Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym - przepis krok po kroku

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

Czy też zjadacie truskawki kilogramami? W takim razie mam przepis idealny dla Was - muffinki podwójnie truskawkowe! Ich migdałowe wnętrze kryje pokrojone truskawki, a wierzch zdobi śliczny, różowy, truskawkowy lukier. I jak to na muffinki przystało, robi się je bardzo prosto, szczególnie z moimi zdjęciami krok po kroku. 


Jak się dobrze domyślacie, zdjęcia muffinek zrobiłam w ogrodzie, w MOIM ogrodzie! <3 Trzy tygodnie temu udało nam się wreszcie przeprowadzić do nowego mieszkania, a ja korzystam z uroków dużej kuchni w bieli, w której gotuje mi się doskonale. Wreszcie mogę robić w niej zdjęcia z przygotowania potraw na bloga, co jest dużo wygodniejsze od kombinowania z tłami pod oknem w salonie ;) Ogródkowej sesji też nie mogłam sobie odmówić, choć nie zliczę, ile mnie w jej czasie komarów pogryzło .. ;)

A wracając do muffinek, to są doskonałym deserem na czerwcowe popołudnia. Wyglądają naprawdę ślicznie, choć w ich przygotowanie nie włożycie dużo wysiłku. Przepis na truskawkowy lukier podpatrzyłam na tej stronie, jednak same muffinki to już całkiem moja inwencja. Wiecie, że również w słodkościach lubię sięgać po wartościowe składniki, dlatego muffinki upiekłam na pełnoziarnistej mące z dodatkiem mielonych migdałów, ksylitolem zamiast cukru oraz oliwą extra virgin od Monini - tym razem Delicato, czyli o łagodnym smaku, aby nie zdominować smaku wypieku.

Na koniec życzę Wam smacznego, bo myślę, że nie oprzecie się temu przepisowi i muffinki wylądują na Waszym stole :)

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

Muffinki migdałowe z truskawkami i truskawkowym lukrem - przepis krok po kroku



➤czas przygotowania: 25 minut + 20 minut pieczenie
w 1 porcji: 285 kcal (250 kcal w wersji z ksylitolem), B 5,3 g, W 33,3 g, T 14,2 g


Składniki/ na 12 sztuk:

na muffinki:
  • mąka pełnoziarnista - 1 i 1/2 szklanki - 190 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • sól - szczypta
  • mielone migdały (lub zblendowane płatki migdałowe) - 1/2 szklanki - 80 g
  • cukier lub ksylitol - 1 szklanka - 140 g
  • oliwa Monini Delicato - 3/4 szklanki - 115 g
  • skórka z cytryny - z 1/2 sztuki
  • kefir - 1/4 szklanki - 60 g 
  • jajka - 3 sztuki
  • truskawki - 140 g, pokrojone na kawałki 
na lukier truskawkowy:
  • 3 truskawki
  • sok z cytryny - kilka łyżek, do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru
  • cukier puder lub ksylitol w formie pudru - 1 szklanka - 120 g
  • dodatkowo - 6 małych truskawek przekrojonych na pół do dekoracji 

Przygotowanie muffinek z truskawkami:

1. W misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sól oraz mielone migdały.

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

2. Do drugiej miski wsyp cukier lub ksylitol, dodaj oliwę oraz skórkę z cytryny. Zmiksuj mikserem. 

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

3. Dodaj kefir oraz jajka. Zmiksuj do połączenia składników.

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

4. Dodaj suche składniki do mokrych i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników. Na koniec dodaj pokrojone truskawki i wymieszaj łyżką. 

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

5. Foremkę na muffinki wyłóż papilotkami. Rozłóż ciasto pomiędzy foremki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20 min, do suchego patyczka. 

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

6. Upieczone muffinki podstaw na kratce i zostaw do ostygnięcia. Gdy muffinki ostygną zdejmij z nich papilotki. Chodzi o to, że lukier będzie ściekał z muffinki i uniemożliwi późniejsze zdjęcie papilotki przed jedzeniem. 

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

7. Przygotuj truskawkowy lukier. Truskawki włóż do miseczki i rozgnieć je widelcem razem z 2 łyżkami soku z cytryny. Cukier puder umieść w drugiej misce. Przelej sok z rozgniecionych truskawek na cukier puder przecedzając go przez drobne sitko. Następnie dodaj do lukru więcej soku z cytryny, do uzyskania odpowiedniej, lejącej się konsystencji. 

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym

8. Nałóż lukier na muffinki i udekoruj je truskawkami przekrojonymi na pół. Poczekaj aż lukier zastygnie. Gotowe! 

Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
Rada: Kolorowy lukier możecie uzyskać także poprzez dodanie do cukru pudru innych owoców. Polecam maliny oraz jagody :)
Muffinki migdałowe z truskawkami i lukrem truskawkowym
Wpis powstał we współpracy z Monini.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.