Dziś przyjrzymy się najnowszej publikacji Gino, którą otrzymałam od Wydawnictwa Burda Książki, czyli \”Gotowanie po włosku w 20 minut\”. Zapraszam na recenzję!
Kim jest Gino?
Gino D\’Acampo nazywany jest mistrzem nowoczesnej kuchni włoskiej. Swoim stylem bycia, energicznością i przebojowością kojarzy mi się z Jamie\’m Oliverem, tylko w południowym wydaniu. Gotował nago w programie telewizyjnym, pobił również szereg rekordów Guinnessa np. na najwięcej ravioli ulepionych w 2 minuty – jest prawdziwym showmanem.
Jednak jak większość sławnych kucharzy, zamiłowanie do gotowania wyniósł z domu rodzinnego. Urodził się w Neapolu w licznej rodzinie i wychował na tradycyjnej włoskiej kuchni. Jego dziadek, Giovanni, był zawodowym kucharzem. To on nauczył Gino, że włoskie przepisy powinny być proste, ale oparte na składnikach najwyższej jakości.
Po wyjeździe do Londynu, Gino pracował w restauracjach, założył własną firmę dostarczającą włoskie produkty do Wielkiej Brytanii, aż w końcu stał się gwiazdą brytyjskiej telewizji i wydał swoją pierwszą książkę \”Fantastico\”, która otrzymała nagrodę Gourmand Word Cookbook w 2007 roku. Kolejne publikacje Gino: \”Buonissimo\”, \”Dieta Italiana\”, \”Włoskie dania makaronowe\” oraz \”Smaczna i zdrowa kuchnia włoska\” również zostały dobrze przyjęte i zostały wydane w Polsce. Sama nie wiem, jak mogłam dotąd nie słyszeć o tym włoskim chłopaku?
Kuchnia włoska dla zabieganych
\”Gotowanie po włosku w 20 minut\” to pierwsza książka Gino w mojej biblioteczce. Została przygotowana z myślą o osobach zabieganych i nie będących biegłymi w kuchni. Stawia na przepisy nieskomplikowane, tanie, z łatwo dostępnych składników. Idealne, aby przygotować szybką kolację po powrocie z pracy.
Jak pisze Gino we wprowadzeniu:
\”… przy dzisiejszym tempie życia wciąż nie starcza nam czasu, ALE i tak musimy coś jeść. W tej książce pokażę, jak zrobić fantastyczne dania w ciągu 20 minut. Nie nadwyrężą one waszego budżetu przeznaczonego na posiłki i jednocześnie będą smakować wam, waszej rodzinie i przyjaciołom…\”
Kuchnia włoska według mnie świetnie nadaje się jako baza dla szybkich przepisów. Sama często eksperymentując w kuchni, gdy nie mam czasu na gotowanie, sięgam właśnie do jej tradycji. Według Gino jednak \”gotowanie po włosku w 20 minut\” ma nam się kojarzyć również z pewnym nastrojem – pichceniem na luzie, przy kieliszku wina i piosenkach Dean Martina… Typowy Włoch! :)
Przypuszczam, że wprawionemu szefowi kuchni nie sprawia problemu jednoczesne podśpiewywanie (być może tańczenie), popijanie wina i ekspresowe ugotowanie posiłku dla rodziny, jednak większość z nas musi się mocno skupić, aby naprawdę wyrobić się z obiadem w 20 minut. Postanowiłam zatem potraktować porady Gino z przymrużeniem oka :)
Podsumowanie
Wydawnictwo Burda Książki
Oprawa miękka, 224 strony
2014
Cena: 49,90 zł
Sałatka z tuńczykiem i fasolą |
Makaron z kozim serem i pomidorkami |