Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów

przez Zuzanna
Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów

Domowe wegetariańskie burgery, które możecie podać w bułce z ulubionymi dodatkami lub potraktować, jak kotlety i zjeść z kaszą lub ziemniakami i surówką. Zrobiłam je z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów i doprawiłam tak, by były aromatyczne i pyszne:)

Uważam, że mozzarella to bardzo fajny dodatek do takich wegetariańskich kotletów. Dzięki niej są one bardziej zwarte, łatwo się formują i nie rozpadają. Choć częściej robię kotlety z cieciorki lub fasolki cannellini, tu wybrałam czerwoną fasolę, bo jej smak najlepiej współgra według mnie z suszonymi pomidorami.
Fasola jest z puszki, masę na burgery zmiksujecie w robocie kuchennym dosłownie w kilka chwil, możecie się więc zabrać za burgery nawet po powrocie z pracy. Lubię je jeść w bułce ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym, ale Wy możecie je także zapakować do swoich lunchboxów.

 

➤ Zobacz także: marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki

Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów / Chilli Czosnek i Oliwa

 

Burgery z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów

Składniki / na 4 burgery:

  • 1 mała marchewka (ok. 60 g)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 mała cebula (lub połowa większej)
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory odsączone z zalewy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka mielonej papryki
  • szczypta płatków chilli
  • garść świeżej bazylii
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej + do obtoczenia
  • oliwa do smażenia

 

Przygotowanie domowych burgerów z fasoli:

  1. Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach. Ja robię to bezpośrednio w malakserze, w których za chwilę będę miksować burgery.
  2. Do misy robota kuchennego włóż startą marchewkę, fasolkę odsączoną z zalewy i mozzarellę porwaną na kawałki. Cebulę, ząbek czosnku i suszone pomidory grubo pokrój i dodaj do misy robota. Wsyp również wszystkie przyprawy i dodaj świeżą bazylię. Zmiksuj pulsacyjnie, aż masa rozdrobni się na bardzo małe kawałeczki (ale nie na gładką pastę). Spróbuj masę i ewentualnie dopraw.
  3. Do masy dodaj teraz rozbełtane jajko oraz bułkę tartą i wszystko wymieszaj, tym razem już przy pomocy łyżki. Masa nie powinna być za mokra, a burgery powinny formować się z niej z łatwością.
  4. Podziel masę na 4 części i uformuj z niej okrągłe burgery. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy i smaż na niej burgery, aż się zezłocą, ok. 5 minut na stronę.
  5. Podawaj jako kotlety z kaszą czy ziemniakami i surówką lub jako burgery z bułce z ulubionymi dodatkami. U mnie są to świeże warzywa oraz sos zrobiony z jogurtu naturalnego oraz czosnku.

 

➤ Rady:

➜ czerwoną fasolę możesz zastąpić białą fasolą lub ciecierzycą z puszki
➜ jeżeli nie chcesz używać bułki tartej, możesz zastąpić ją np. zmielonymi płatkami owsianymi
➜ masę na kotlety możesz zmiksować także blenderem

Burgery z fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów / Chilli Czosnek i Oliwa

Podobne wpisy