Dziś przychodzę do Was z pomysłem na przekąskę lub drugie śniadanie – wytrawne muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem, z dodatkiem parmezanu, szczypiorku i aromatycznej oliwy. Muffinki są wyraziste w smaku, a w środku wilgotne i mięciutkie. Przygotowałam dla Was przepis ze zdjęciami obrazującymi wykonanie potrawy, policzyłam kalorie oraz marko. Dajcie znać, jak podobają się Wam przepisy w tej formie!
W nowym roku zaczęłam liczyć kalorie moich posiłków w aplikacji w telefonie. Pozwoliło mi to zauważyć, że zjadam trochę za mało białka, a powinnam lepiej kontrolować ilość znajdującego się w daniach tłuszczu. I tak oto polubiłam się z serkiem wiejskim. Serek wiejski ma mniej kalorii i tłuszczu w porównaniu do serów żółtych czy mojej ulubionej fety, zaczął więc częściej gościć w moim jadłospisie. Staram się go dodawać do różnych przepisów, zarówno słodkich jak i wytrawnych. I tak oto wymyśliłam dzisiejsze muffinki, idealne na małą przekąskę między posiłkami, drugie śniadanie, piknik czy wycieczkę.
Przyznajmy jednak szczerze, że połączenie serka wiejskiego oraz szpinaku potrafi być mdłe, dlatego do muffinek dodałam troszkę parmezanu (dla smaku umami) oraz oliwy aromatyzowanej Monini Smaki Śródziemnomorskie, która łączy w sobie smaki papryczki chilli, czosnku, kaparów, oliwek oraz ziół. Ta oliwa jest idealna do wszelkich dań kuchni śródziemnomorskiej, jednak należy używać jej z umiarem, ponieważ jest mocno pikantna, gdy polejemy nią na przykład chleb czy makaron. W muffinkach jej smak łagodnieje pod wpływem innych dodatków i czujemy jej aromat w sposób subtelny. Oliwę Smaki Śródziemnomorskie kupicie między innymi w Biedronce, a także w sklepach Auchan, Selgros, Leclerc oraz przez Internet we Frisco i Polskim Koszyku.
Muffinki z serkiem wiejskim i szpinakiem – przepis krok po kroku
➤czas przygotowania: 20 minut + 30 minut pieczenie
w 1 porcji: 158 kcal, B 8,0 g, W 12,4 g, T 7,8 g
Składniki / na 12 sztuk:
- 200 g (1,5 szklanki) mąki pszennej pełnoziarnistej (ewentualnie orkiszowej lub zwykłej pszennej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oliwy Monini Smaki Śródziemnomorskie
- 3 jajka
- 1 szklanka kefiru (240 g)
- 1 opakowanie (200 g) serka wiejskiego
- 30 g (4 łyżki) startego parmezanu
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 150 g szpinaku baby
- garstka (10 g) pestek dyni do posypania muffinek
Przygotowanie muffinek z serkiem wiejskim i szpinakiem:
Wpis powstał we współpracy z Monini.