Mam nadzieję, że spędziliście miło czas z rodziną i odpoczęliście, w tym również od komputerów i telewizorów ;) Ja odpoczęłam, a piękne słońce świecące za oknem napawa mnie bardzo pozytywnym nastrojem :) Do komputera przez Święta nie usiadłam ani razu, stąd moje zaległości w blogowej prasówce i wizytach na zaprzyjaźnionych blogach. Ale na pewno zaraz do Was pozaglądam, bo jestem ciekawa, co u Was słychać :)
Dziś śpieszę do Was, aby przed końcem roku pokazać Wam moje propozycje do Sylwestrowego menu. Ponieważ mam dość ciężkiego bożonarodzeniowego jedzenia, postawiłam na sałatki – proste, lekkie, ale niebanalne i efektowne. Taka jest właśnie dzisiejsza sałatka z pomarańczą i koprem włoskim – będziecie zaskoczeni, jak świetnie za sobą smakują! A że wyglądają pięknie, to chyba wątpliwości nie mamy? :)
Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego
Składniki (na 4 porcje):
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki białego octu winnego (ja użyłam octu aromatyzowanego pomarańczą, anyżem i koprem włoskim)
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 1 duży koper włoski
- 1 czerwona cebula
- garść czarnych oliwek przekrojonych na połówki
- Przy pomocy ostrego noża (ja użyłam noża o cienkim ostrzu do filetowania ryb) odetnij z pomarańczy końcówki, następnie obierz je skórki odcinając również białą warstwę (ma pozostać sam miąższ). Miąższ pomarańczy pokrój na cienkie plasterki. Weź 4 najmniejsze plasterki i wyciśnij z nich sok do słoiczka. Resztę plasterków odłóż na bok.
- Do słoiczka z sokiem pomarańczowym wlej pozostałe składniki sosu – biały ocet winny, sól i pieprz i na końcu oliwę. Wstrząśnij zawartością słoiczka i odstaw.
- Z kopru włoskiego odetnij łodyżki i pozostaw do dekoracji. Przetnij koper włoski na pół, wytnij z niego twardy głąb, następnie pokrój na cienkie plasterki. Przydatna jest mandolina lub robot kuchenny. Czerwoną cebulę również pokrój na cienkie plasterki.
- W misce umieść pokrojony koper włoski, czerwoną cebulę i oliwki. Polej sosem i wymieszaj. Ułóż na półmisku. Na wierzchu dekoracyjnie rozłóż plasterki pomarańczy i udekoruj zielonymi końcówkami kopru włoskiego. Podawaj od razu.