Fotografia kulinarna – moja historia

przez Zuzanna
2a12e kurs na fb

Ten post bierze udzia艂 w konkursie, w kt贸rym do wygrania s膮 warsztaty fotografii kulinarnej.

Dzie艅 dobry,

Odk膮d pami臋tam interesowa艂am si臋 jedzeniem i lubi艂am gotowa膰. To mi臋dzy innymi dlatego wybra艂am studia na kierunku technologia 偶ywno艣ci oraz dietetyka – chcia艂am dowiedzie膰 si臋, sk膮d si臋 bierze jedzenie oraz jaki ma wp艂yw na nasz organizm. Jednak dopiero, gdy zakocha艂am si臋 w fotografii kulinarnej, moje zainteresowanie jedzeniem przeobrazi艂o si臋 w rodzaj fascynacji. O jedzeniu my艣l臋 niemal non stop – co ugotuj臋, jak to b臋dzie smakowa艂o i jak pi臋knie zaprezentowa膰 to na zdj臋ciach.

Gdy zaczyna艂am tego bloga ponad rok temu nie mia艂am dobrego aparatu, a moje zdj臋cia strasznie mi si臋 nie podoba艂y. Od tego czasu obejrza艂am milion pi臋knych zdj臋膰, przeczyta艂am kilka ksi膮偶ek i m膮drych poradnik贸w … no i nadal nie jestem zadowolona ze swoich zdj臋膰 :) Bo im bardziej zag艂臋biam si臋 w temat, tym wiem mniej, a i rosn膮 moje ambicje.

Jak wi臋kszo艣膰 bloger贸w jestem samoukiem, jednak samodzielne dochodzenie do pewnych umiej臋tno艣ci jest cz臋sto 偶mudne i frustruj膮ce. Jak opanowa膰 艣wiat艂o? Czemu na tym zdj臋ciu co艣 nie gra? Nie raz my艣la艂am sobie: Jak dobrze by艂oby spotka膰 si臋 z do艣wiadczonym fotografem, kt贸ry pokaza艂by mi, jak to robi.聽

Dlatego postanowi艂am wzi膮膰 udzia艂 w konkursie zorganizowanym na blogu Green Morning, w kt贸rym do wygrania s膮 warsztaty fotografii kulinarnej z King膮 B艂aszczyk-W贸jcick膮. Bloga Kingi 艣ledz臋 od pewnego czasu i jestem urzeczona jej ciekawymi historiami i przepi臋knymi, delikatnymi zdj臋ciami. Kinga zainspirowa艂a mnie do opisania Wam mojej przygody z fotografi膮 kulinarn膮. Jeste艣cie ciekawi, jakie jest moje najgorsze zdj臋cie, jakim sprz臋tem fotografuj臋 i w jaki spos贸b ucz臋 si臋 fotografowa膰? Zapraszam do przeczytania!

