Domowe wegetariańskie burgery, które możecie podać w bułce z ulubionymi dodatkami lub potraktować, jak kotlety i zjeść z kaszą lub ziemniakami i surówką. Zrobiłam je z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów i doprawiłam tak, by były aromatyczne i pyszne:)
Uważam, że mozzarella to bardzo fajny dodatek do takich wegetariańskich kotletów. Dzięki niej są one bardziej zwarte, łatwo się formują i nie rozpadają. Choć częściej robię kotlety z cieciorki lub fasolki cannellini, tu wybrałam czerwoną fasolę, bo jej smak najlepiej współgra według mnie z suszonymi pomidorami.
Fasola jest z puszki, masę na burgery zmiksujecie w robocie kuchennym dosłownie w kilka chwil, możecie się więc zabrać za burgery nawet po powrocie z pracy. Lubię je jeść w bułce ze świeżymi warzywami i sosem czosnkowym, ale Wy możecie je także zapakować do swoich lunchboxów.
➤ Zobacz także: marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki
Burgery z czerwonej fasoli, mozzarelli i suszonych pomidorów
Składniki / na 4 burgery:
- 1 mała marchewka (ok. 60 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 kulka mozzarelli
- 1 mała cebula (lub połowa większej)
- 1 ząbek czosnku
- 4 suszone pomidory odsączone z zalewy
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżeczka mielonej papryki
- szczypta płatków chilli
- garść świeżej bazylii
- 1 jajko
- 100 g bułki tartej + do obtoczenia
- oliwa do smażenia
Przygotowanie domowych burgerów z fasoli:
- Zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach. Ja robię to bezpośrednio w malakserze, w których za chwilę będę miksować burgery.
- Do misy robota kuchennego włóż startą marchewkę, fasolkę odsączoną z zalewy i mozzarellę porwaną na kawałki. Cebulę, ząbek czosnku i suszone pomidory grubo pokrój i dodaj do misy robota. Wsyp również wszystkie przyprawy i dodaj świeżą bazylię. Zmiksuj pulsacyjnie, aż masa rozdrobni się na bardzo małe kawałeczki (ale nie na gładką pastę). Spróbuj masę i ewentualnie dopraw.
- Do masy dodaj teraz rozbełtane jajko oraz bułkę tartą i wszystko wymieszaj, tym razem już przy pomocy łyżki. Masa nie powinna być za mokra, a burgery powinny formować się z niej z łatwością.
- Podziel masę na 4 części i uformuj z niej okrągłe burgery. Obtocz je w bułce tartej. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej trochę oliwy i smaż na niej burgery, aż się zezłocą, ok. 5 minut na stronę.
- Podawaj jako kotlety z kaszą czy ziemniakami i surówką lub jako burgery z bułce z ulubionymi dodatkami. U mnie są to świeże warzywa oraz sos zrobiony z jogurtu naturalnego oraz czosnku.
➤ Rady:
➜ czerwoną fasolę możesz zastąpić białą fasolą lub ciecierzycą z puszki
➜ jeżeli nie chcesz używać bułki tartej, możesz zastąpić ją np. zmielonymi płatkami owsianymi
➜ masę na kotlety możesz zmiksować także blenderem