Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası

przez admin
turecka sałatka z ciecierzycy

Dzień dobry,
Po dłuższej niż chciałam przerwie powracam do wspólnego gotowania potraw tureckich z Emilią i Panną Malwinną. Dziś zapraszamy Was na pyszną sałatkę z ciecierzycy, Nohut Salatası
Moja koleżanka zapytała mnie ostatnio, co to jest ciecierzyca. Uświadomiłam sobie wtedy, że moje ulubione warzywo strączkowe może nie być znane osobom nieinteresującym się kulinariami. Czym prędzej zachęciłam ją do spróbowania ciecierzycy, bo uważam, że nie znając jej dużo traci.

A dzisiejsza sałatka jest idealna do zapoznania się z tymi małymi ziarenkami. Ekspresowa w przygotowaniu, jeżeli użyjecie ciecierzycy z puszki, pyszna i aromatyczna, choć z nieskomplikowanych składników. Ja akurat wszystkie niezbędne produkty mam zawsze w kuchni, bo używam ich na okrągło. Wam problem może jedynie sprawić kumin, czyli kmin rzymski, dostępny w sklepach typu kuchnie świata, sklepach z produktami arabskimi i delikatesach. Warto się jednak o niego postarać, ponieważ nadaje sałatce charakterystyczny smak.
ciecierzyca

Powyższe zdjęcia ciecierzycy zrobiłam razem z Kingą z GreenMorning.pl w czasie kursu fotografii kulinarnej. Jak Wam się podobają? W weekend zapraszam Was na relację z kursu.

Bardzo chciałabym napisać Wam coś więcej na temat samej Nohut Salatasi, jednak udało mi się dotrzeć tylko do informacji, że jest spożywana jako jedna z przystawek meze. Dla nas stanowiła wyśmienitą kolację z towarzystwie świeżego pieczywa. Bardzo zasmakował mi cytrusowy sos przełamany ostrością kuminu i papryki, choć dla mojego Męża był trochę za kwaśny.

Polecam Wam także przepis na piyaz, turecką sałatkę z fasoli, z dość podobnych co Nahut Salatasi składników z pominięciem sera feta.
salatka z ciecierzycy, pomidorow, oliwek i fety

Turecka sałatka z ciecierzycy – Nohut Salatası

na podstawie przepisu z tego bloga
czas przygotowania : 20 min. 
Składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • duża garść czarnych oliwek bez pestek (u mnie oliwki kalamata)
  • 4 pomidory Roma lub ok. 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • na sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, np. Gran Fruttato Monini, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzu
  • posiekana natka pietruszki lub świeża mięta
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę oraz oliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz koktajlowych, przekrój je na połówki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Składniki sałatki umieść w misce.
  2. W miseczce lub słoiku wymieszaj składniki sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej sosem sałatkę i wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki lub miętą oraz pokruszonym serem feta. 
  3. Podawaj od razu lub wstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły. 

Podobne wpisy