Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta

przez admin

Dzień dobry,
Jeszcze tylko 2 dni i wreszcie jadę na wymarzony urlop do Grecji:) Myślami jestem już w greckiej tawernie, jem przepyszne meze i wpatruję się w błękit Morza Egejskiego… Ale walizki same się nie zapakują, stąd dziś mam dla was tylko krótki wpis z bardzo fajnym przepisem na łódeczki cukinii faszerowane kiełbasą, pieczoną papryka i fetą. Przy niewielkim wysiłku włożonym w przygotowanie otrzymujemy aromatyczne, dobrze przyprawione, lekko pikantne danie.

P.s. Jadę na wakacje, zatem na kolejne posty zapraszam we wrześniu. Po powrocie przygotuję dla was kulinarną fotorelację z wyjazdu:)

Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta

na 4 porcje

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 400 g surowej polskiej kiełbasy
  • 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika)
  • 100 g sera Feta
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • oliwa
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
* Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki znajdziecie w przepisie na ajwar (klik).
Przygotowanie:
  1. Cukinie przecięłam wzdłuż na pół, wydrążyłam łyżką miąższ zostawiając 1 cm przy skórce. Wydrążony miąższ drobno posiekałam.
  2. Na patelni rozgrzałam oliwę i wrzuciłam posiekaną kiełbasę (można ją też rozdrobnić w malakserze), dodałam miąższ cukinii, koper włoski i chilli. Wszystko przemieszałam i smażyłam ok. 7 minut, aż składniki stały się miękkie i zezłocone.
  3. W misce wymieszałam usmażoną mieszankę z pokruszonym serem Feta, posiekaną pieczoną papryką i natką pietruszki. 
  4. Gotowym farszem nadziałam łódeczki z cukinii. Ułożyłam je na blasze wyłożonej folią aluminiową i piekłam przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Wyszły pyszne:)

Życzcie mi udanych wakacji:P Do przeczytania za 2 tygodnie!

    Podobne wpisy