Kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajkiem sadzonym

przez admin
Kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajkiem sadzonym

Cały tydzień jem owsiankę, dlatego weekend to dla mnie czas śniadania na wypasie. Szakszuka, frittata czy egipskie śniadanie to tylko kilka z pośród moich ulubionych przepisów. Mój najnowszy pomysł to sycące, napakowane pysznościami kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajeczkiem sadzonym! Po takim śniadanku mam mnóstwo energii na cały dzień, a buzia sama mi się uśmiecha 🙂

Podstawą tych pysznych kanapek jest bardzo prosta pasta z bobu i sera typu śródziemnomorskiego. Wybrałam ser Arla Apetina z dodatkiem bazylii i oregano – zioła od razu doprawiają moją pastę i nie muszę do niej dodawać nic poza oliwą i ewentualnie solą. Pasta składa się wręcz praktycznie z 3 składników. Możecie ją oczywiście wykorzystać nie tyko do tych kanapek, zwłaszcza że wychodzi jej nieco więcej.

Rzadko biorę udział w konkursach, jednak tym razem nie mogłam się oprzeć. Kulinarna podróż do Londynu, w tym lunch w restauracji mojego ulubionego Yotama Ottolenghiego, do tego publikacja przepisu w Magazynie Pyszne – takie nagrody niecodziennie są do zdobycia. Mam nadzieję więc, że wybaczycie mi mały product placement wymagany w konkursie Apetiny.

 

Kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajkiem sadzonym

 


Składniki (na 2 kanapki, pasty wychodzi więcej):

  • 400 g młodego bobu
  • 100 g sera Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • ewentualnie sól do smaku
  • 2 ulubione bułki (ja miałam dużą ciabattę, którą przekroiłam na dwie części)
  • oliwa do posmarowania bułek
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Bób wrzuć do lekko osolonej wody i gotuj przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Obierz bób ze skórek i przełóż do miski. Po obraniu otrzymałam 250 g bobu.
  2. Do bobu dodaj ser odsączony z zalewy oraz oliwę. Zblenduj na gładką pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą do smaku.
  3. Bułki przekrój wzdłuż na pół i posmaruj wnętrze oliwą. Podsmaż na patelni, aż staną się złote i chrupiące.
  4. Na patelni (może być po bułkach) rozpuść masło i usmaż dwa jajka sadzone. Oprósz je z wierzchu solą i pieprzem. Stopień ścięcia żółtka dostosuj do swoich preferencji.
  5. Składamy nasze kanapki! Na jednej połówce bułki rozsmaruj sporo pasty z bobu (ok. 3 łyżki), na niej ułóż plastry pomidora i jajko sadzone. Podsyp listkami bazylii i przykryj drugą połówką bułki. Powtórz z drugą kanapką. Zajadaj od razu!

 

Kanapki z pastą z bobu, pomidorem i jajkiem sadzonym

 

Przepis dodaję do akcji:

 

 

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy