Dzień dobry,
Nie chodzi mi jednak o sławne narkotyki (ani o danie z ich dodatkiem)… Coca, płaski chlebek z dodatkami pochodzący z Katalonii, nazywana jest \”hiszpańską pizzą\”, jednak mi bardziej przypomina również włoską focaccię. Spód jest nieco grubszy niż w pizzy i mięciutki, co pewnie przypadnie do gustu miłośnikom \”pizzy w stylu amerykańskim\”, ale uwaga – zgodnie z hiszpańską tradycją na cocę nigdy nie kładziemy sera!
Coca, przystrojona typowo hiszpańskimi dodatkami i pokrojona w zgrabne kwadraty, posłużyła nam jako świetna przekąska do piwa w czasie oglądania sobotniego meczu. Mi kojarzy się ona z typowo imprezowo-przekąskowym daniem (hiszpańskim tapas), choć na obiad też bym nią nie pogardziła:)
Przy okazji testowania tego przepisu odkryłam bardzo dobrą metodę pieczenia drożdżowego placka – ciasto w środku wyszło mięciutkie, na zewnątrz chrupiące, \”wreszcie nie było suche\” jak ujął to mój Mąż:) Jak to się robi? Zapraszam do przeczytania:)
Znana jako \”hiszpańska pizza\”, różni się od niej w wielu aspektach. Ciasto chlebowe jest grubsze i bardziej pulchne (jak w focacci), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko… oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarra, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem, z cebulą i miodem to tylko niektóre warianty. Ważne – składniki powinny być jak najwyższej jakości i nie należy przesadzać z ich ilością – 3-4 dodatki w zupełności wystarczą, inaczej to nie będzie już prawdziwa coca.
Co ciekawe, cocę można przygotować również na słodko – piecze się ją ze smalcem dla większej kruchości, zaś wierzch posypuje cukrem, orzeszkami pinii lub skórką cytrynową i skrapia likierem anyżowym.
- 7 g suszonych drożdży
- szczypta cukru
- 2 łyżki letniej wody
- 500 g mąki typ. 650
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki białego wina (ja pominęłam)
- 250 ml letniej wody
- na tapenadę: 120 g czarnych oliwek, 4 suszone pomidory, łyżeczka kaparów, kilka łodyżek tymianku, 3-4 łyżki oliwy
- 1 czerwona papryka
- kilka garści rukoli
- kilka filecików anchois
- Drożdże rozpuść w 2 łyżkach letniej wody, dodaj szczyptę cukru i odstaw. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj mieszankę z drożdżami, sól, oliwę i ewentualnie wino. Wymieszaj łyżką. Zacznij dodawać wodę – najpierw połowę, wymieszaj i potem po troszku resztę, cały czas kontrolując konsystencję ciasta, aby nie było za mokre.
- Zacznij zagniatać ciasto rękoma. Przełóż je na oprószony mąką blat i zagniataj przez 5-8 minut, aż ciasto stanie się elastyczne. Po naciśnięciu palcem powinno wrócić. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do miski wysmarowanej oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw na 1-2 godz. w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
- W tym czasie możesz przyszykować pieczoną paprykę. Przekrój paprykę na pół, połóż na blasze skórą do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Piecz ok. 15-20 minut, aż skórka sczernieje. Przełóż do miseczki, przykryj folią plastikowa i odstaw na 10 minut. Zdejmij z papryki skórkę i pokrój na paski.
- Nagrzej piekarnik do 250 stopni C. Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą i przełóż do niej kulę ciasta. Przy pomocy dłoni rozpłaszcz i rozciągnij ciasto na szerokość blachy, jego powierzchnia powinna mieć górki i dołki. Nakłuj ciasto przy pomocy widelca, posyp odrobiną mąki, soli oraz polej odrobiną oliwy. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Gdy tylko zacznie wyrastać (po ok. 5 minutach), zmniejsz temperaturę do 150 stopni C i piecz nieco krócej niż 25 min. Z wierzchu powinno być chrupiące, ale w środku raczej miękkie.
- Gdy wstawisz ciasto do piekarnika, zajmij się szykowaniem dodatków. Włóż wszystkie składniki tapenady do robota kuchennego i zmiksuj na pastę. Rukolę umyj i osusz. Anchois odcedź z oliwy.
- Upieczoną cocę posmaruj przygotowaną tapenadą. Następnie ułóż na jej powierzchni rukolę, paseczki papryk i fileciki anchois. Pokrój na kwadraty i zajadaj. Jest dobra zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa