coś,co zmusi mnie do napisania komentarza(negatywnych nie piszę;)) salatka niby prosta, szybka,ale ...genialna.jeśli poświęci się chwile na znalezienie produktów dobrej jakości juz samo przygotowanie jest euforią dla zmysłów..cytyna mięta pietruszka czosnek kumin etc. Po sprobowaniu jest o dziwo jeszcze piękniej.dziękuję za przyczynienie się do kolejnej podróży kulinarnej bez ruszania sie z domu:) pozdrawiam i życzę sukcesów
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za taki ciekawy i przemiły komentarz :) Pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam sałatki, a że się naczytałam dużo o cudownych właściwościach cieciorki (tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/cieciorka-%C5%9Bwietny-zamiennik-mi%C4%99sa) to tym bardziej koniecznie muszę przyrządzić tą sałatkę.Trudna nie jest, długo się jej nie robi, za to jest pożywna, zdrowa, a i znając życie okaże się bardzo smaczna ;)
OdpowiedzUsuń