3 przepisy na sałatki na grilla lub letnie przyjęcie

Sałatki na grilla lub letnie przyjęcie - 3 pyszne przepisy

Na plenerowych i ogrodowych przyjęciach nie może zabraknąć sałatek. Sezon na letnie warzywa i owoce w pełni, co daje nam duże pole do popisu i eksperymentów. Dziś przygotowałam dla Was 3 przepisy na pyszne sałatki z niebanalnych składników, które zrobią wrażenie na Waszych gościach. Sałatki są bardzo różnorodne, dlatego każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Mamy sycącą sałatkę ziemniaczaną z boczkiem i pikantnym Jalapeño, kolorową sałatkę z grillowanym kurczakiem i brzoskwiniami oraz lekką sałatkę z kuskusem i pomidorami. Zapraszam na wpis i zdjęcia z mojego tarasu!

Latem mogłabym odżywiać się prawie samymi sałatkami. Lubię nimi zastępować obiad w upalny dzień. A gdy zapraszam gości, to na stole nie może zabraknąć jednej lub więcej sałatek. Lubię moich gości zaskakiwać i poza tradycyjnymi sałatkami ze świeżych warzyw podawać takie, które zawierają w sobie składniki pieczone, grillowane czy owoce. Sałatka z grilowanymi brzoskwiniami to mój letni hit.


Gdy rozmawiamy o sałatkach, nie możemy zapomnieć o sosach i dressingach, dla których w mojej kuchni bazą jest zawsze wysokiej jakości oliwa extra virgin. Ale nie jest to jedna oliwa, ale cała ich gama, którą dobieram do konkretnego przepisu i zastosowania kulinarnego.

W zależności od stopnia dojrzałości oliwek, z których została wytłoczona, oliwa charakteryzuje się bowiem różną intensywnością smaku. Oliwy tłoczone z młodych oliwek są gorzkie i pikantne, ale też bogatsze w cenne polifenole. Z kolei oliwy tłoczone z oliwek zbieranych później są łagodniejsze. Jeśli macie kłopot przed zakupem oliwy w sklepie, zastanawiacie się, czy jej smak będzie odpowiadał Waszym preferencjom, zajrzyjcie na tył butelek oliwy Monini, gdzie znajdziecie skalę smaku, czyli informację o jej intensywności, a także dowiecie się, do jakich zastosowań w kuchni najlepiej się nadaje.

Sałatki na grilla lub letnie przyjęcie - 3 pyszne przepisy

Poniżej krótki poradnik wraz z informacją, do czego ja najczęściej wykorzystuję konkretne oliwy Monini:

Oliwa Monini Delicato to oliwa o umiarkowanym smaku i aromacie słodkich migdałów. Została stworzona specjalnie dla osób, które wolą łagodniejszy smak oliwy. Jej delikatny aromat czyni z niej doskonałą bazę dla sosu pesto, sosów sałatkowych, marynat do ryb i mięs, lub do majonezu, jak ją wykorzystałam w dzisiejszym wpisie. Dodatkowo ja na oliwie Delicato przygotowuję placuszki, naleśniki i gofry, a także dodaję do wypieków, ponieważ nie zmienia ona smaku tych potraw.

Oliwa Monini Classico ma przyjemny świeży zapach skoszonej trawy i średnio intensywny smak, tłoczy się ją z oliwek, kiedy są prawie dojrzałe. Ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, ponieważ nadaje się zarówno do gotowania jak i doprawiania oraz wykańczania potraw na zimno. Ja najczęściej sięgam po nią, gdy smażę lub piekę. W dzisiejszym wpisie wykorzystałam ja do posmarowania kurczaka i brzoskwiń przed grillowaniem.

Oliwa Monini GranFruttato jest to oliwa intensywnym aromacie owoców i świeżo skoszonej trawy, tłoczy się ją z oliwek zebranych, kiedy nie są w pełni dojrzałe, co zapewnia wyrazisty smak i pikantny posmak oliwy. Ta oliwa "drapie w gardło", co świadczy o wysokiej zawartości dobroczynnych polifenoli. Stosuje ją do doprawiania i wykańczania dań, np. do polania pieczywa, bruschetty czy pizzy, do świeżych warzyw, do wykańczania zupy. Gdy robię szybkie warzywne sałatki najczęściej polewam je właśnie oliwą GranFruttato, ewentualnie skrapiam też sokiem z cytryny lub polewam glassą balsamiczną. To mój patent na szybkie doprawienie sałatki, gdy nie chce mi się szykować specjalnie dressingu.

