Lasagne z dynią i szpinakiem (przepis krok po kroku)
Jesień to czas comfort foodów, a takim bez wątpienia jest lasagne. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wegetariańską lasagne z dynią, szpinakiem i, nie ma co ukrywać, pokaźną ilością sera :) Ten żółty kolor dyniowego nadzienia, w połączeniu z korzennym aromatem gałki muszkatołowej oraz chrupiącą skorupką z sera na wierzchu to moje antidotum na szarą, deszczową pogodę, którą ostatnio mamy za oknem. Na końcu wpisu mam dla Was niespodziankę - GIF przedstawiający wszystkie etapy składania lasagne. Teraz jej przygotowanie będzie jeszcze prostsze.
Do przygotowania lasagne z dynią i szpinakiem wykorzystałam oliwę Monini BIOS. Jest to oliwa extra vergine, która pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych i jest certyfikowana przez włoski Instytut ICEA, zajmujący się kontrolą i certyfikacją produktów ekologicznych. Oliwa ta ma lekko owocowy aromat z wyraźną nutą świeżo skoszonej trawy, co pozwala na jej bardzo szerokie zastosowanie. Można ją użyć zarówno do gotowania, smażenia, jak i doprawiania świeżych warzyw, past kanapkowych i pizzy.
Spróbuj także: Makaronowe muszle z dynią, szpinakiem i trzema serami
Lasagne z dynią i szpinakiem - Przepis krok po kroku
➤ czas przygotowania: 60 minut + 40 minut pieczenie
Składniki / na 6-8 porcji:
na nadzienie dyniowe:- 1 dynia piżmowa
- 2 łyżki oliwy Monini BIOS
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ricotty
- 3 łyżki dowolnego mleka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- garść liści szałwii posiekanych
- 2 opakowania 150 g szpinaku baby
- 1 łyżka oliwy Monini BIOS
- 1 ząbek czosnku
- 200 g ricotty
- 50 g startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chili w płatkach
- 9-16 płatów makaronu lasagne
- 200 g startej mozzarelli
- 50 startego parmezanu
Przygotowanie lasagne z dynią i szpinakiem:
1. Dynię piżmową obierz i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20-30 minut.3. Na tej samej patelni umieść kolejną łyżkę oliwy i wrzuć szpinak. Smaż pod przykryciem aż się skurczy. Dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż przez chwilkę. Ze szpinaku odlej wodę, która się wydzieliła. Przełóż go do miski, dodaj ricottę, parmezan i ewentualnie chilli w płatkach. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Rada: Przed przygotowaniem lasagne przeczytaj na opakowaniu makaronu, czy masz go najpierw ugotować, czy też możesz je umieścić w lasagne nieugotowane. Ja używam makaronu, który wkłada się do lasagne na surowo.
Wpis powstał we współpracy z Monini.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.