Mięsne spaghetti bolognese to pierwszy makaron przygotowywany przez nas w domu. Na początku był to oczywiście sos z proszku (takie były czasy), potem ze słoika, a gdy polubiłam gotowanie, już takie prawdziwe długo duszone ragù. Po rezygnacji z jedzenia mięsa wcale za nim nie tęsknię – kuchnia włoska ma do zaoferowania tyle pysznych roślinnych makaronów. Ale zaciekawił mnie pomysł na wegetariańską wersję tego dania, na którą natrafiłam w Magazynie Jamie – aromatyczną, sycącą i zdecydowanie szybszą do zrobienia.
Ten przepis różni się od widzianych przeze mnie na innych stronach receptur wykorzystujących białkowe zastępniki mięsa. Jego smak różni się też od oryginalnego bolognese i nie ma co liczyć, że oszukamy nim mięsożerców :) To, co mi się w nim podobna, to prostota przygotowania. Jeśli tylko macie w domu malakser, to warzywa rozdrobnicie w kilka chwil. Potem sos gotuje się praktycznie sam i oczywiście trwa to znacznie krócej niż w oryginale.
Po makaronach nie zawsze czujemy się najedzeni, za to ten sos jest sycący i bogaty. Wyczuwalne są w nim przede wszystkim aromaty jarzyn, grzybów i soczewicy, mniej pomidorów, więc nie bądźcie zaskoczeni. Należy jednak pamiętać, że również w klasycznym bolognese pomidory stanowią dodatek do mięsnej bazy.
Do takiego ciężkiego sosu lepiej od spaghetti sprawdzi się makaron w postaci szerokich tasiemek. Mi udało się dostać razowe tagliatelle, ale też pappardelle (szerszy) i fettuccine (węższy makaron) spełnią swoje zadane.
Tagliatelle z wegetariańskim bolognese z soczewicy i pieczarek
Składniki / na 4 porcje:
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- oliwa
- 2 liście laurowe
- kilka gałązek świeżego tymianku (lub rozmarynu)
- 4 duże pieczarki portobello (ok. 250 g, można zamienić na zwykłe pieczarki)
- 100 g suchej zielonej soczewicy
- puszka 400 g krojonych pomidorów lub kartonik 500 g passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 ml wywaru warzywnego
- 400 g makaronu tagliatelle (u mnie razowy), ewentualnie pappardelle lub fettuccine
- garść liści bazylii
- do podania: parmezan (wegetariański lub zwykły)
Przygotowanie tagliatelle bolognese:
- Marchewkę, cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój na duże kawałki, następnie rozdrobnij w malakserze na małe kawałeczki. Alternatywnie możesz pokroić warzywa nożem w drobną kosteczkę.
- Na dużej patelni o wysokich ściankach rozgrzej trochę oliwy i smaż na niej rozdrobnione warzywa razem z kiściami laurowymi i listkami tymianku przez ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.
- Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką. Rozdrobnij je w malakserze na drobne kawałki lub posiekaj nożem. Dodaj do warzyw na patelni i smaż przez 3 minuty.
- Na patelnię dodaj zielona soczewicę, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wywar warzywny. Całość dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj pod przykryciem ok. 30 minut. Soczewica powinna wchłonąć większość płynu i być miękka.
- Pod koniec gotowania sosu ugotuj makaron al dente. Przy pomocy szczypiec lub łyżki do makaronu przełóż makaron prosto na patelnię z sosem i wymieszaj. Podawaj posypany listkami bazylii i parmezanem.