Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego

przez Zuzanna
Prosta i lekka, a przy tym efektowna i niebanalna w smaku. Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy sprawdzi się zarówno na eleganckim jak i mniej zobowiązującym przyjęciu sylwestrowym. 
Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego
Witam Was poświątecznie :)

Mam nadzieję, że spędziliście miło czas z rodziną i odpoczęliście, w tym również od komputerów i telewizorów ;) Ja odpoczęłam, a piękne słońce świecące za oknem napawa mnie bardzo pozytywnym nastrojem :) Do komputera przez Święta nie usiadłam ani razu, stąd moje zaległości w blogowej prasówce i wizytach na zaprzyjaźnionych blogach. Ale na pewno zaraz do Was pozaglądam, bo jestem ciekawa, co u Was słychać :)

Dziś śpieszę do Was, aby przed końcem roku pokazać Wam moje propozycje do Sylwestrowego menu. Ponieważ mam dość ciężkiego bożonarodzeniowego jedzenia, postawiłam na sałatki – proste, lekkie, ale niebanalne i efektowne. Taka jest właśnie dzisiejsza sałatka z pomarańczą i koprem włoskim – będziecie zaskoczeni, jak świetnie za sobą smakują! A że wyglądają pięknie, to chyba wątpliwości nie mamy? :)

Więcej propozycji sylwestrowych znajdziecie w zakładce Pomysły na imprezy i przyjęcie, a także w moim zeszłorocznym poście 12 pysznym przekąsek na imprezę sylwestrową
Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego

Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego

Składniki (na 4 porcje):

Przygotowanie:
  1. Przy pomocy ostrego noża (ja użyłam noża o cienkim ostrzu do filetowania ryb) odetnij z pomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również białą warstwę (ma pozostać sam miąższ). Miąższ pomarańczy pokrój na cienkie plasterki. Weź 4 najmniejsze plasterki i wyciśnij z nich sok do słoiczka. Resztę plasterków odłóż na bok.
  2. Do słoiczka z sokiem pomarańczowym wlej pozostałe składniki sosu – biały ocet winny, sól i pieprz i na końcu oliwę. Wstrząśnij zawartością słoiczka i odstaw.
  3. Z kopru włoskiego odetnij łodyżki i pozostaw do dekoracji. Przetnij koper włoski na pół, wytnij z niego twardy głąb, następnie pokrój na cienkie plasterki. Przydatna jest mandolina lub robot kuchenny. Czerwoną cebulę również pokrój na cienkie plasterki.
  4. W misce umieść pokrojony koper włoski, czerwoną cebulę i oliwki. Polej sosem i wymieszaj. Ułóż na półmisku. Na wierzchu dekoracyjnie rozłóż plasterki pomarańczy i udekoruj zielonymi końcówkami kopru włoskiego. Podawaj od razu.

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy