Jesienne śniadanie: domowa granola jabłkowa oraz warstwowy deser-szarlotka


Jabłko - soczyste i słodkie. Wspaniałe do pochrupania na surowo, idealne do potraw i deserów wszelkiej maści. Uwielbiam jabłka, które w towarzystwie cynamonu pachną jesienią. Są też kopalnią zdrowia, dlatego warto po nie sięgać codziennie, jak mawia znane angielskie przysłowie. W dzisiejszym wpisie mam dla Was aż dwa przepisy z jabłkiem w roli głównej oraz garść informacji o właściwościach zdrowotnych tego owocu, a wszystko za sprawą kampanii promującej polskie jabłka "CuTE: Kultywowanie smaku Europy". 


Jesienne śniadanie


Co przygotować jesienią na śniadanie? Świetnie sprawdzi się prosta do zrobienia granola chrupiąca od różnych orzechów i pestek. Do granoli dodałam starte jabłko i cynamon, dzięki czemu ma wspaniały aromat. Taką granolę możecie bardzo szybko zamienić w pyszny posiłek dolewając do niej mleko lub jogurt, szczególnie że przechowywana w szczelnym słoiku postoi kilka dni. Ja jednak pokażę Wam, jak wykorzystać ją do zrobienia warstwowego deseru z karmelizowanymi jabłkami i waniliowym serkiem. Prawdziwe niebo w gębie, dobre zarówno na śniadanie jak i podwieczorek. 

Kampania CuTE: Kultywowanie smaku Europy


Uwielbiam jabłka, dlatego z radością dołączyłam do Kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy, prowadzonej przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami i współfinansowanej przez Unię Europejską  Jej celem jest zwiększenie wiedzy konsumentów na temat metod uprawy oraz właściwości europejskich owoców i warzyw. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW). Wśród wyróżnionych, objętych promocją europejskich produktów znalazły się także polskie jabłka.

Czy wiedzieliście, że Polska jest największym w Europie i trzecim na świecie producentem jabłek oraz jednym z największych ich eksporterów na świeciea w latach 2016-2019 była trzecim producentem owoców i warzyw w UE? Owoce te uprawiane są przede wszystkim w dwóch rejonach: Grójecko-Wareckim na Mazowszu oraz w okolicach Sandomierza. Ten pierwszy znam bardzo dobrze. Gdy jadę do domu moich rodziców pod Grójcem, mijam ciągnące się bez końca sady jabłkowe. Sadownicy z okolic Grójca w 2011 r. doczekali się nawet wpisania ich jabłek do unijnego rejestru jako Chronione Oznaczenie Geograficzne, z uwagi na wyższą niż przeciętna kwasowość oraz bardzo mocny rumieniec jabłek, wynikający z wysokiej zawartości barwników pod skórką (głównie antocyjanów i karotenoidów).



Jabłko - owoc nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy 


Jabłka są nie tylko pyszne, ale i bogate w wiele składników odżywczych. Ich regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. 


Czy wiedzieliście, że: 
  • Jabłka są bogate w błonnik, witaminę A i C, składniki mineralne – w tym potas, wapń czy magnez. 
  • Jabłka zawierają dużo pektyn, przez co są bardzo sycące, ale ich energetyczność jest niska. 
  • Pomimo wysokiej zawartości węglowodanów i cukrów, ich indeks glikemiczny (IG) jest niski i wynosi 29–44.
  • Zawarte w jabłkach pektyny działają jak naturalny prebiotyk, czyli wspomagają rozwój prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego. 
  • Regularne spożywanie jabłek obniża ryzyko chorób serca oraz cukrzycy typu II. 
  • Jabłka zawierają pewne związki, które mogą pomóc przeciwdziałać rozwojowi astmy. Ich działanie związane jest z ochroną tkanki płucnej przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. 
  • Najwięcej korzystnych związków znajduje się w skórce jabłka, dlatego ważne jest, aby jej nie obierać. 
  • Jabłka mogą działać ochronnie na śluzówkę żołądka i przeciwdziałać jej uszkodzeniu w wyniku przyjmowania niesteroidowych leki przeciwzapalnych (NLPZ).


Domowa granola jabłkowa 


czas przygotowania: 30 minut


Składniki / na słoik ok. 700 ml:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1/4 szklanki orzechów laskowych
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich
  • 1/4 szklanki migdałów
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże słodkie jabłko 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki syropu z agawy 
  • 1,5 łyżka oleju lub łagodnej oliwy 
  • garść rodzynek 

Przygotowanie domowej granoli jabłkowej:

  1. W misce wymieszaj ze sobą płatki owsiane, otręby owsiane, orzechy laskowe i włoskie, migdały, nasiona słonecznika oraz sól. Orzechy można pokroić na mniejsze kawałki, np. laskowe na połówki.  
  2. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach na papkę do małej miski. Dodaj cynamon, syrop z agawy oraz olej i dokładnie wymieszaj. 
  3. Papkę jabłkową dodaj do miski z suchymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź równą warstwą. 
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na środkową półkę na ok. 20-25 minut, mieszając granole co 10 minut, aby równo się przyrumieniła. Jeśli granola za szybko się rumieni, to zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. 
  5. Granolę wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Dodaj do niej rodzynki i przełóż do szczelnego słoika.  

Rada: Zamiast syropu z agawy możesz użyć syropu klonowego, daktylowego, ew. miodu, który trzeba podgrzać przed dodaniem do granoli, żeby się rozpuścił.


Granolę możecie przechowywać w szczelnym pojemniku przez kilka dni i dodawać do mleka czy jogurtu. Ja zachęcam Was do przygotowania pysznego i efektownego deseru warstwowego - szarlotka.


Deser warstwowy - szarlotka 


czas przygotowania: 30 minut 


Składniki /na 4 porcje:

  • 3 słodkie jabłka (u mnie odmiana Gala)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • 200 g kremowego serka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub syrop klonowego, daktylowego, miodu itd.)
  • 150 g domowej granoli jabłkowej (przepis powyżej)

Przygotowanie deseru warstwowego-szarlotka:

  1. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło i wrzuć jabłka. Delikatnie smaż je przez 5 minut, następnie dodaj cukier i cynamon, wymieszaj i smaż jeszcze przez 10 minut, aż jabłka się skarmelizują (zbrązowieją i będą miękkie). 
  2. Przełóż jabłka do miski i zostaw do stygnięcia. 
  3. W misce umieść serek, jogurt, ekstrakt waniliowy oraz syrop z agawy. Zmiksuj wszystko razem mikserem na puszystą masę. 
  4. Ułóż deser w szklankach. Zacznij od warstwy duszonych jabłek, następnie umieść warstwę granoli oraz warstwę serka. Powtarzaj do wykończenia składników. Na wierzchu posyp granolą. Zjedz na śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Do tego czasu przechowuj w lodówce. 

Wpis powstał we współpracy z EUCOFEL/KZGPOiW. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.