Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi

przez Zuzanna
Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi

„Kochany Mężu, od dzisiaj tylko takie bukiety poproszę.” napisałam na moim Instagramie pod zdjęciem bukietu czosnku niedźwiedziego, który udało nam się przywieźć z targu. Ależ on pachniał! Może nie każdy przepada za aromatem czosnku, ale dla mnie to jak najlepsze perfumy :) 

Czosnek niedźwiedzi, inaczej dziki czosnek, to przepyszne zielone liście o smaku czosnku i wszystkich jego właściwościach zdrowotnych. Polowałam na niego od dłuższego czasu, nawet kilka dni wcześniej próbowałam zamówić wysyłkowo, ale akurat się skończył. Gdy znalazłam go na moim lokalnym bazarku wprost nie posiadałam się z radości! :) Roślinka, która od kilku lat lansowana jest na łamach różnych magazynów kulinarnych i blogów, wreszcie stała się na tyle popularna, że dotarła do mojego Piaseczna.

Liście czosnku niedźwiedziego można jeść na surowo i mi najbardziej zasmakował twarożek z dodatkiem posiekanych listków. Świetnie też sprawdza się w pesto na kanapce lub z makaronem. Ja jednak chciałam zmajstrować coś oryginalniejszego i przygotowałam podwójnie czosnkową zupę o pięknym zielonym kolorze. Dziki czosnek nadaje je wspaniałego aromatu, a ziemniaki kremowości. Do tego chrupiące czosnkowe grzaneczki – wielbiciele czosnku będą wniebowzięci :)

Skąd wziąć czosnek niedźwiedzi? Rośnie on w naturze, jednak objęty jest częściową ochroną i nie można go zbierać bez zezwolenia. Rozglądajcie się za nim na bazarkach i targowiskach, u internetowych rolników, w sklepach eko i takich z ziołami/jadalnymi kwiatami. Można też wyhodować go we własnym ogródku i przypuszczam, że z takiego właśnie źródła miał go Pan, który mi go sprzedał.

Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi / Chilli, Czosnek i Oliwa

Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi

 

Składniki / na 4 porcje:

  • 50 g masła
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 500 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 g czosnku niedźwiedziego (waga po usunięciu łodyg), u mnie były to 2 pęczki
  • 4 łyżki śmietany 18% tł.
  • sól, pieprz
  • na czosnkowe grzanki: 1 łyżka masła, ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy, 50 g chleba z poprzedniego dnia
  • do ozdoby: kwiaty czosnku niedźwiedziego (były razem z moim pęczkiem czosnku)

 

Przygotowanie:

  1. W garnku z grubym dnem rozpuść masło, wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu aż się delikatnie zeszkli i zmięknie (ok. 10 minut). Dodaj ziemniaki, zalej bulionem warzywnym, doprowadź do wrzenia, następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki staną się bardzo miękkie (ok. 20 min. )
  2. Gdy zupa się gotuje, przygotuj grzanki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Na małej patelni rozpuść masło. Dodaj rozgnieciony ząbek czosnku i oliwę i wymieszaj. Chleb podziel na małe kawałki lub pokrój w kostkę, przełóż do miski wraz z masłem i czosnkiem z patelni. Dobrze wymieszaj rękami, następnie przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10 minut, aż grzanki staną się złote i chrupiące.
  3. Czosnek niedźwiedzi dobrze umyj, od liści odetnij długie ogonki. Liście grubo posiekaj, następnie przełóż do garnka z zupą. Gotuj ok. 2 min., aż czosnek zwiędnie, następnie zmiksuj na gładki krem przy pomocy blendera. Dodaj do zupy śmietanę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Podawaj z grzankami czosnkowymi, udekorowaną kleksem śmietany i kwiatami czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie).

➤ Wskazówka: Jeżeli nie masz czosnku niedźwiedziego, możesz zamienić go na liście świeżego szpinaku. Aby utrzymać czosnkowy aromat zupy, posiekaj 2-3 duże ząbki czosnku i dodaj je do garnka na 2 minuty przed końcem smażenia cebuli w 1. etapie przygotowania.

Na podstawie tego przepisu.
Prosta zupa z czosnku niedźwiedziego z grzankami czosnkowymi / Chilli, Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy