Clafoutis – ciasto z wiśniami

przez admin
clafoutis ciasto z wisniami

Dzień dobry,

Dziś chciałam Was zaprosić do przygotowania rustykalnego deseru wywodzącego się z francuskiej wsi
Clafoutis to pieczony deser pochodzący z regionu Limousin w środkowej Francji. Tradycyjnie przygotowuje się go z ciemnych czereśni, które zalewa się naleśnikowym ciastem i piecze, aż ciasto się ładnie przyrumieni, następnie posypuje cukrem pudrem i podaje jeszcze ciepły. Jednak można spotkać wiele wersji tego ciasta – z wiśniami, śliwkami, porzeczkami, jeżynami czy żurawiną. Choć puryści stwierdzą, że gdy do ciasta dodamy inne niż czereśnie owoce, to prawidłowo wypiek nazywa się flaugnarde
Ale czy to ważne?:)

Ważne jest to, że clafoutis to przepyszny, nieskomplikowany wypiek, takie domowe ciasto z duszą. Prosty deser, który francuskie mamy i babcie przygotowywały dla swoich dzieci i wnucząt, gdy te prosiły o coś słodkiego. Serdecznie zapraszam Was po przepis!

ciasto wisniowe
Clafoutis przypomina wielki, pieczony naleśnik, choć w konsystencji przywodzi na myśl bardziej budyń. To za sprawą dość rzadkiego, mleczno-jajecznego ciasta jedynie z odrobiną mąki. Nie bez powodu niektórzy porównują go do flanu i myślę, że coś w tym jest.
Do przygotowania clafoutis nie potrzeba robota kuchennego, wystarczy miska i trzepaczka. Jedyna trudność to wydrylowanie wiśni. W klasycznym clafoutis w czereśniach pozostawiano pestki, które w czasie pieczenia wydzielały substancję (amygdalinę) o migdałowym aromacie. Ja jednak wolę wypestkować owoce i dodać do ciasta trochę ekstraktu migdałowego. Dlatego pożyczyłam od mojej Mamy specjalny przyrząd – drylownicę, którą pokazywałam Wam na Facebooku. Sprawdza się świetnie, choć po wszystkim cała kuchnia jest w soku wiśniowym (dzięki za zmywalne ściany:)) Jeżeli nie macie dostępu do drylownicy, możecie wypestkować owoce ręcznie, robiąc w nich małe nacięcia i wyłuskując pestki.

Jeżeli lubicie słodkości na śniadanie, możecie przygotować clafoutis bez śmietany, aby było lżejsze i zmieszać składniki, tak jakbyście robili ciasto na naleśniki. 

Clafoutis przygotowałam specjalnie na akcję Mirabelki \”W wiśniowym sadzie\”. Razem ze mną desery z wiśniami przygotowały Mirabelka i Panna Malwinna.
dobre ciasto z wisniami deser
Clafoutis – ciasto z wiśniami

przepis z książki Zdrowa kuchnia prosto z targu Jogi Liano & Tasha Deserio
czas przygotowania: 20 min. + pieczenie 55 min.

Składniki:

  • 500 g wydrylowanych wiśni (lub ciemnych czereśni)
  • 250 ml tłustego mleka
  • 60 ml śmietany 30% tł.
  • 4 łyżki przesianej mąki (typ. 450 lub 500)
  • 4 jajka, ogrzane do temperatury pokojowej
  • 125 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem i ułóż w nim wiśnie.
  2. W rondelku na średnik ogniu podgrzej mleko oraz śmietanę, aż prawie zaczną wrzeć. Zdejmij z ognia i dodawaj po trochu mąkę energicznie mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki.
  3. W misce roztrzep jajka z cukrem i solą. Dodaj mieszaninę mleka, śmietany i mąki oraz ekstrakt migdałowy. Wymieszaj do powstania gładkiego rzadkiego ciasta. Zalej nim wiśnie i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez 45-55 min (ja piekłam 55 min.), aż lekko zbrązowieje na wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. 
Życzę Wam smacznego!
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
placek z wisniami clafoutis

Podobne wpisy