Makaron z pesto zna każdy. A czy wiedzieliście, że risotto z dodatkiem zielonego sosu to równie genialny duet? :) Kremowe, ziołowe, serowe… no po prostu petarda! Mogłabym je zjeść całe tak po prostu. Ale dodałam koktajlowych pomidorków oraz przyniesiony właśnie świeżutki bób i otrzymałam pyszne i proste letnie danie, którego koniecznie musicie spróbować :)
Do risotto możecie dodać tradycyjne pesto bazyliowe (to słoikowe też Wam wybaczę), albo zmieszać ze sobą kilka rodzajów ziół. Z bobem świetnie będzie współgrać na przykład mięta. Moje pesto to tak naprawdę mix kilku ziół, które postanowiłam zlikwidować przez naszym wyjazdem na Kretę.
A propos wyjazdu – przed nami 10 dni na wspaniałej greckiej wyspie! Nie mogę się już doczekać tych wszystkich pysznych potraw, a także odrobiny lenistwa. Po pracowitych miesiącach naładowanie akumulatorów jest mi baaardzo potrzebne :) Wraz ze mną na wakacje udaje się też blog, bo na nowe wpisy zapraszam Was po powrocie. A w międzyczasie wpadajcie na mojego Instagrama, gdzie będę wrzucać fotki z wyjazdu.
Risotto z bobem, ziołowym pesto i pomidorkami dodaję do akcji wspólnego gotowania śródziemnomorskich dań z ryżu. Zajrzyjcie do Ani i sprawdźcie jej przepis na risotto.
Risotto z bobem, ziołowym pesto i pomidorkami koktajlowymi
Składniki / na 4 porcje:
- 500 g bobu (poza sezonem można zastąpić mrożonym)
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 600-700 ml bulionu warzywnego, wlanego do garnuszka postawionego na wolnym ogniu
- 200 g ryżu arborio lub carnaroli
- 100 g pesto, najlepiej domowego, ale taki ze słoika też się nada
- 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
- ok. 30 g parmezanu
- sól, pieprz
Przygotowanie risotto z bobem:
- Bób ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i obierz ze skórki. Ja lubię gotować bób krótko, 7-10 minut, wtedy skórki ładnie odchodzą, a ziarna się nie kruszą.
- Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebulę i czosnek. Smaż ok. 5 minut, aż cebula się zeszkli. Wsyp ryż i smaż cały czas mieszając 1-2 minuty. Niech porządnie obtoczy się w oliwie, czosnku i cebuli i stanie lekko przezroczysty.
- Na patelnię wlej chochelkę bulionu i gotuj mieszając, aż ryż go wchłonie. Teraz wlej kolejną porcję bulionu i dalej gotuj, mieszaj ryż i czekaj, aż ziarenka go wchłoną. Stopniowo dodawaj pozostały bulion i gotuj ryż mieszając w sumie przez ok. 15-20 minut.
- Gdy ryż będzie miękki, a risotto kremowe, dodaj do niego pesto, pomidorki koktajlowe, bób i połowę startego parmezanu i wszystko dobrze wymieszaj. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj posypane resztą parmezanu.