Gdzie szukać wiedzy na temat fotografii kulinarnej? Moje ulubione książki, kursy i miejsca w sieci

Gdzie szukać wiedzy na temat fotografii kulinarnej? Moje ulubione książki, kursy i miejsca w sieci

A więc fotografia kulinarna stała się Waszą pasją. Chcecie robić coraz lepsze, coraz piękniejsze zdjęcia. Co musicie zrobić? Przede wszystkim dużo ĆWICZYĆ! Nie obejdzie się bez zrobienia dosłownie tysięcy zdjęć. Ale potrzebujecie też podstaw, czyli źródeł wiedzy, dzięki którym zrozumiecie, co z Waszymi zdjęciami jest nie tak oraz JAK możecie to zmienić.

Prowadzenie bloga kulinarnego czy też konta na Instagramie stało się bardzo popularne w czasie ostatnich lat. Powiem Wam, że kiedy zaczynałam interesować się fotografią kulinarną, miałam do dyspozycji niewiele źródeł wiedzy. Dopiero zaczęły wychodzić pierwsze książki o fotografii kulinarnej, w tym sławna pozycja "Ujęcia ze smakiem" Helene Dujardin. Potem jak grzyby po deszczu zaczęły pojawiać się kursy i tematyczne strony internetowe i nauka stała się łatwiejsza. W tej chwili na rynku mamy do dyspozycji całkiem spory wybór książek, kursów (zarówno stacjonarnych, jak i internetowych), stron www i filmów na You Tube.

Zapraszam Was na bardzo subiektywny przegląd. Nie starałam się tutaj wymienić wszystkich dostępnych książek, kursów czy też stron internetowych. Dzielę się z Wami źródłami, z których korzystam, które polecam i które u mnie się bardzo sprawdziły. Ponieważ język angielski nie jest dla mnie barierą, często są to strony czy kursy zagraniczne oferujące wiedzę na najwyższym poziomie.


Książki o fotografii kulinarnej


Książki oferują podstawową, kompleksową wiedzę, przekazaną w sposób uporządkowany. Jeśli jesteście początkujący, to koniecznie sięgnijcie choćby po jedna pozycję. Choć strony internetowe oferują wiele wartościowej darmowej wiedzy, to jest ona tam podana w sposób wyrywkowy, zaś książka pomoże Wam ją usystematyzować.

Gdzie szukać wiedzy na temat fotografii kulinarnej? Moje ulubione książki, kursy i miejsca w sieci

"Ujęcia ze smakiem" Helene Dujardin


"Ujęcia ze smakiem" to pierwsza i nadal najlepsza kompleksowa książka o fotografii kulinarnej, która pojawiła się na rynku polskim. Według mnie jest to pozycja obowiązkowa dla każdego amatora fotografii kulinarnej. Sięgnęłam po nią na początku swojej drogi, gdy robiłam jeszcze kardynalne błędy (moje maszkarki możecie obejrzeć we wpisie o mojej foto-historii).

Helene Dujardin w swojej książce wyjaśniła mi podstawy i zachęciła do rezygnacji z fotografowania w trybie automatycznym i poznania tajników prawidłowej ekspozycji. Książka napisana jest w przystępny sposób. Zawiera wiele fotografii z objaśnieniami i podanymi parametrami ekspozycji. Gdy dopiero uczyłam się ustawień aparatu, było to dla mnie bardzo pomocne. Świetne są też rozdziały o kompozycji i stylizacji potraw. Autorka uczy, jak upiększać dania w sposób naturalny, metodami dostępnymi dla każdego w domu.

Rozczarował mnie niestety rozdział dotyczący postprodukcji. Zawiera on informacje ogólne na temat programów do obróbki zdjęć, jednak pracy w Lightroomie musiałam nauczyć się korzystając z innych źródeł.

Gdzie szukać wiedzy na temat fotografii kulinarnej? Moje ulubione książki, kursy i miejsca w sieci

"Fotografia kulinarna. Od zdjęcia do arcydzieła" Nicole S. Young


Książkę tę przeczytałam w podobnym czasie co "Ujęcia ze smakiem", jednak jest dla mnie mniej przejrzysta i nie spodobała mi się tak bardzo. Również estetyka prezentowanych w książce zdjęć przypominająca zdjęcia stockowe nie przypadła mi do gustu.

