Szybka jednoosobowa frittata śniadaniowa. Zrób taką, jaką lubisz!

Jedno z moich ulubionych śniadań :) No bo szybkie, proste, z jajkami i każdy może mieć taką frittatę, jaką lubi najbardziej. Oto szybka frittata jednoosobowa.

frittata, śniadanie, omlet, jajka, szybkie śniadanie

Przepis na te małe frittaty podkradłam wiele lat temu Nigelli Lawson. Stały się jednym z moich ulubionych śniadań, obok jajecznicy, burrito śniadaniowego i fasolki w pomidorach. Mam nawet taką specjalną mała patelenkę idealną na dwa jajka, na której smażę moje omleciki.

W odróżnieniu od ostatnio pokazywanych, bardziej tradycyjnych w wykonaniu i rozmiarze frittat, tu smażymy małe omlety, po jednym na osobę. Dzięki temu możemy różnicować dodane do jajek składniki i każdy może dodać taką frittatę, jaką lubi najbardziej :) Nie bez powodu u Nigelli przepis ten zatytułowany był "frittata party".

frittata, śniadanie, omlet, jajka, szybkie śniadanie

Do moich ulubionych połączeń należą papryczka chilli lub zielony groszek (wrzucam mrożony na patelnię) z parmezanem. Ale ogranicza nas tylko wyobraźnia. Skłaniam się jednak w kierunku składników, których nie trzeba wcześniej gotować czy smażyć. Polecam świeże zioła, pomidorki koktajlowe, wędzonego łososia, a już niedługo szparagi.

Kolejną zaletą tych maleństw jest to, że nie trzeba dopiekać ich w piekarniku, a więc nie musicie posiadać patelni żeliwnej. Rozgrzewam moją małą patelenkę (taką teflonową, nie tę ze zdjęcia) i rozpuszczam na niej łyżeczkę masła i oliwy. W miseczkę rozbełtuję 2 jajka z solą i pieprzem i dodaję wybrane składniki. Jajka wylane na patelnię smażą się bardzo szybko. Często tworzą się bąble powietrza, które przebijam widelcem. Gdy frittata będzie prawie ścięta, posypuję ją parmezanem. Często pozostawiam ją z wierzchu lekko płynną i po ułożeniu na talerzu składam na pół. Gdy smaży się pierwsza frittata, w miseczce już mieszam składniki na drugą i w ten sposób oboje z Mężem możemy szybko cieszyć się pysznym śniadaniem. 

frittata, śniadanie, omlet, jajka, szybkie śniadanie

Frittata śniadaniowa


Składniki /dla 1 osoby:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy, np. Classico Squeezable Monini
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • garstka wybranych dodatków, ja lubię dodawać pokrojone w paseczki czerwone chilli i parmezan, lub mrożony zielony groszek z parmezanem, ale pasują również świeże zioła (szczypiorek, bazylia), kiełki, szpinak, jarmuż czy inna zielenina, pomidorki koktajlowe, szparagi, wędzony łosoś; groszku nie trzeba wcześniej rozmrażać, większe produkty trzeba pokroić na małe kawałki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej małą patelnię i dodaj do niej masło oraz oliwę. 
  2. Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj z solą i pieprzem. Do jajek dodaj wybrane składniki (bez parmezanu) i wlej masę na patelnię. 
  3. Frittatę smaż na średnim - wysokim ogniu. Jeżeli w masie jajecznej utworzą się bąble powietrza, przebij je widelcem. Gdy frittata będzie już prawie ścięta, posyp ją od góry parmezanem (jeżeli go używasz). 
  4. I gotowe! Możesz smażyć frittatę aż zetnie się całkowicie, ja jednak zostawiam ja lekko niedosmażoną. Przełóż frittatę na talerz i podawaj ze świeżym pieczywem. Smacznego :)
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

26 komentarzy:

  1. Każda na swój sposób wygląda świetnie i będę musiała kiedyś zrobić podobną :) Najbardziej chyba podoba mi się groszkowa, bo ostatnio mam fazę właśnie na zielony groszek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie pyszne śniadanie i ...piękne

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosto, smacznie a do tego i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale sniadanie! Musze podkrasc pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie!
    Wybieram tę z zielonym groszkiem...

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja wybieram tę ze szparagami:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, zaraz sezon na szparagi i u mnie na pewno będą gościć takie frittaty :)

      Usuń
  7. no i ja mam problem bo lubię zbyt wiele rzeczy ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Są świetne i niezwykle urokliwe! :) Chociaż ja nie mam problemu, by zjeść samemu frittatę normalnych rozmiarów, haha :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na śniadanie, choć ja bym nawet na obiad mogła taką frittatę zjeść! Z przepisów i pomysłów Nigelli również często korzystam, naprawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie i na kolację by się sprawdziła :)

      Usuń
  10. Wyglądają wyśmienicie ^^ Takie śniadania to, aż chce się jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam te geometryczne kadry <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno mnie u Ciebie nie było, a tu naprawdę dzieją się wspaniałe rzeczy. Zdjęcia są coraz lepsze. Przez Ciebie będzie jutro fritatta na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :) Cieszę się też, że Ciebie zainspirowałam :)

      Usuń
  13. O kurcze, nie wiemy którą wybrać :P Wszystkie wyglądają apetycznie i kojarzą nam się tak.... słonecznie xD Trzy słonka na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aż żałuję, że już zjadłam śniadanie ;P
    Twoje fittaty prze smacznie wyglądają :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.