Dziś mam dla Was przepis na wegetariański makaron w sosie pomidorowym z dodatkiem grzybów. U mnie są to pieczarki i boczniaki. To takie szybkie, nieskomplikowanie danie z lekkim twistem – orzechowo-czosnkową posypką. Świetnie kontrastuje z makaronem swoją chrupiącą teksturą, smak orzechów tak pięknie dopełnia aromat grzybów. Spróbujcie koniecznie!
Autorem tego apetycznego przepisu jest Jamie Oliver. Wyszperałam go w jego najnowszej książce \”Wege\”. Książkę mam od Świąt, jak na razie zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Sporo w niej ciekawych patentów na grzyby. Będę przykładowo jeszcze testować pomysł na spaghetti z pulpecikami grzybowymi. Dam Wam znać, jak się udadzą :)
Robiąc ten przepis nie trzymałam się ściśle listy składników i Was też do tego namawiam. W oryginale był makaron penne, ja zamieniłam go na orkiszowe świdry. Nie macie orzechów laskowych? To dodajcie migdały, włoskie lub nerkowce. Wyjdzie równie smacznie, a Wy nie będziecie musieli ruszać specjalnie na zakupy :)
Makaron z grzybami i orzechowo-czosnkową posypką
➤czas przygotowania: 20 minut
w 1 porcji: 465 kcal, B 17,57 g, W 68,1 g, T 15,5 g
Składniki/ na 4 porcje:
- 20 g blanszowanych orzechów laskowych (ja zamieniłam na orzechy włoskie i płatki migdałów)
- 50 g bułki tartej
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 3 gałązki świeżego tymianku (u mnie szałwia)
- 400 g różnych grzybów (postawiłam na pieczarki i boczniaki)
- 1 łyżeczka suszonych płatków chillli
- 1 puszka pomidorów
- 300 g makaronu (u mnie orkiszowe świdry)
- 30 g parmezanu lub innego twardego sera
Przygotowanie makaronu z grzybami:
- Orzechy utłucz w moździerzu lub drobno posiekaj Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj bułkę tartą, orzechy oraz 2 ząbki czosnku starte na tartce o drobnych oczkach. Dorzuć listki tymianku lub posiekaną szałwię. Smaż regularnie mieszając, aż bułka tarta stanie się złota. Przełóż do miseczki.
- Na tę samą patelnię wrzuć grzyby – oczyszczone i pokrojone lub porwane w dłoniach. Smaż je mieszając przez minutę, dzięki czemu nabiorą orzechowego smaku.
- Teraz dodaj do grzybów pozostałe dwa posiekane ząbki czosnku, płatki chilli oraz 1 łyżkę oliwy. Smaż mieszając przez minutę.
- Wlej na patelnię pomidory z puszki, rozdrobnij je, dolej pół puszki wody. Gotuj sos przez 10 minut, aż zgęstnieje.
- W międzyczasie ugotuj makaron i odcedź. Wymieszaj go z sosem oraz startym serem. Rozdziel pomiędzy talerze, posyp uprażoną bułką tartą i podawaj.