Jednak warto na nią zwrócić uwagę choćby ze względu na ostatni rozdział, w którym autorka dokładnie omawia kulisy powstania kilku swoich fotografii - sposób stylizacji, oświetlenia i postprodukcji, możemy nawet prześledzić każde ujęcie, które doprowadziło ją do finalnego zdjęcia. Uwielbiam zaglądać na backstage fotografów i wiele wynoszę z takich obserwacji. Ciekawy jest również rozdział dotyczący postprodukcji zdjęć w programie Photoshop - tym razem otrzymujemy konkrety, a nie ogólniki jak u Dujardin.

Gdzie szukać wiedzy na temat fotografii kulinarnej? Moje ulubione książki, kursy i miejsca w sieci

"Ekspozycja bez tajemnic" Bryan Peterson


Ucząc się fotografii kulinarnej warto jest wyjść poza jej ramy i sięgnąć po pozycje bardziej ogólne. Książkę "Ekspozycja bez tajemnic" przeczytałam, gdy uczyłam się fotografować w trybie manualnym. Pozwoliła mi zrozumieć zależności pomiędzy tymi tak zawiłymi dla początkujących pojęciami, jak czas naświetlania, przesłona i balans bieli. Książka napisana jest w bardzo przystępny sposób, znajdziecie w niej szczegółowe opisy i fotografie - przyrodnicze, portrety, krajobrazy, architekturę - co poszerzy Wasze fotograficzne horyzonty. Po zapoznaniu się z tą pozycją i zrozumieniu trójkąta ekspozycji, zaczęłam robić zdjęcia bardziej świadomie, a efekty przestały być dziełem przypadku.


W swojej kolekcji mam jeszcze książkę "Fotografia kulinarna dla blogerów" Matta Armendariza, która według mnie liże temat zbyt płytko. Nie dowiedziałam się z tej pozycji nic ciekawego, dlatego jej Wam nie polecam.

Gdzie szukać wiedzy na temat fotografii kulinarnej? Moje ulubione książki, kursy i miejsca w sieci

Kursy fotografii kulinarnej


Przewaga kursu nad książką jest oczywista - możemy obserwować fotografów w akcji, zobaczyć jak ustawiają scenę, aparat, jak stylizują potrawę. Choć w Polsce dostępnych jest kilka kursów stacjonarnych, to do moich ulubionych należą poniższe kursy online. Ich zaletą jest to, że możemy je oglądać z dowolnego miejsca (jak to robię na urlopach) i wielokrotnie odtwarzać ulubione lekcje. Pierwsze dwa kursy są odpowiednie dla osób początkujących (sama byłam początkująca, gdy je kupiłam), ostatni dla chcących posiąść szczegółową wiedzę z dziedziny kompozycji.

Zdaję sobie sprawę, że poniższe kursy nie są tanie, ale według mnie jednocześnie warte swojej ceny. Moja rada to obserwacja poniższych stron, czy też zapisanie się do newsletterów i zaczekanie na promocje. Na platformie Creative Live kursy raz na jakiś czas puszczane są za darmo, o czym można dowiedzieć się właśnie z ich newslettera.

Gdzie szukać wiedzy na temat fotografii kulinarnej? Moje ulubione książki, kursy i miejsca w sieci

Story on a Plate: Food Photography & Styling - Kurs Todda Portera i Diane Cu


Creative Live to platforma, na której można kupować internetowe kursy o fotografii. Co jakiś czas, w określonych dniach, puszczane są one za darmo i tak właśnie trafiłam na kurs Todda Portera i Diane Cu z bloga White on Rice Couple.

Jest to para profesjonalnych fotografów kulinarnych, z ogromnym doświadczeniem, ale też talentem nauczycielskim. Pamiętam, jak siedząc w zaciszu swojego domu oglądałam transmisję ze studia w Seatle i z wypiekami na twarzy obserwowałam, jak Todd i Diane na żywo stylizują i fotografują, jednocześnie objaśniając obraz widoczny na dużym ekranie. Lekcji zawierających fotografowanie na żywo jest aż 14, co stanowi mocny punkt tego szkolenia. Są tu nie tylko słodkie i wytrawne potrawy, ale też sesja z modelem trzymającym danie w dłoniach i sesje w perspektywie od góry suto zastawionych stołów.