Moje najgorsze zdj臋cie
Ka偶dy z Was na pewno zrobi艂 kiedy艣 zdj臋cie, kt贸rego si臋 teraz wstydzi. Wiem, 偶e cz臋艣膰 bloger贸w wymienia swoje zdj臋cia na blogu, gdy ju偶 si臋 naucz膮 fotografowa膰, jednak ja na pewno tego nie zrobi臋. Blog to w ko艅cu historia o mnie, r贸wnie偶 o moim rozwoju jako fotografa jedzenia. Jestem wdzi臋czna wszystkim uznanym blogerom, kt贸rzy nadal maj膮 na swoich stronach pierwsze, nieudane zdj臋cia. Nawet nie wiecie, ile razy dodali艣cie mi otuchy, gdy z odraz膮 patrzy艂am na swoje zdj臋cia i my艣la艂am, 偶e to nie ma sensu. Ale wystarczy, 偶e zerkn臋艂am na Wasze fotografie sprzed 2-3 czy wi臋cej lat i wiedzia艂am, 偶e ja te偶 kiedy艣 b臋d臋 lepsza, wszytko jest kwesti膮 praktyki i czasu (nauka fotografii to niestety nie kwestia miesi膮ca, lecz lat).
Tak wi臋c bez wstydu prezentuj臋 Wam moje najgorsze zdj臋cie:
4afe4 p1040014
Aparat Olympus SP-600UZ, tryb automatyczny \”Potrawy\”, 艣wiat艂o 偶arowe
Zdj臋cie przedstawia past臋 z awokado i papryki. Zrobi艂am je w 2011 r., jeszcze zanim zacz臋艂am przygod臋 z blogowaniem. Fotografia kulinarna zacz臋艂a mnie interesowa膰 i chcia艂am robi膰 zdj臋cia swoim przepisom, 偶eby bra膰 udzia艂 w konkursach. O fotografowaniu jedzenia nie wiedzia艂am wtedy kompletnie nic, cho膰 wydawa艂o mi si臋,聽 偶e mam wyczucie;) Gdy dzi艣 odgrzeba艂am moje stare zdj臋cia, na twarzy pojawi艂 si臋 ma艂y u艣mieszek – jak ma艂o wtedy wiedzia艂am i jak d艂uga droga by艂a jeszcze przede mn膮.
Zdj臋cie zosta艂o zrobione aparatem kompaktowym Olympus SP-600UZ w trybie automatycznym \”Potrawy\”. My艣la艂am wtedy, 偶e wyb贸r specjalistycznego trybu za艂atwi spraw臋;)聽
Bardzo chcia艂am robi膰 艂adne zdj臋cia, ale kompletnie nie wiedzia艂am jak. Pr贸bowa艂am nawet nieporadnie komponowa膰 i stylizowa膰 moje potrawy, ale efekt i tak nie przypomina艂 nawet w najmniejszym stopniu zdj臋膰, kt贸re podziwia艂am.聽
Prze艂omowym momentem dla mnie by艂o przeczytanie ksi膮偶ki \”Uj臋cia ze smakiem\” Helene Dujardin. To z niej dowiedzia艂am si臋, dlaczego moje zdj臋cie by艂o nieudane:
  • nie nale偶y fotografowa膰 przy sztucznym 艣wietle zwyk艂ych 偶ar贸wek, tzw. o艣wietlenie 偶arowe, to przez nie moje zdj臋cie jest takie 偶贸艂te
  • talerze w du偶e kolorowe wzory odwracaj膮 uwag臋 od potrawy i generalnie nie wychodz膮 艂adnie na zdj臋ciach jedzenia
  • nauczy艂am si臋 podstaw kompozycji i stylizacji jedzenia
  • przekona艂am si臋 te偶 do rezygnacji z fotografowania w trybie automatycznym i poznania tajnik贸w prawid艂owej ekspozycji.
Od tej pory przerzuci艂am si臋 na \”tryb manualny\” mojego aparatu kompaktowego, co w praktyce oznacza艂o mo偶liwo艣膰 ustawiania balansu bieli, ISO i kompensacji ekspozycji. Ale zawsze to ju偶 co艣! Przeczyta艂am jeszcze kolejn膮 ksi膮偶k臋 o fotografii jedzenia – \”Fotografia kulinarna. Od zdj臋cia do arcydzie艂a\” Nicole S. Young oraz 艣wietn膮 ksi膮偶k臋 \”Ekspozycja bez tajemnic\” Bryan Peterson i ochoczo zabra艂am si臋 do 膰wicze艅.
