Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku

Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku

Naleśniki to niezawodna propozycja śniadaniowa, uwielbiana zwłaszcza przez dzieci. A może by tak dla odmiany przygotować crepes, czyli cienkie naleśniki francuskie? Ten przysmak znany jest na całym świecie, szczególnie w wersji crêpes suzette, czyli naleśników w sosie karmelowo-pomarańczowym z dodatkiem likieru pomarańczowego. W Paryżu można kupić je w przydrożnych budkach, małych kawiarniach czy naleśnikarniach. Z kremem z kasztanów, nutellą i bananami, konfiturami i dżemami ... na samą myśl cieknie mi ślinka! Naleśniki francuskie są pyszne same w sobie jak i z ulubionymi dodatkami. Zobaczcie, jak je zrobić, a potem przygotujcie sobie śniadanie po francusku! 


Crepes, czyli cienkie francuskie naleśniki 


Czym właściwie crepes różnią się od naszych tradycyjnych polskich naleśników? Ciasto do naleśników francuskich ma nieco inny skład. Dodajemy do niego więcej jajek oraz płynów (najczęściej jest to mleko oraz woda gazowana), przez co ciasto jest dużo rzadsze, a usmażone naleśniki cieńsze i delikatniejsze.

Smażenie takich cieniutkich naleśników może budzić obawy, ale jeśli tylko dobrze rozgrzejecie nieprzywierająca patelnię, to naleśniki nie będą się rozrywać (no najwyżej pierwszy ;)). W cieśnie znajduje się sporo masła, dlatego naleśniki nie powinny przywierać do patelni. Polecam Wam przelanie ciasta do dzbanuszka z dziobkiem (a nawet dowolnego wysokiego pojemnika), którym łatwo nalewa się porcje ciasta, jednocześnie drugą ręką obracając patelnią, tak aby ciasto rozlało się na niej równomiernie.

Ciasto na naleśniki możecie mieszać ręczni trzepaczką, jednak ja zdecydowanie wolę wykorzystać kuchennego robota, który da mi gwarancję, że w cieście nie będzie grudek. Przy okazji przygotowywania naleśników chętnie sięgam po ręczny blender Braun z końcówką od ubijania. Jest lekki, poręczny i zajmuje mało miejsca w porównaniu z robotem stacjonarnym. Korzystam z modelu Braun MultiQuick 9 z przyciskiem Smart Speed, który reaguje na nacisk mojego palca. Daje mi to 100% kontroli nad prędkością pracy robota - ciasto jest dobrze wymieszane, a jednocześnie nic się nie rozchlapie :)

Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku


Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku



➤czas przygotowania: 20 minut + 30 minut czekanie
w 1 naleśniku bez dodatków: 156 kcal, B 5,8 g, W 15,2 g, T 8,0 g


Składniki / na 8 sztuk:

  • 5 łyżek (50 g ) masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka (250 ml) zimnego mleka
  • 1/2 szklanki (125 ml) wody, najlepiej gazowanej
  • 1 szklanka (150 g ) mąki pszennej, typ 500
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • dodatkowe masło lub oliwa do natłuszczenia patelni 


Przygotowanie naleśników francuskich:

1. Na patelni na małym ogniu rozpuść masło. Odstaw do ostygnięcia. Najlepiej jest zrobić to na tej samej patelni, na której będziecie smażyć naleśniki - mniej zmywania i patelnia od razu będzie natłuszczona. 

Naleśniki francuskie - przygotowanie

2. W misce umieść jajka, mleko oraz wodę. Zmiksuj blenderem z nałożoną końcówką do ubijania. 

Naleśniki francuskie - przygotowanie
Naleśniki francuskie - przygotowanie

3. W misce umieść mąkę, sól oraz cukier waniliowy. Przesiej do miski z mokrymi składnikami i zmiksuj na gładką masę.  

Naleśniki francuskie - przygotowanie
Naleśniki francuskie - przygotowanie

4. Na koniec do ciasta dodaj roztopione wcześniej masło. Zmiksuj. 

Naleśniki francuskie - przygotowanie
Naleśniki francuskie - przygotowanie

5. Gotowe ciasto powinno być gładkie i bez grudek. Odstaw je na 30 minut, aby odpoczęło. 

Naleśniki francuskie - przygotowanie

6. Rozgrzej dobrze patelnię z powłoka nieprzywierającą. Ponieważ roztapialiśmy na niej wcześniej masło, nie trzeba jej dodatkowo natłuszczać, a wręcz można zebrać ręcznikiem trochę tłuszczu, jeśli jest go za dużo. Można nalewać ciasto chochlą, ale polecam przelać ciasto do dzbanuszka, którym łatwo nalewa się porcje ciasta, jednocześnie drugą ręką obracając patelnię. 

Naleśniki francuskie - przygotowanie

7. Gdy patelnia się rozgrzeje, nalej na nią porcje ciasta i obróć patelnią, aby ciasto równomiernie rozlało się po jej powierzchni. Smaż przez ok. 2 minuty, aż zobaczysz że ciasto jest ścięte. Delikatnie podważ je łopatką, poruszaj patelnią, aby upewnić się, że naleśnik się od niej oderwał. I wtedy zdecydowanym ruchem przewróć naleśnika na drugą stronę. 

Naleśniki francuskie - przygotowanie

8. Smaż naleśnika do zrumienienia, następnie przełóż na talerz. Przy smażeniu pierwszych 3-4 naleśników lekko natłuszczaj patelnię masłem lub oliwą. Jednak w cieście jest sporo masła, dlatego potem powinieneś być w stanie smażyć je już bez dodatkowego tłuszczu. 

Naleśniki francuskie - przygotowanie

9. Kolejne usmażone naleśniki układaj na stosik i trzymaj pod przykryciem.

Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku

Na podstawie przepisu z książki "Sekrety francuskiej kuchareczki" Marie-Morgane Le Moel.

Z czym podać naleśniki francuskie? Propozycje dodatków do naleśników


Naleśniki francuskie to świetna baza do pysznego śniadania. Ja preferuję je na słodko, choć jeśli pominiecie cukier waniliowy, będziecie mogli również dodać do nich wytrawne składniki. 

Z czym podać naleśniki francuskie? Oczywiście tu ogranicza Was jedynie wyobraźnia. We Francji popularne są naleśniki z dodatkiem dżemów, konfitur, kremu z kasztanów czy kremu czekoladowego. Ja bardzo lubię połączenie twarożku z owocami, szczególnie teraz, gdy trwa sezon na owoce jagodowe. 


Propozycje dodatków do naleśników francuskich:

  • dżem lub konfitura, np. mirabelkowa, morelowa, wiśniowa
  • krem czekoladowy i banany
  • masło orzechowe oraz cienkie plasterki jabłka
  • twaróg i duszone jabłka
  • ricotta lub mascarpone oraz konfitura z wiśni
  • mascarpone i świeże figi
  • serek homogenizowany i świeże owoce
  • twarożek z miodem i orzechami włoskimi 
  • krem z kasztanów
  • kajmak 
  • cukier puder oraz sok z cytryny 
  • Crepes Suzette czyli naleśniki serwowane z sosem pomarańczowo-karmelowym z dodatkiem likieru pomarańczowego 

Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku

Jestem bardzo ciekawa, jak udały się Wasze naleśniki francuskie? Z czym najchętniej je podajecie? Podzielcie się Waszymi ulubionymi dodatkami w komentarzach! 

Jak zrobić naleśniki francuskie - crepes? Przepis krok po kroku
Wpis powstał we współpracy z Braun

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.