[Wege grill] Grillowane warzywa z dipem z koziego sera

przez Zuzanna
Grillowane warzywa z dipem z koziego sera
Dzień dobry,
Wyginanie się nad potrawą z aparatem potrafi człowieka zmęczyć, szczególnie w 8 miesiącu ciąży. Brzuszek niestety zaczyna mi ciążyć, a ja coraz mocniej dyszę w czasie każdej sesji. Czasem po prostu chciałabym móc zdjąć go na chwilę, jak element charakteryzacji.

Tymczasem planuję teraz dużo gotować i fotografować, ponieważ chciałam przygotować trochę przepisów na zapas, aby mój blog nie zamilkł zupełnie, gdy nasz synek przyjdzie na świat. Pojawiające się na targu wiosenne warzywa rozbujały moją kreatywność, lista przepisów do zrobienia jest długa i pewnie zbyt ambitna. Mam nadzieję, że chociaż połowę uda mi się zrealizować. Trzymajcie za mnie kciuki :)

wegetarianski grill warzywa z dipem z koziego sera

Choć z dzisiejszych zdjęć nie jestem zadowolona (ciążący brzuszek i upał nie pozwoliły mi się skupić), gwarantuję Wam, że jest przepyszna i zdecydowania warta wypróbowania. Proponuję Wam dziś świetny dodatek do grillowanych warzyw  – dip z koziego sera i jogurtu, z dodatkiem czosnku i tymianku. Bardzo aromatyczny i pyszny –  nie można oprzeć się warzywom polanym takim dipem!

Najlepiej do dipu nadaje się ser o intensywnym smaku, taki trochę zbyt śmierdzący, aby zjeść go na samo. Ale po wymieszaniu z jogurtem naturalnym, wspaniale łagodnieje nie tracąc jednak ze swojego charakteru. Ja dodałam hiszpański ser kozi kupiony w Lidlu w tygodniu hiszpańskim, ale w innych sklepach na pewno również znajdziecie odpowiednie sery.

Z dipem z koziego sera wszystko dobrze smakuje i ja mogłabym go dodawać do wszystkiego. Szczególnie dobrze komponuje się z grillowanymi szparagami, polecam go również do młodych ziemniaczków. 

Grillowane warzywa z dipem z koziego sera

Grillowane warzywa z dipem z koziego sera

przepis własny

Składniki (dla 4 osób):

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 100 g sera koziego o intensywnym smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • listki z 6 gałązek tymianku
  • sól i pieprz do smaku*
  • ulubione warzywa (u mnie: pęczek zielonych szparagów, 1 cukinia pokrojona w plasterki, 1 czerwona cebula pokrojona na ćwiartki, 1 czerwona papryka pokrojona na ćwiartki, kilka małych pomidorków)
  • oliwa
* Uwaga na sól. mój ser był tak słony, że nie musiałam już dosalać dipu.
Przygotowanie:
  1. Ser pokrusz do miseczki. Dodaj jogurt, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i listki tymianku. Wymieszaj widelcem, jednocześnie rozgniatając ser w jogurcie i nadając dipowi gładszej konsystencji. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Przygotuj warzywa – pokrój je na kawałki, ze szparagów odłam twarde końcówki, skrop oliwą. Warzywa możesz ugrillować na grillu ogrodowym, patelni grillowej, dip pasuje też do warzyw pieczonych (np. ziemniaków).
  3. Na stół podaj warzywa oraz dip z osobnej miseczce. 

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. 

Podobne wpisy