Nauka fotografii – czas start!
Panowanie nad 艣wiat艂em, odpowiednie kadrowanie, k膮t fotografowania, perspektywa, kompozycja, ko艂o barw … na pocz膮tku by艂o tego zbyt wiele, abym mog艂a ogarn膮膰 wszystkie elementy na jednym zdj臋ciu. Dlatego postanowi艂am uczy膰 si臋 ich stopniowo, wykorzystuj膮c do tego bardzo proste obiekty – owoce, warzywa lub szybkie do zrobienia dania podawane na zimno – nie za艣 potrawy, kt贸re mieli艣my zje艣膰 na obiad. Chcia艂am m贸c spokojnie 膰wiczy膰, a nie martwi膰 si臋, 偶e obiad nam stygnie;) Odt膮d – tylko fotografia w 艣wietle naturalnym. Wa偶ne dla mnie by艂o r贸wnie偶 dog艂臋bne poznanie mojego aparatu – cho膰 by艂 to tylko kompakt i nie mia艂 prawdziwego trybu manualnego i tak po pewnym czasie uda艂o mi si臋 z niego wycisn膮膰 o wiele wi臋cej, zreszt膮 sami zobaczycie.聽
To zdj臋cie jest efektem jednego z moich 膰wicze艅:
bf859 p9020654
Aparat Olympus SP-600UZ, program Auto z mo偶liwo艣ci膮 modyfikacji balansu bieli, ISO i kompensacj膮 ekspozycji, 艣wiat艂o naturalne
Zwyk艂e 艣liwki na talerzu, kt贸rych kolor chcia艂am podkre艣li膰 fioletow膮 艣ciereczk膮. Fascynowa艂o mnie wtedy, jak Helene Dujardin pi臋knie prezentuje owoce i warzywa na swoich zdj臋ciach, ciekawie je kroj膮c.
Zak艂adam bloga kulinarnego
W maju 2013 roku zak艂adam Chilli, Czosnek i Oliwa. Co艣 ju偶 tam o fotografii kulinarnej wiem, przeczyta艂am ksi膮偶ki, dosta艂am od M臋偶a statyw, powoli zaczynam kolekcjonowa膰 艂adne naczynia, 艣ciereczki i inne akcesoria. Fotografuj臋 w ci膮gu dnia, przestawiaj膮c st贸艂 w pobli偶e okna w salonie (niestety mam aneks kuchenny bez dost臋pu do okna).
Jedno z pierwszych zdj臋膰 na blogu przedstawia szparagi z pomidorkami z patelni:
97c8d p5190075
Aparat Olympus SP-600UZ, program Auto z mo偶liwo艣ci膮 modyfikacji balansu bieli, ISO i kompensacj膮 ekspozycji, 艣wiat艂o naturalne
Zdj臋cie zosta艂o zrobione dok艂adnie tym samym aparatem i w tym samym trybie co wcze艣niejsze, ale my艣l臋, 偶e wida膰 popraw臋 moich umiej臋tno艣ci.
Jedn膮 z najwa偶niejszych dla mojej nauki fotografii zmian jest to, 偶e wraz z za艂o偶eniem bloga zacz臋艂am fotografowa膰 regularnie i znacznie cz臋艣ciej, dzi臋ki czemu efekty moich 膰wicze艅 sta艂y si臋 coraz szybkiej widoczne.
Zaczynam ogl膮da膰 du偶o zdj臋膰 kulinarnych w Internecie, m.in. na Pinterest (m贸j profil na Pinterest-klik), a tak偶e 艣ledzi膰 blogi bardziej do艣wiadczonych kole偶anek. Wiele ucz臋 si臋 obserwuj膮c m.in. zdj臋cia:
  • Klaudyny z Zio艂owego Zak膮tka (edit: obecnie klaudynahebda.pl), kt贸rej zdj臋cia maj膮 dla mnie nieuchwytn膮 magi臋
  • Panny Malwinny z Filozofii Smaku, podziwiam j膮 za jasne i ostre zdj臋cia
  • Sam z bloga Drizzle & Dip – uwielbiam jej zdj臋cia, po dzi艣 dzie艅 pozostaj膮 dla mnie niedo艣cignionym wzorem.
Ucz臋 si臋 tak偶e poprzez na艣ladownictwo, staraj膮c si臋 odwzorowa膰 podziwiane zdj臋cie, co szczeg贸lnie przyda艂o mi si臋 przy nauce kompozycji.