"Story on a Plate" to oczywiście nie tylko sesje, na początku jest też dawka wiedzy podstawowej. Świetna jest lekcja dotycząca światła. To wtedy wreszcie zrozumiałam,co znaczy widzieć światło i jak jego kierunek wpływa na nastrój zdjęcia. Kurs spodobał mi się tak bardzo, że wykupiłam do niego dostęp i teraz mogę wracać do zamieszczonych w nim lekcji, kiedy mam na to ochotę. A wiem, że kurs przyda mi się na rożnych etapach mojej fotograficznej kariery, bo jest tam na przykład obszerny rozdział poświęcony fotografowaniu w restauracjach (oczywiście z materiałem na żywo) oraz wskazówki dotyczące rozwijania swojego biznesu.



Food Photography & Styling with Bea Lubas


Na pewno znacie przepiękne zdjęcia Beaty Lubas i jest Intagrama. A czy wiedzieliście, że Bea także zrealizowała swój kurs internetowy, w którym możemy poznać tajniki jej pracy?

Kurs dostępny jest na platformie Engage Live, która działa analogicznie do Creative Live. Jego zaletą jest spora dawka wiedzy teoretycznej, wyczerpująco i przystępnie opowiedzianej przez Beatę. Kurs podchodzi do tematyki fotografii kulinarnej bardzo kompleksowo, zupełnie jak książka, ale jednocześnie daje nam okazję do obserwacji Beaty podczas fotografowania w 3 sesjach prowadzonych na żywo. Bea zaprosiła również do dyskusji przez Skype dwie znane fotografki - Evę Cosmas Flores i Rachel Korinek. Moje ulubione lekcje to te dla trochę bardziej zaawansowanych fotografów - o tym, jak zamienić hobby w pracę, jak zorganizować sesję zdjęciową, o marketingu i ustalaniu cen.

Obecnie kurs jest przeceniony, więc to może być dobra okazja, aby się na niego skusić :) A oto największa mądrość z kursu <3




Composition Essentials - Kurs o kompozycji Rachel Korinek


O Rachel Korinek przeczytacie więcej w części poświęconej stronom internetowym. Teraz napiszę Wam przede wszystkim, że uwielbiam tę dziewczynę, uwielbiam sposób w jaki przekazuje wiedzę i uwielbiam jej kursy! Rachel stworzyła do tej pory dwa kursy:
  • Lightroom Magic dotyczący obróbki zdjęć w Lightroomie (przerobiłam go na razie w zbyt małym stopniu i za wcześnie na wydawanie opinii) 
  • oraz Composition Essentials, czyli kurs na temat kompozycji w fotografii kulinarnej. Właśnie go kończę i jestem nim wprost zachwycona!

W fotografii kulinarnej zazwyczaj nie uwieczniamy napotkanych scen (jak w reportażu), tylko tworzymy je od podstaw, dosłownie coś z niczego. Nauka kompozycji jest więc ważnym, ale też trudnym etapem w drodze do pięknych zdjęć. Jednocześnie ciężko jest znaleźć sensowne informacje na ten temat, bo nawet książki o fotografii kulinarnej ujmują go powierzchownie, pisząc o 2-3 rodzajach kompozycji.

W Composition Essentials jest ich dwadzieścia-kilka! Od zasad podstawowych (np. linie, kształty,  warstwy, reguła trójpodziału, w kształcie litery S, liczby nieparzyste, powtórzenie), po zaawansowane reguły dla profesjonalistów (Złoty podział, Złoty trójkąt, Złota spirala) - to właśnie dzięki nim nie możemy oderwać wzroku od fotografii w magazynach kulinarnych. Kurs uzupełniony jest o propozycje ćwiczeń i kart do druku, które mają pomóc w odnalezieniu się w świecie nowo odkrytej wiedzy i zaplanowaniu sesji. W ostatnim module znajdziemy video tutoriale, na których prześledzimy proces kompozycji i stylizacji 6 fotografii. To wszystko sprawia, że kolejne lekcje oglądam z wypiekami na twarzy, a od zeszłego tygodnia wdrażam plan opartych o kurs ćwiczeń, dzięki którym planuję wzmocnić moje zdolności kompozycyjne.

