Prowansalski dip z białej fasoli

przez admin
prowansalski dip z bialej fasoli

Dzień dobry,
Dziś chciałam Was uraczyć kolejnym prowansalskim przepisem. Jest naprawdę świetny.

Niezależnie czy wśród Waszych noworocznych postanowień znalazło się to o lepszym/zdrowszym odżywianiu, czy też szykujecie imprezę karnawałową i potrzebujecie przekąski, która zrobi furorę wśród znajomych, dip z białej fasoli rodem z południowej Francji jest tym, czego szukacie.

Wyczujecie w nim ciekawą nutę pieczonego czosnku, kwaśność soku z cytryny, ale przede wszystkim wspaniale aromaty ziołowe. Mam nadzieję, że brzmi zachęcająco!

W bardziej sprzyjającej porze roku możecie sięgnąć po świeże liście (nadadzą się prawie wszystkie zioła, często stosowane są rozmaryn, tymianek i szałwia, bo ładnie komponują się z fasolą, dałabym też bazylię, oregano i miętę), ja jednak posiłkowałam się suszonymi ziołami prowansalskimi (czyli mieszanką ziół wyżej wymienionych), które ożywiłam świeżą natką pietruszki.

krojenie swiezego chleba
Tak naprawdę nie wiem, skąd wziął się prowansalski dip z białej fasoli. \”Na internetach\” funkcjonuje jako \”provencal white bean dip\”, przepis ma nawet David Lebovitz, zatem ufam, że jest to tradycyjna francuska przekąska. Niestety nie dotarłam do bardziej szczegółowych informacji. Prowansja słynie ze swojej mieszanki ziół Herbes de Provence, również często korzysta w kuchni z białej fasoli, zatem wszystko się zgadza.

Pasty z białej fasoli robię dość często, jako odskocznię od ulubionego hummusu. Tak się składa, że ciecierzycę i białą fasolę kocham najmocniej spośród wszystkich strączków i zawsze mam je pod ręką. Dobrze się miksują, dając gładkie smarowidła, które chętnie łapią smaki od różnych dodatków. Kręcę pasty na kanapki, lub gdy wpadają do mnie znajomi. Często bez specjalnego przepisu, jedynie polegam na zawartości lodówki i szafek 🙂

Ten prowansalski dip wyjątkowo dobrze smakuje ze świeżym pieczywem. Jednak na imprezach, wolę podawać pasty obok pokrojonych w słupki warzyw, ewentualnie krakersów.

Dip z białej fasoli przygotowałam w ramach akcji publikowania przepisów na pasty kanapkowe. Koniecznie zajrzycie, co dobrego dziś zrobili: Lejdi, Bartoldzik, Mirabelka, Pela, Mopsik i Martynosia.

pasta z bialej fasoli

Prowansalski dip z białej fasoli

czas przygotowania: 10 minut (+ 30 minut jeśli pieczecie czosnek)
dipu wychodzi sporo, możecie zrobić z połowy porcji

Składniki:

  • 200 g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki, wtedy potrzeba 2 puszek)
  • 1 główka czosnku (jeśli czosnku nie pieczecie wystarczą 2 ząbki)
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól do smaku
do podania: świeże pieczywo lub warzywa pokrojone w słupki
Przygotowanie:
  1. Weź główkę czosnku i odetnij wierzch. Zawiń w folię aluminiowa. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i włóż do niego tak przygotowany czosnek. Piecz przez około 30 minut, aż stanie się miękki.
  2. Do miski włóż ugotowaną białą fasolę, wyciśnij upieczony czosnek (wystarczy ścisnąć główkę), dodaj oliwę. Zmiksuj blenderem na gładko. Dopraw sokiem z cytryny, solą, ziołami prowansalskimi, dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj.

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy