Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru)

Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) / Chilli, Czosnek i Oliwa

Uff, obiektyw od mojego aparatu został naprawiony, mogę więc zaprezentować na blogu nowy, apetyczny przepis :) Banalnie prosty w przygotowaniu chlebek dyniowo-daktylowy z aromatem pomarańczy, czyli zdrowe i pożywne ciacho bez cukru, idealne na śniadanie, czy podwieczorek dla dzieciaków (moje dziecię wcinało aż się uszy trzęsły).

Dzisiejsze ciasto to taka zimowa wersja mojego chlebka jabłkowo-cukiniowego z oliwą. Dzięki suszonym daktylom i puree z dyni chlebek jest pyszny i słodki. W zamyśle smaku dodaje mu sok i skórka z pomarańczy. Ja akurat mogłam dostać tylko klementynki, które też dobrze się sprawdzają, a do tego tak uroczo zdobią wierzch wypieku. Jeżeli macie ochotę na świąteczne klimaty, możecie dodać do chlebka przyprawy piernikowej, choć według mnie cynamon wystarczy.

Mimo z pozoru długiej listy składników, chlebek przygotowuje się szybko i prosto, trochę jak muffinki, a wiemy, że z muffinkami poradzi sobie każde amerykańskie dziecko :) Do zrobienia tego chlebka nie musicie mieć zapasów dyniowego puree, czy też dostępu do świeżej dyni. Moje dynie już się skończyły, sięgnęłam więc po mrożoną dynię w kostkach - ugotowałam ją razem z suszonymi daktylami, a potem zmiksowałam z nimi na puree.

Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) / Chilli, Czosnek i Oliwa

Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą


Składniki / na keksówkę 12 x 21 cm:

  • 200 g suszonych daktyli
  • 200 g miąższu dyni lub dyniowego puree (można użyć dyni mrożonej)
  • sok i skórka z 1/2 pomarańczy
  • 3 jajka
  • 60 ml oliwy (lub innego oleju roślinnego)
  • 2 łyżki miodu, syropu daktylowego lub syropu z agawy
  • 100 g mieszanki studenckiej lub własnej mieszanki ulubionych bakalii
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
➤ Aby przygotować dyniowe puree, wystarczy ugotować do miękkości obrany ze skórki i pokrojony w kostkę miąższ dyni, a następnie zmiksować na gładko blenderem. W sezonie, kiedy świeża dynia jest niedostępna, a Wy nie macie dyniowego puree w swojej zamrażarce, możecie skorzystać z dyni mrożonej. Jest od razu obrana i pokrojona w kostkę, więc wystarczy wrzucić ją na kilka minut do wrzątku, a potem zmiksować razem z suszonymi daktylami. 


Przygotowanie chlebka dyniowo-daktylowego:

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Keksówkę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia - zapobiegnie to przyklejeniu się chlebka do foremki.
  2. Włóż daktyle do garnka do gotowania na parze lub durszlaka ułożonego nad garnkiem z wrzątkiem i przykrytego pokrywką. Gotuj je na parze przez 20 minut. Gdy zmiękną, poczekaj chwilę aż przestygną, po czym zmiksuj je blenderem na gładką pastę.
  3. W dużej misce wymieszaj ze sobą wszystkie mokre składniki chlebka - zmiksowane suszone daktyle, dyniowe puree, sok i skórkę pomarańczową, jajka, oliwę oraz miód lub innych słodzik. Dodaj bakalie i ponownie wymieszaj.
  4. W drugiej misce wymieszaj suche składniki chlebka: płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cynamon lub przyprawę piernikową. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. 
  5. Przelej ciasto do foremki i wyrównaj wierzch. Możesz udekorować chlebek, np. płatkami owsianymi, posiekanymi orzechami lub/oraz plasterkami pomarańczy/mandarynki/klementynki. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz przez ok. 50-60 minut do suchego patyczka.
  6. Chlebek wyjmij z piekarnika i wystudź. Podawaj na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. 
Chlebek dyniowo-daktylowy z pomarańczą (bez cukru) / Chilli, Czosnek i Oliwa

A jakie ciacho teraz króluje u Was w domach? :)
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.