Lasagne z dynią i szpinakiem (przepis krok po kroku)

przez Zuzanna
Lasagne z dynią i szpinakiem

Jesień to czas comfort foodów, a takim bez wątpienia jest lasagne. Dziś przygotowałam dla Was przepis na wegetariańską lasagne z dynią, szpinakiem i, nie ma co ukrywać, pokaźną ilością sera :) Ten żółty kolor dyniowego nadzienia, w połączeniu z korzennym aromatem gałki muszkatołowej oraz chrupiącą skorupką z sera na wierzchu to moje antidotum na szarą, deszczową pogodę, którą ostatnio mamy za oknem. Na końcu wpisu mam dla Was niespodziankę – GIF przedstawiający wszystkie etapy składania lasagne. Teraz jej przygotowanie będzie jeszcze prostsze. 

Lasagne to świetny pomysł na rodzinny weekendowy obiad. Dynię możecie upiec dzień wcześniej, czy też skorzystać z zapasów dyniowego puree. W połączeniu z ricottą daje pyszne, kremowe nadzienie, ale zadbałam też o to, aby nie było mdłe, doprawiając je czosnkiem, cebulką, szałwią oraz gałką muszkatołową. Szczególnie lubię w potrawach połączenie dyni oraz szpinaku, które sprawia, że potrawa jest bardziej kolorowa.

Do przygotowania lasagne z dynią i szpinakiem wykorzystałam oliwę Monini BIOS. Jest to oliwa extra vergine, która pochodzi wyłącznie z upraw ekologicznych i jest certyfikowana przez włoski Instytut ICEA, zajmujący się kontrolą i certyfikacją produktów ekologicznych. Oliwa ta ma lekko owocowy aromat z wyraźną nutą świeżo skoszonej trawy, co pozwala na jej bardzo szerokie zastosowanie. Można ją użyć zarówno do gotowania, smażenia, jak i doprawiania świeżych warzyw, past kanapkowych i pizzy.

Spróbuj także: Makaronowe muszle z dynią, szpinakiem i trzema serami

 

Lasagne z dynią i szpinakiem (przepis krok po kroku)

 

Lasagne z dynią i szpinakiem – Przepis krok po kroku

 

➤ czas przygotowania: 60 minut + 40 minut pieczenie 

 

Składniki / na 6-8 porcji:

na nadzienie dyniowe:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 łyżki oliwy Monini BIOS
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g ricotty
  • 3 łyżki dowolnego mleka
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • garść liści szałwii posiekanych

na nadzienie szpinakowe:

  • 2 opakowania 150 g szpinaku baby
  • 1 łyżka oliwy Monini BIOS
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g ricotty
  • 50 g startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: 1/2 łyżeczki chili w płatkach

dodatkowo:

  • 9-16 płatów makaronu lasagne
  • 200 g startej mozzarelli
  • 50 startego parmezanu

 

Przygotowanie lasagne z dynią i szpinakiem:

1. Dynię piżmową obierz i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 20-30 minut.

Lasagne z dynią i szpinakiem (przepis krok po kroku)

2. W międzyczasie na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż przez 5 minut aż się zeszklą. Do misy malaksera włóż upieczoną dynię, ricottę oraz mleko. Dopraw gałką muszkatołową. Zmiksuj na puree. W razie potrzeby dodaj więcej mleka. Dodaj cebulę z czosnkiem oraz posiekane listki szałwii i wymieszaj.

Lasagne z dynią i szpinakiem (przepis krok po kroku)
3. Na tej samej patelni umieść kolejną łyżkę oliwy i wrzuć szpinak. Smaż pod przykryciem aż się skurczy. Dodaj posiekany ząbek czosnku i smaż przez chwilkę. Ze szpinaku odlej wodę, która się wydzieliła. Przełóż go do miski, dodaj ricottę, parmezan i ewentualnie chilli w płatkach. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Lasagne z dynią i szpinakiem (przepis krok po kroku)
4. Na dnie naczynia do zapiekania umieść trochę nadzienia dyniowego i rozsmaruj je. Następnie ułóż 3-4 płaty lasagne, zależnie od wielkości naczynia. Posmaruj ok. 1/2 nadzienia dyniowego i posyp serem mozzarella. Przykryj kolejnymi 3-4 płatami lasagne, posmaruj nadzieniem szpinakowym i posyp serem mozzarella. Przykryj kolejnymi 3-4 płatami lasagne i posmaruj większością pozostałego nadzienia dyniowego. Ponownie posyp warstwą mozzarelli. Całość przykryj ostatnimi 3-4 płatami lasagne, rozsmaruj resztę nadzienia dyniowego i posyp resztą sera mozzarella, a także parmezanem. Lasagne możesz ozdobić listkami szałwii.
5. Lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 minut pod folią aluminiową i przez 20 minut bez folii, aż wierzch się przyrumieni.

 

Rada: Przed przygotowaniem lasagne przeczytaj na opakowaniu makaronu, czy masz go najpierw ugotować, czy też możesz je umieścić w lasagne nieugotowane. Ja używam makaronu, który wkłada się do lasagne na surowo.

Lasagne z dynią i szpinakiem (przepis krok po kroku)

 

Wpis powstał we współpracy z Monini.

 

Podobne wpisy