Dania jednogarnkowe – 3 przepisy na prosty jesienny obiad

przez Zuzanna
DANIA JEDNOGARNKOWE – 3 PRZEPISY NA PROSTY JESIENNY OBIAD

Dziś mam dla Was pomysły na dania z jednego naczynia – garnka, patelni lub brytfanny. Są sycące, smaczne i proste w przygotowaniu. Dania jednogarnkowe należą do moich ulubionych i sięgam po nie szczególnie chętnie, gdy robi się chłodno za oknem. Bez problemu wykarmią rodzinę, można je też zabrać następnego dnia w lunchoboxie do pracy. Wypróbujcie moje 3 aromatyczne przepisy na jesienny obiad! 

Co dobrego dla Was przygotowałam?

  • z jednego garnka – makaron w kremowym sosie z grzybami, serem i oliwą truflową, makaron i sos gotują się w tym samym garnku!
  • z jednej brytfanny – kiełbaski z pieczonymi jesiennymi warzywami w oliwie rozmarynowej
  • z jednej patelni – szybki, aromatyczny tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą z czosnkiem i chilli

W kuchni towarzyszyły mi tym razem oliwy smakowe od Monini, które nadają potrawom wspaniałego aromatu i głębi. Przydają się przy szybkim gotowaniu, ponieważ doskonale doprawiają dania. To oliwy świetnej jakości, ponieważ Monini stosuje w produkcji bazę w postaci oliwy extra virgin i wyłącznie naturalne aromaty.

Dania jednogarnkowe - 3 przepisy na prosty jesienny obiad

 

Jednogarnkowy makaron z grzybami w kremowym sosie z serem i oliwą truflową

➤czas przygotowania: 20 minut
w 1 porcji: 620 kcal, B 21,8 g, W 75,5 g, T 24,3 g
 

Składniki / na 2 porcje:

  • 3 łyżki oliwy Monini Biała Trufla
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 250 g pieczarek, pokrojonych na plasterki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 200 g spaghetti, przełamanego na pół (można zastąpić drobnym makaronem)
  • 3 czubate łyżki śmietany 18% tłuszczu
  • 30 g startego żółtego sera
  • posiekana natka pietruszki do posypania

 

Przygotowanie jednogarnkowego makaronu:

  1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Wrzuć na nią cebulę, czosnek i pieczarki, dopraw pieprzem ziołowym oraz solą i smaż mieszając przez 5 minut.
  2. Wlej bulion, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Wrzuć makaron, wymieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10-12 minut. Pilnuj i mieszaj makaron, aby nie przywarł do dna. Czekamy, aż się ugotuje i wchłonie większość bulionu.
  3. Do garnka dodaj śmietanę oraz tarty ser i wymieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.

 

Dania jednogarnkowe - 3 przepisy na prosty jesienny obiad

 

Pieczone warzywa i kiełbaski w oliwie rozmarynowej

➤czas przygotowania: 30-35 minut
w 1 porcji: 518 kcal, B 14,9 g, W 32,6 g, T 38,2 g
 
 

Składniki/ na 4 porcje:

  • 1 batat (500 g)
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 400 g brukselki
  • 3 łyżki oliwy Monini Rozmaryn
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 8 surowych kiełbasek, u mnie białe

Przygotowanie pieczonych warzyw i kiełbasek:

  1. Batata i czerwoną paprykę pokrój w kostkę. Brukselki oczyść z brzydkich listków i przekrój na pół.
  2. Warzywa umieść w misce, dodaj 2 łyżki oliwy rozmarynowej, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko dłońmi, następnie przełóż na blachę i rozłóż równo.
  3. Na wierzchu ułóż kiełbaski i skrop pozostałą 1 łyżką oliwy rozmarynowej.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 20-25 minut, aż bataty będą miękkie i kiełbaski upieczone.

Rada: Taki obiad możesz zabrać ze sobą w pojemniku do pracy i zjeść na ciepło lub zimno.

Dania jednogarnkowe - 3 przepisy na prosty jesienny obiad

 

Szybki tadżin z kurczaka z białą fasolą, dynią, suszonymi śliwkami i oliwą Czosnek & Chilli

➤czas przygotowania: 45 minut + 1 godz. marynowanie mięsa 
w 1 porcji: 381 kcal, B 33,5 g, W 31,7 g, T 12,9 g
 
 

Składniki/ na 4 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka (500 g )
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy Monini Czosnek & Chilli
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 70 g suszonych śliwek, pokrojonych
  • 250 g ugotowanej białej fasoli
  • 350 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę (pół dyni Hokkaido)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • do podania: ugotowany kuskus lub bulgur, natka pietruszki lub kolendry

Przygotowanie szybkiego tadźinu z kurczaka:

  1. Mięso oczyść i pokrój w kostkę. Dodaj wszystkie przyprawy oraz 1 łyżki oliwy Czosnek & Chilli. Dokładnie obtocz mięso w przyprawach, następnie odstaw na co najmniej 1 godzinę do zamarynowania. Możesz zrobić to nawet dzień wcześniej.
  2. Na dużej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią mięso. Smaż, aż się zezłoci (chodzi o rumianą skórkę, w środku będzie jeszcze surowe). Teraz dodaj cebulę i smaż jeszcze 3 minuty.
  3. Dodaj suszone śliwki, fasolę, dynię, pomidory z puszki oraz bulion. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut, aż mięso i dynia będą miękkie.
  4. Gotowy tadżin posyp natką kolendry lub pietruszki i podawaj z ugotowanym kuskusem lub kaszą bulgur.

Rada: Szybki tadżin świetnie nadaje się jako obiad do pracy podawany na ciepło. Możecie go też zamrozić.

 

Wpis powstał we współpracy z Monini.

Podobne wpisy