Kupuj臋 sobie lustrzank臋 cyfrow膮!

Pa藕dziernik 2013 r. Wreszcie udaje mi si臋 kupi膰 wymarzon膮 lustrzank臋 cyfrow膮 – Canon EOS 600 D z obiektywem 18-55 mm (tzw. kitowym). 艢wiat fotografii stoi przede mn膮 otworem. Wreszcie mog臋 modyfikowa膰 warto艣膰 przys艂ony i czas na艣wietlania i na moich zdj臋ciach pojawiaj膮 si臋 charakterystyczne rozmycia. Jednak moje zdj臋cia wcale nie staj膮 si臋 du偶o pi臋kniejsze … bo to nie aparat czyni zdj臋cie, lecz fotograf!
77e6c desktop
Po lewej: moje ostatnie zdj臋cie na blogu robione aparatem Olympus SP-600UZ, ta偶in z dyni膮 i suszonymi 艣liwkami
po prawej: pierwsze zdj臋cie, kt贸re zrobi艂am Canonem EOS 600 D, risotto z grzybami i pieczon膮 dyni膮.
Wed艂ug mnie pomi臋dzy tymi dwoma zdj臋ciami nie ma prawie 偶adnej r贸偶nicy. Owszem, pieczona dynia w tle jest wreszcie lekko rozmyta, ale poza tym – kompozycja, kolory, 艣wiat艂o – takie samo, bo i fotograf pozosta艂 ten sam ;)
Dlatego powtarzam: nie sprz臋t czyni zdj臋cie, zdj臋cie jest robione przez fotografa, czyli przez Ciebie i to Ty odpowiadasz ze efekt:)
Mniej wi臋cej w tym czasie natrafiam na 艣wietn膮 stron臋 internetow膮 o fotografii kulinarnej: www.learnfoodphotography.com. Mo偶ecie znale藕膰 na niej posty w stylu \”jak to zdj臋cie zosta艂o zrobione?\”, w kt贸rych blogerzy krok po kroku wyja艣niaj膮, jak zrobili dane zdj臋cie. Czytam te偶 wszystkie artyku艂y o fotografii kulinarnej, kt贸re uda mi si臋 znale藕膰 w Internecie. Ich list臋 mo偶ecie znale藕膰 na tablicy \”Food Photography\” na Pinterest.

Wa偶n膮 rzecz膮, kt贸rej si臋 wtedy nauczy艂am, jest dok艂adne planowanie ka偶dego uj臋cia. W przesz艂o艣ci nie raz stawa艂am przez problemem, 偶e danie jest ju偶 gotowe do zjedzenia i stygnie, a ja nie wiem, jak je sfotografowa膰, bo wcze艣niej sobie tego nie przemy艣la艂am. Od tej chwili przed ka偶d膮 sesj膮 po艣wi臋cam czas na planowanie tego, jak sfotografuj臋 kolejn膮 potraw臋, jakie b臋dzie t艂o, naczynia, kompozycja, czy trzeba wyprasowa膰 obrus itd. :) Pocz膮tkowo rozrysowywa艂am swoje pomys艂y na kartce, obecnie wesz艂o mi to w nawyk i planuj臋 w g艂owie.

Oto jeden z moich szkic贸w. Przedstawia cygara z ciasta filo nadziewane serem feta-klik. My艣l臋, 偶e wida膰, jak zdj臋cie oddaje m贸j wcze艣niejszy szkic.

e4cff 2335dn2bmfp 20140826 121129296 1
Kupuj臋 lepszy obiektyw
W styczniu 2014 r. udaje mi si臋 uzbiera膰 na lepszy obiektyw – Canon 50 mm f 1.4. Jakkolwiek drogi sprz臋t naprawd臋 nie jest niezb臋dny, aby robi膰 艂adne zdj臋cia, ten obiektyw mog臋 z ca艂ym sercem poleci膰. Daje ostrzejsze i ja艣niejsze zdj臋cia ni偶 obiektyw \”kitowy\”, przy tym nie b臋d膮c tragicznie drogi.

Dla por贸wnania, najlepsze moim zdaniem zdj臋cie zrobione obiektywem kitowym, oraz pierwsze zdj臋cie, kt贸re zrobi艂am nowym obiektywem:

f3b80 desktop
Po lewej: ta偶in z kurczaka z kiszonymi cytrynami, Canon EOS 600 D, obiektyw聽18-55 mm, po prawej: keftedakia czyli greckie klopsiki, Canon EOS 600 D, obiektyw 50 mm f 1.4