Wszystkie wykorzystane przeze mnie we wpisie produkty Monini - rożne rodzaje oliwy, a także glassy balsamiczne - są aktualnie dostępne w Biedronce. Zapraszam do gotowania i wypróbowania przepisów:)



Sałatka ziemniaczana z gorgonzolą i boczkiem z pikantnym sosem majonezowym



Składniki/ na 4 porcje:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 4 cebulki dymki
  • 100 g sera gorgonzola (lub innego sera z niebieską pleśnią)
  • 150 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
na domowy sos majonezowy:
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 250 ml oliwy Monini Delicato
  • ząbek czosnku
  • po 3 gałązki natki pietruszki i koperku
  • 1 świeża papryczka Jalapeno 

Przygotowanie sałatki ziemniaczanej: 

  1. Majonez możesz przygotować metodą tradycyjną, mieszając składniki w misce trzepaczką i dodając cienką strużkę oliwy lub też wykorzystać szybką metodą przy użyciu blendera. Skorupkę jajka sparz wrzątkiem. Jajko wbij do wysokiej naczynia, dodaj po szczypcie soli, pieprzu, łyżeczkę musztardy oraz łyżkę octu winnego. Do naczynia włóż blender żyrafę, następnie dolej oliwę. Miksuj na wysokich obrotach, cały czas trzymając blender na dnie naczynia. Gdy na dole powstanie majonez (po ok. pół minuty), stopniowo unoś końcówkę blendera wyżej. Powoli poruszaj końcówką blendera w górę i w dół, aż powstanie gęsty majonez. Możesz go rozrzedzić dodając ciepłą przegotowaną wodę. Więcej na temat metody blenderowej z której korzystałam, przeczytacie tutaj
  2. Do miski przełóż 100 g przygotowanego majonezu. Resztę przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce. Zużyj do innych dań. 
  3. Do majonezu w misce dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i natkę pietruszki oraz posiekaną papryczkę Jalapeño. Wymieszaj i wstaw do lodówki.
  4. Ziemniaki wyszoruj, pokrój na połówki lub ćwiartki. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Boczek podsmaż na suchej patelni, aż się zezłoci i zrobi chrupiący. Przełóż do na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu. Dymkę drobno posiekaj. Ser gorgonzola pokrusz na kawałki. 
  5. W misce umieść wszystkie składniki sałatki, zostawiając trochę boczku oraz dymki do dekoracji. Dodaj sos majonezowy i wymieszaj. 
  6. Udekoruj posiekaną dymką, kawałkami boczku oraz plasterkami Jalapeño. Dobrze jest schłodzić sałatkę w lodówce przed podaniem.


Sałatka z grillowaną piersią z kurczaka i brzoskwiniami 



Składniki / na 2 porcje:

  • 1 pierś z kurczaka (250 g)
  • sól, pieprz, suszony lub świeży rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy Monini Classico
  • 2 brzoskwinie
  • 2 garści rukoli
  • 1 garść listków świeżej mięty
  • 1 garść listków świeżej bazylii
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 50 g sera feta
do podania:

Przygotowanie sałatki z grillowanym kurczakiem:

  1. Pierś z kurczaka oczyść i lekko rozbij. Natrzyj 1 łyżką oliwy oraz przyprawami - solą, pieprzem i drobno posiekanym rozmarynem. Rozgrzej patelnię grillową (lub grilla ogrodowego) i smaż pierś z kurczaka z obu stron, aż nie będzie surowa w środku, a na jej powierzchni powstaną czarne paski. Odstaw ją, żeby odpoczęła. 
  2. Brzoskwinie pokrój na plasterki. Posmaruj je pozostała oliwą oraz posyp czarnym pieprzem. Grilluj je  przez 1-2 minuty na stronę, aż powstaną na nich czarne ślady rusztu.
  3. Na półmisku umieść rukolę oraz poszarpane listki mięty i bazylii. Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz grillowane brzoskwinie. Pierś z kurczaka pokrój w plastry i ułóż na sałatce. Posyp pokruszonym serem feta. Całość polej oliwą oraz Glassą Malinową i od razu podawaj.

Sałatki na grilla lub letnie przyjęcie - 3 pyszne przepisy

Sałatka z kaszy kuskus z kolorowymi pomidorkami


Składniki/ na 2 porcje:

  • 1/2 szklanki kaszki kuskus (100 g) 
  • gorąca woda lub bulion warzywny (tyle, żeby przykryć kaszę)
  • 2 garści różnych sałat
  • 1/2 ogórka krótkiego lub gruntowego
  • 4 suszone pomidory
  • 4 rzodkiewki
  • 100 g pomidorów w różnych kolorach i kształtach
  • sos: oliwa Monini GranFruttato - 4 łyżki, sok z cytryny - 2 łyżki, sól i pieprz
  • 2 łyżki Glassy Balsamicznej (klasycznej) od Monini

Przygotowanie sałatki z kaszą kuskus:

  1. W misce umieść kuskus i zalej go wrzątkiem lub gorącym bulionem warzywnym na wysokość 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykryj i ostaw na 5 minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wymieszaj ją widelcem, aby stała się sypka.
  2. Ogórka, suszone pomidory i rzodkiewki pokrój na kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki lub połówki.
  3. Na półmisku rozłóż kaszę kuskus. Na środku ułóż mieszankę sałat. Na wierzchu rozłóż kawałki ogórka, rzodkiewek i suszonych pomidorów. Dookoła dekoracyjnie rozłóż różne pomidory. Wymieszaj ze sobą składniki sosu i polej nimi sałatkę. Na koniec polej całość glassą balsamiczną i podawaj.
Sałatki na grilla lub letnie przyjęcie - 3 pyszne przepisy

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.