Makaron z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i białym winem (przepis krok po kroku)
Już niedługo Walentynki, dlatego przygotowałam dla Was przepis na romantyczną kolację we włoskim stylu. Proponuję makaron z krewetkami, które są znanym afrodyzjakiem. Zatopione w sosie z dodatkiem białego wina, pomidorków koktajlowych, oliwy oraz czosnku smakują wyśmienicie! Jest to szybki i prosty przepis, który z pewnością oczaruje Wasze drugie połówki.
Uważam, że gotowanie to wspaniały sposób na okazanie uczucia drugiej osobie. Nie tylko ukochanemu, ale też mamie czy przyjaciółce. Najważniejsze, że gotujemy z sercem. Danie nie musi być skomplikowane, ale niech będzie pyszne. I taki właśnie jest ten makaron z krewetkami - pełen smaku, a przy tym lekki, więc zostanie miejsce na deser ;) Krewetki są "fit", mają dużo białka, zatem warto po nie sięgać częściej. Szczególnie dobrze komponują się z aromatem czosnku, słodkich pomidorów oraz włoskiej oliwy extra vergine. Do tego makaronu proponuję owocową oliwę Monini GranFruttato, która podkreśli delikatny smak krewetek.
➤ Spróbuj innych przepisów na Walentynki:
Makaron z krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i białym winem - przepis krok po kroku
➤czas przygotowania: 25 minut
w 1 porcji: 479 kcal, B 31,8 g, W 65,1 g, T 6,8 g
Składniki / na 2 porcje:
- 180-200 g mrożonych surowych krewetek (10-12 sztuk)
- 150 g makaronu linguine lub spaghetti
- 1 łyżka oliwy Monini GranFruttato
- 1 nieduża szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 kieliszka białego wina
- 1/2 krojonych pomidorów z puszki
- 100 g pomidorków koktajlowych
- po szczypcie suszonego oregano i bazylii
- szczypta chilli w płatkach (do smaku)
- sól, pieprz do smaku
- świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie makaronu z krewetkami:
1. Zacznij od rozmrożenia krewetek. Wystarczy wrzucić je na kilka minut do miski z ciepłą wodą. Następnie odcedź je i osusz na ręczniku papierowym. Z krewetek możesz usunąć ogonki lub je zostawić, dla lepszego wyglądu dania.
3. Na dużą patelnię wlej oliwę. Gdy się rozgrzeje, dodaj drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Smaż mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, aż szalotka się zeszkli.
4. Na patelnię wlej wino i poczekaj minutę, aż odparuje. Następnie wlej pomidory z puszki i dodaj pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki. Sos dopraw oregano, bazylią i płatkami chilli. Dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
5. Teraz w sosie ułóż wcześniej przygotowane krewetki. Gotuj je ciągle mieszając, aż zmienią kolor z szarego na różowy, czyli przez ok. 4 minuty.
6. Do gotowego sosu przełóż ugotowany makaron i wymieszaj wszystko przy pomocy szczypiec.
7. Makaron rozłóż pomiędzy dwa talerze. Skrop oliwą Monini GranFruttato, która podkreśli delikatny smak krewetek. Udekoruj listkami świeżej bazylii. Podawaj od razu z lampką wina użytego do przygotowania potrawy. Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z Monini.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.