W czerwcu 2014 r. na stronie聽www.learnfoodphotography.comdowiaduj臋 si臋 o mo偶liwo艣ci uczestniczenia on line w bezp艂atnym kursie fotografii kulinarnej prowadzonym przez聽Todda Porter and Diane Cu z bloga White on Rice Couple. Kurs prowadzony by艂 na 偶ywo w studio w Seattle, a ja ogl膮da艂am go w zaciszu mojego domu :) Kurs okazuje si臋 fantastyczny, dzi臋ki niemu wreszcie zaczynam rozumie膰, jak kierunek padania 艣wiat艂a mo偶e wp艂yn膮膰 na nastr贸j na zdj臋ciu. Jest to dla mnie jak odkrycie 艢wi臋tego Graala!聽

Zdj臋cie greckich placuszk贸w z cukinii zrobi艂am po obejrzeniu kursu Diane i Todda. aparat Canon EOS 600 D, obiektyw聽Canon 50 mm f 1.4

b81f2 img 3146

Bardzo pomocne jest dla mnie r贸wnie偶 wsparcie blogowych kole偶anek, Asi ze Smak Hiszpanii oraz Panny Malwinny z Filozofia Smaku, z kt贸rymi wymieniam si臋 do艣wiadczeniami i radami. Dzi臋kuj臋 Wam Dziewczyny:)

Czego chcia艂abym si臋 nauczy膰?

Kinga poprosi艂a, aby艣my w po艣cie napisa艂y, czego jeszcze chcia艂yby艣my si臋 nauczy膰, co nam jeszcze nie wychodzi. Oto moja lista:

  • Chcia艂abym si臋 nauczy膰 fotografowa膰 makarony, bo wbrew pozorom jest to bardzo trudny temat. Na moich zdj臋ciach makaron贸w jest zawsze zbyt du偶y ba艂agan i czego艣 im brak.聽
  • Fascynuje mnie trend tzw. dark photography, czyli nastrojowych zdj臋膰 robionych na ciemnym tle. Jak zrobi膰 ciemne zdj臋cie jednocze艣nie pami臋taj膮c o odpowiednim na艣wietleniu i podkre艣leniu g艂贸wnego tematu? Kinga robi przepi臋kne zdj臋cia w tym klimacie, sp贸jrzcie chocia偶by na 3 zdj臋cie na tej stronie.聽
  • Mam trudno艣ci z robieniem zdj臋膰 pod k膮tem 90 stopni do potrawy, tzw. top-down. Cz臋sto wychodz膮 nieostre. Nie wiem, czy jest to kwestia statywu, czy mojej nieporadno艣ci, a mo偶e czego艣 innego?
  • Chcia艂abym r贸wnie偶 pozna膰 tajniki obr贸bki zdj臋膰, tzw. postprodukcji, poniewa偶 obecnie umiem modyfikowa膰 jedynie podstawowe elementy.聽
  • Mam r贸wnie偶 nadziej臋, 偶e Kinga zdradzi mi jak robi te przepi臋kne t艂a do zdj臋膰?:)
  • Ale co najwa偶niejsze, ch臋tnie pos艂ucham i popatrz臋, jak ona to robi, jak przebiega jej proces fotografowania.聽

Bez wzgl臋du na to, czy uda mi si臋 wygra膰 warsztaty w konkursie, ciesz臋 si臋, 偶e napisa艂am tego posta, bo sta艂 si臋 on dla mnie pretekstem do spojrzenia wstecz i podsumowania swoich post臋p贸w. Mam r贸wnie偶 nadziej臋, 偶e informacje tu zamieszczone przydadz膮 si臋 mniej do艣wiadczonym adeptom fotografii, bo czy jest lepsza nauka ni偶 na wzlotach i upadkach innych?

07d0b desktop1

A jakie s膮 Wasze do艣wiadczenia z fotografi膮 kulinarn膮? Jestem bardzo ciekawa Waszych komentarzy.

P.s. Je偶eli podoba艂 Wam si臋 ten post, to koniecznie sprawd藕cie moje pozosta艂e wpisy z聽na temat fotografii kulinarnej. Zach臋cam Was tak偶e do zapisania si臋 do mojego聽newslettera dla pasjonat贸w fotografii kulinarnej, aby nie przegapi膰 kolejnych post贸w i otrzymywa膰 ode mnie dodatkowe ciekawostki z dziedziny fotografii.聽

Podobne wpisy