5 pomysłów na jedzenie do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa
Co przygotować na lunch do pracy, gdy nie mamy do dyspozycji mikrofalówki? Jakie obiady do pracy sprawdzą się na zimno? Wiem, że wielu z Was poszukuje tego typu przepisów - mój zestaw z obiadami na zimno opublikowany 1,5 roku temu jest jednym z najbardziej popularnych wpisów na blogu. Razem z partnerem wpisu, Piekarnią Cukiernią Putka, przygotowałam dla Was nowych 5 pomysłów na lunch do pracy, tym razem z wykorzystaniem pieczywa. Kanapki to bardzo popularna opcja do pracy, jednak dziś pokażę Wam, że tak lubiane przez nas pieczywo może być również bazą dla innych ciekawych przepisów, np. sałatek, placków i muffinek.
Zdrowe pieczywo bazą naszego jadłospisu
Zanim przejdziemy do propozycji potraw na zimno, które sprawdzą się w pracy, porozmawiajmy przez chwilę o pieczywie. Pieczywo to często podstawowy element naszego jadłospisu, także posiłków jedzonych w pracy. Myślę, że tradycyjna kanapka to wciąż bardzo popularna i przecież poręczna do jedzenia opcja. Sama uwielbiam pieczywo i chętnie włączam je do swoich posiłków.
Ostatnio bardzo dużą wagę przywiązuję do jakości kupowanych przeze mnie produktów. Myślę, że jest to szczególnie istotne, gdy pojawiają się one często w naszym menu. Uważam, że pieczywo jest jednym z tych produktów, które warto wybierać mądrze. Piekarnie Cukiernie Putka to moja ulubiona sieć piekarni, którą cenię za duży wybór, najlepszy smak produktów, a także świetną jakość wyrobów. W odróżnieniu od chleba z dyskontów czy supermarketów, nie jest mrożone na żadnym etapie swojej produkcji, o czym możecie przeczytać więcej w tym artykule.
Jest to piekarnia o ponad stuletniej tradycji, która jednak idzie z duchem czasu i wprowadza do swojego asortymentu produkty z myślą o potrzebach współczesnych konsumentów. Nie znam innej piekarni, która proponuje wyroby dla osób z cukrzycą i podwyższonym cholesterolem. Unikalna jest również oferta pieczywa bezglutenowego o naturalnym składzie i dorównującym tradycyjnym odpowiednikom smaku dostępna bez wychodzenia z domu w sklepie internetowym. Mój faworyt to pieczywo z linii BIO, czyli wyprodukowane z surowców, które uprawiane są bez użycia nawozów sztucznych, pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin. Wybór produktów z tej linii pozwala mi na jednoczesną troskę o środowisko naturalne i moje zdrowie. Zachęcam Was do przeczytania więcej na temat zalet żywności ekologicznej.
Jakie potrawy przygotować na lunch do pracy na zimno?
5 pomysłów na lunch do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa
1. Sałatka do pracy z pieczonych warzyw, z grzankami i kozim serem
Składniki / na 2 porcje:
- 1 duża marchewka
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 burak (ja akurat miałam odmiany Chioggia, ale możemy dać zwykłe)
- oliwa
- sól, pieprz, suszony tymianek - do smaku
- 4 kromki Chleba Żytniego Bio Putka
- 2 duże garści szpinaku baby
- 100 g sera koziego lub fety
- garść orzechów włoskich
- dressing: 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz
Przygotowanie sałatki do pracy:
- Marchewkę, pietruszkę i buraka obierz i pokrój w słupki.
- Buraka skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.
- Resztę warzyw też skrop oliwą i przyprawami, dodaj do buraków i piecz kolejne 15 minut.
- Chleb pokrój w kostkę, ułóż na warzywach, skrop oliwą i opiekaj ostatnie 5 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i ostudź.
- Wymieszaj składniki dressingu.
- W pojemniku umieść świeży szpinak, pieczone warzywa, grzanki z chleba, kozi ser pokrojony w kostkę oraz posiekane orzechy. Sos zabierz w osobnym pojemniczku. Wymieszaj całość tuż przed jedzeniem.
➤Do tego przepisu możesz użyć czerstwego pieczywa. Warzywa oraz grzanki możesz upiec dzień wcześniej wieczorem, a rano tylko umieścić składniki w pojemniku. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Chleba Żytniego możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenowy Chleb Owsiany Putka
2. Chlebowe muffinki z porem, pieczarkami i żółtym serem
Składniki / na 12 sztuk:
- 1 ząbek czosnku
- 150 g pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 200 g białej części pora (z 1 większej sztuki)
- 2 łyżki oliwy
- 5 kromek - 180 g - Chleba 100% Orkiszowego z Czarnuszką Putka
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- sól, pieprz
- 80 g startego żółtego sera
Przygotowanie chlebowych muffinek:
- Czosnek posiekaj, pieczarki pokrój na plasterki, paprykę w kostkę, a por w cienkie półplasterki.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wrzucić warzywa i podsmażaj je na średnim ogniu, aż zmiękną i zmniejszą swoją objętość, czyli ok. 10 minut.
- Chleb pokrój w kostkę.
