Makaron z grzybami i orzechowo-czosnkową posypką

przez admin
Makaron z grzybami i orzechowo-czosnkową posypką

Dziś mam dla Was przepis na wegetariański makaron w sosie pomidorowym z dodatkiem grzybów. U mnie są to pieczarki i boczniaki. To takie szybkie, nieskomplikowanie danie z lekkim twistem – orzechowo-czosnkową posypką. Świetnie kontrastuje z makaronem swoją chrupiącą teksturą, smak orzechów tak pięknie dopełnia aromat grzybów. Spróbujcie koniecznie!

Autorem tego apetycznego przepisu jest Jamie Oliver. Wyszperałam go w jego najnowszej książce \”Wege\”. Książkę mam od Świąt, jak na razie zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Sporo w niej ciekawych patentów na grzyby. Będę przykładowo jeszcze testować pomysł na spaghetti z pulpecikami grzybowymi. Dam Wam znać, jak się udadzą 🙂

Robiąc ten przepis nie trzymałam się ściśle listy składników i Was też do tego namawiam. W oryginale był makaron penne, ja zamieniłam go na orkiszowe świdry. Nie macie orzechów laskowych? To dodajcie migdały, włoskie lub nerkowce. Wyjdzie równie smacznie, a Wy nie będziecie musieli ruszać specjalnie na zakupy 🙂

 

Makaron z grzybami i orzechowo-czosnkową posypką

➤czas przygotowania: 20 minut
w 1 porcji: 465 kcal, B 17,57 g, W 68,1 g, T 15,5 g

Składniki/ na 4 porcje:

  • 20 g blanszowanych orzechów laskowych (ja zamieniłam na orzechy włoskie i płatki migdałów)
  • 50 g bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki świeżego tymianku (u mnie szałwia)
  • 400 g różnych grzybów (postawiłam na pieczarki i boczniaki)
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chillli
  • 1 puszka pomidorów
  • 300 g makaronu (u mnie orkiszowe świdry)
  • 30 g parmezanu lub innego twardego sera

 


Przygotowanie makaronu z grzybami:

  1. Orzechy utłucz w moździerzu lub drobno posiekaj Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj bułkę tartą, orzechy oraz 2 ząbki czosnku starte na tartce o drobnych oczkach. Dorzuć listki tymianku lub posiekaną szałwię. Smaż regularnie mieszając, aż bułka tarta stanie się złota. Przełóż do miseczki. 
  2. Na tę samą patelnię wrzuć grzyby – oczyszczone i pokrojone lub porwane w dłoniach. Smaż je mieszając przez minutę, dzięki czemu nabiorą orzechowego smaku.
  3. Teraz dodaj do grzybów pozostałe dwa posiekane ząbki czosnku, płatki chilli oraz 1 łyżkę oliwy. Smaż mieszając przez minutę. 
  4. Wlej na patelnię pomidory z puszki, rozdrobnij je, dolej pół puszki wody. Gotuj sos przez 10 minut, aż zgęstnieje. 
  5. W międzyczasie ugotuj makaron i odcedź. Wymieszaj go z sosem oraz startym serem. Rozdziel pomiędzy talerze, posyp uprażoną bułką tartą i podawaj. 

Podobne wpisy