Gdzie szukać wiedzy na temat fotografii kulinarnej? Moje ulubione książki, kursy i miejsca w sieci


Strony internetowe o fotografii kulinarnej


Na strony internetowe zaglądam, bo oferują wiele przydatnej darmowej wiedzy. Nie jest ona tak usystematyzowana jak w książkach czy kursach, ale za to stale aktualizowana i uzupełniona o dodatkowe treści, tutoriale DIY, darmowe mini kursy czy ebooki.

TwoLovesStudio.com


Two Loves Studio to blog w całości poświęcony fotografii kulinarnej. Jego autorką jest Rachel Korinek, pochodząca z Australii fotograf z doświadczeniem w pracy z magazynami kulinarnymi. Blog oferuje treści z praktycznie każdej dziedziny fotografii kulinarnej, a dodatkowo wiele darmowych zasobów dostępnych po zapisaniu się na newsletter (jak 5-dniowy darmowy kurs).

Cenię przystępny sposób, w jaki Rachel przekazuje informacje (oczywiście trzeba znać angielski). Jak sama o sobie mówi, jest trochę nerdem, jeśli chodzi o fotografię, dlatego te wszystkie reguły i zasady ma doskonale opanowane. Nie mówi tylko "kombinuję aż będzie wyglądać dobrze", tylko naprawdę potrafi wyjaśnić, dlaczego jedno zdjęcie jest "och", a drugie "bleee" :) Dlatego odwiedzam jej bloga regularnie, czytam każdy wpis, a także regularnie kupuję jej produkty - wspomniane wyżej kursy oraz ebook o fotografowaniu w naturalnym świetle Art of Light.

A oto Rachel Korinek przy pracy:



Foodphotographyblog.com


Food Photography Blog to kolejny blog w całości poświęcony fotografii kulinarnej. Prowadzi go Cristina Peters, fotograf z ponad 25-letnim doświadczeniem w branży. Christina stacjonuje w Los Angeles i w swoim portfolio ma pracę z takimi gigantami jak McDonalds, Taco Bell, Domino's Pizza, Burger King. Jak się domyślacie, specjalizuje się w fotografii komercyjnej, a pracę ze sztucznym oświetleniem ma w małym paluszku. Lubię odwiedzać jej blog, ponieważ daje mi on zupełnie inne spojrzenie na dziedzinę fotografii kulinarnej niż Rachel Korinek, te dwie dziewczyny uzupełniają się według mnie.

Na jej blogu znajdziecie sporo wpisów na temat sprzętu fotograficznego, w tym obszerne i aktualizowane zestawienia obiektywów, body, lamp i statywów. Z jej pomocą możemy również zajrzeć za kulisy profesjonalnych sesji zdjęciowych oraz nauczyć się, jak wyceniać swoje zdjęcia oraz jak się reklamować.


Fotografiacoolinarna.pl


Nie mogłabym pominąć bloga Asi Bartnik, który choć obecnie nie jest aktualizowany, wciąż zawiera wiele świetnych artykułów dotyczących fotografii kulinarnej w języku polskim.

Gdzie szukać wiedzy na temat fotografii kulinarnej? Moje ulubione książki, kursy i miejsca w sieci

***
Bardzo jestem ciekawa, skąd Wy czerpiecie wiedzę na temat fotografii kulinarnej? W komentarzach podzielcie się swoimi ulubionymi książkami, kursami i miejscami w sieci (może coś z YouTube?). Stwórzmy bazę świetnych źródeł, na której wszyscy skorzystamy :)

P.s. Jeżeli podobał Wam się ten post, to koniecznie sprawdźcie moje pozostałe wpisy z na temat fotografii kulinarnej. Zachęcam Was także do zapisania się do mojego newslettera dla pasjonatów fotografii kulinarnej, aby nie przegapić kolejnych postów i otrzymywać ode mnie dodatkowe ciekawostki z dziedziny fotografii. 
Niektóre linki zawarte w artykule to linki afiliacyjne. Oznacza to, że jeżeli dokonasz zakupu, otrzymam od sprzedaży niewielką prowizję. Pamiętaj, że w poście pokazałam tylko produkty, z których osobiście korzystam, w które wierze i z całego serca rekomenduję :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.