- W misce rozbełtaj jajka, dodaj mleko, sól i pieprz. Dodaj chleb, podsmażone warzywa i starty żółty ser. Dobrze wymieszaj, odstaw na 10 minut.
- Foremki na muffinki wyłóż papilotkami i posmaruj tłuszczem. Masę rozłóż do foremek i piecz 20 minut w 200 stopniach C. Po ostudzeniu przechowuj w pojemniku w lodówce.
➤W tym przepisie sprawdzi się zarówno świeże jak i czerstwe pieczywo. Chleb 100% Orkiszowy jest naprawdę pyszny. Zachęcam Was do przeczytania artykułu na temat zalet orkiszu. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Chleba 100% Orkiszowego możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenowy Chleb Rustykalny Putka.
3. Placki chlebowe z szynką i kukurydzą
- ½ bochenka Chleba Tradycyjnego Pszenno-Żytniego BIO Putka*
- 2 jajka
- ¾ szklanki mleka
- 1 mała cebula
- 70 g szynki lub boczku
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz
- opcjonalnie szczypta płatków chilli
- oliwa do usmażenia
- 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
- 1 mały ząbek czosnku lub pół łyżeczki suszonego czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
*Z uwagi na brak Chleba Tradycyjnego Pszenno-Żytniego w asortymencie, proponuję zamienić go na: Chleb Pradziadka, Chleb Wiejski lub Chleb Bawarski.
Przygotowanie placków do pracy:
- Chleb pokrój w kostkę lub rozdrobnij w malakserze i włóż do miski. Zalej mlekiem wymieszanym z jajkami, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby chleb zmiękł.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj do masy chlebowej razem z pokrojoną w kostkę szynką, kukurydzą z puszki oraz posiekanym szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać do placków chilli w płatkach lub świeżą posiekaną papryczkę.
- Smaż placki na rozgrzanej patelni na oliwie nakładając po 1 łyżce ciasta na placek. Placki przekładaj na drugą stronę szeroką łopatką, gdy się zrumienią.
- W miseczce wymieszaj jogurt z czosnkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Placki umieść w lunchboxie, sos włóż do osobnej przegródki.

➤W tym przepisie sprawdzi się zarówno świeże jak i czerstwe pieczywo. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Chleba Tradycyjnego Pszenno-Żytniego BIO możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenową Bułkę Wyborową Putka.
4. Sycąca kanapka z pastą z twarogu i wędzonej makreli
Składniki / na 2 porcje:
- 1/2 niedużej wędzonej makreli ważącej 250 g
- 100 g twarogu półtłustego
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego - 35 g
- 2 gałązki koperku
- sól, pieprz
- 2 Bajgle Rustiko Putka
- 4 rzodkiewki
- kawałek zielonego ogórka
- garść dowolnych kiełków
Przygotowanie sycącej kanapki:
- Z wędzonej makreli usuń skórkę, kręgosłup oraz ości. Mięso podziel na mniejsze kawałki i przełóż do miski.
- Dodaj pokruszony twaróg, jogurt, posiekany koperek, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj.
- Bajgle przekrój na pół, posmaruj pastą, udekoruj plastrami rzodkiewki, ogórka oraz kiełkami.

➤Pastę przygotuj dzień wcześniej wieczorem, a rano tylko złóż kanapkę. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Bajgli Rustiko możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenową Bułkę z Ziarnami Putka.
5. Sałatka do pracy z grillowanym kurczakiem
Składniki / na 2 porcje:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 sałata rzymska baby
- 100 g pomidorków koktajlowych
- ½ ogórka krótkiego
- 20 g tartego parmezanu
- 2-3 kromki Chleba Magnat Putka
- oliwa
- sól, pieprz
- po pół łyżeczki suszonego czosnku i suszonego oregano
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 1 łyżeczka miodu
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie sałatki do pracy:
- Pierś z kurczaka oczyść, lekko rozbij, posmaruj oliwą i dopraw solą i pieprzem. Usmaż na patelni grillowej lub zwykłej i odstaw, aby odpoczął.
- Sałatę rzymską podziel na liście i pokrój na kawałki. Pomidorki pokrój na pół, ogórek w plastry. Możesz usunąć z ogórka pestki, aby nie podchodził wodą.
- Chleb Magnat pokrój w kostkę i włóż do miski. Polej oliwą, posyp oregano i suszonym czosnkiem. Wymieszaj rękoma. Usmaż na patelni na chrupiące grzanki.
- Wymieszaj ze sobą składniki dressingu w małym słoiczku.
- W lunchboxie ułóż wszystkie warzywa. Kurczaka pokrój w kostkę lub na plastry i ułóż na warzywach. Dodaj grzanki. Posyp parmezanem. Sos do sałatki transportuj osobno - w słoiczku lub do tego przeznaczonym pojemniku.
➤Do tego przepisu możesz użyć czerstwego pieczywa. Kurczaka i grzanki możesz usmażyć dzień wcześniej wieczorem. Bezglutenowa alternatywa: Zamiast Chleba Magnat możesz w tym przepisie wykorzystać Bezglutenowy Chleb ze Słonecznikiem Putka.
Wpis powstał we współpracy z Piekarnie Cukiernie Putka.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.