Ful Medames. Zapraszam Was na egipskie śniadanie!

przez Zuzanna
ful madames z ciecierzyca i bobem

Dzień dobry,
Ful madames to narodowa egipska potrawa i jednocześnie podstawowe pożywienie budowniczych Piramid. Najmocniej kojarzy się ją ze śniadaniem, jednak tak naprawdę spożywa się ją przez cały dzień. Pożywiają się nią robotnicy pracujący na polach, a mieszkańcy Kairu kupują od ulicznych sprzedawców. Serwuje się ją także w restauracjach jako popularne mezze.

Istnieje bardzo wiele wersji ful madames. W podstawowej składa się z suszonego bobu (po egipsku ful), gotowanego przez całą noc do konsystencji papki. Doprawia się go następnie oliwą, kuminem, natką pietruszki, czosnkiem i cytryną. Czasem podaje ze smażonymi lub gotowanymi jajkami, innym razem wkłada do pity wraz z marynowanymi warzywami.

Ja oparłam się na przepisie pochodzącym z książki \”New Feast\” Grega Malouf i Lucy Malouf, przypominającym bardziej gulasz niż pastę do chleba. Bób (nie miałam dostępu do suszonego, więc posiłkowałam się mrożonym) został tu wzbogacony o dodatek ciecierzycy i świeżych pomidorów, a także pysznej salsy z marynowanych zielonych chilli, która wspaniale przełamuje ziemisty smak strączków. Wypróbujcie koniecznie! Takie ful madames wygląda również zdecydowanie apetyczniej od zielonobrązowej papki ;) Potrawa jest niezwykle sycąca (nam starczyła aż na 6 porcji), dzięki czemu jest bardzo ekonomiczna. Nie dziwię się zatem, że zdobyła taką popularność wśród ludności Egiptu.

ful madames z ciecierzyca i bobem

Ful Medames, czyli śniadanie po egipsku

Składniki (na 6 porcji):
  • 40 ml oliwy
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 4 cebulki dymki, posiekane
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (np. z puszki)
  • 300 g ugotowanego bobu (w oryginale z puszki, ja dałam zawartość 1 opakowania bobu mrożonego, który ugotowałam i obrałam z osłonek)
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli
  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
do podania:
  • salsa z zielonego chilli: 6 marynowanych zielonych chilli (ok. 50 g), posiekanych (możecie użyć marynowane chilli w plasterkach, sprzedawane jako dodatek do kuchni meksykańskiej), 1 mały ząbek czosnku, posiekany, 40 ml oliwy, sól, pieprz
  • pokruszony ser feta do posypania gotowego dania
  • cząstki cytryny
  • chlebki pita, np. domowe z tego przepisu

Przygotowanie:
  1. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki salsy z zielonego chilli i odstaw. 
  2. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z sokiem i skórka z cytryny. Dodaj cebulkę dymkę i czosnek i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj ciecierzycę, bób, kumin oraz płatki chilli i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą i pieprzem i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
  4. Gotowe ful madames podawaj posypane serem feta, razem z cząstkami cytryny, podgrzanymi chlebkami pita oraz salsą z zielonego chilli. Smacznego!

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy