Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis krok po kroku)

Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis krok po kroku)

Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis krok po kroku)

Dziś mam dla Was przepis w duchu #zerowaste. Łodyga brokuła - jecie ją, czy raczej ląduje u Was w koszu? Łodyga brokuła jest nie tylko jadalna, ale też naprawdę pyszna - smakuje jak kalarepa. Po obraniu z twardej skórki można pokroić ją w kosteczkę i dodać do dań warzywnych. Starta na tarce stanie się ciekawym uzupełnieniem surówki albo wytrawnych placuszków. Zapraszam zatem na ziemniaczane placki z dodatkiem łodygi brokuła, podkręcone szczyptą kminku, a następnie zapieczone z wędzonym serem Gouda!

Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany

Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany


Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany

Ratatouille (inaczej ratatuj) to pochodząca z Nicei potrawka warzywna składająca się z cukinii, bakłażana, papryki, cebuli i pomidorów. W tradycyjnej formie przypomina warzywny gulasz czy leczo - składniki kroi się w kostkę i obsmaża na oliwie. Dziś prezentuję Wam ciekawszą i bardziej elegancką wersję tego francuskiego klasyka - ratatouille zapiekane w piekarniku z warzywami pokrojonymi w cienkie plasterki i zanurzonymi w sosie z pomidorków i pieczonej papryki. Jej przygotowanie nie jest skomplikowane, a będzie prawdziwą ozdobą stołu! Ratatuj zrobiłam w ramach kampanii „Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana” promującej polskie warzywa z Mazowsza. O akcji przeczytacie więcej poniżej.  


Włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym - Parmigiana di melanzane. Przepis krok po kroku

Włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym - Parmigiana di melanzane. Przepis krok po kroku

Włoska zapiekanka z bakłażanem i sosem pomidorowym - Parmigiana di melanzane. Przepis krok po kroku

Parmigiana di melanzane to klasyczna włoska zapiekanka z bakłażanów przełożonych sosem pomidorowym, mozzarellą i parmezanem. W smaku genialna, nieskomplikowana w przygotowaniu. Cudownie rozgrzewa w te coraz chłodniejsze i mocniej pachnące jesienią dni. Uważam, że w sezonie na bakłażany jest to obowiązkowy przepis do wypróbowania. 


Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku

Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku

Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku

Naleśniki to niezawodna propozycja śniadaniowa, uwielbiana zwłaszcza przez dzieci. A może by tak dla odmiany przygotować crepes, czyli cienkie naleśniki francuskie? Ten przysmak znany jest na całym świecie, szczególnie w wersji crêpes suzette, czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. Z kremem z kasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami ... na samą myśl cieknie mi ślinka! Naleśniki francuskie są pyszne same w sobie jak i z ulubionymi dodatkami. Zobaczcie, jak je zrobić, a potem przygotujcie sobie śniadanie po francusku! 


Oliwa mieszana czy jednogatunkowa - która jest lepsza? Co to jest kupaż oliwy? Wywiad z Zefferino Monini

Oliwa mieszana czy jednogatunkowa - która jest lepsza? Co to jest kupaż oliwy? Wywiad z Zefferino Monini

Oliwa mieszana czy jednogatunkowa - która jest lepsza? Co to jest kupaż oliwy?

Dziś zapraszam Was na kolejny wpis poradnikowy na temat oliwy. Większość dostępnych na rynku oliw to oliwy mieszane, czyli kupaże oliw tłoczonych z różnych gatunków oliwek. Zauważyłam, że mieszanie różnych oliw kojarzone jest z czymś negatywnym, obniżającym jej jakość, podczas gdy mocno promowane są oliwy jednoodmianowe jako oliwy premium. Ale czy to prawda, że blendowanie oliwy jest czymś złym i dlaczego tak naprawdę się to robi?

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym - przepis krok po kroku

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym - przepis krok po kroku

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

Czy też zjadacie truskawki kilogramami? W takim razie mam przepis idealny dla Was - muffinki podwójnie truskawkowe! Ich migdałowe wnętrze kryje pokrojone truskawki, a wierzch zdobi śliczny, różowy, truskawkowy lukier. I jak to na muffinki przystało, robi się je bardzo prosto, szczególnie z moimi zdjęciami krok po kroku.