Szybka zapiekanka z kaszy, szpinaku, pieczarek i sera

Szybka zapiekanka z kaszy, szpinaku, pieczarek i sera

Kremowa, serowa, pachnąca pomidorem i oregano <3 Prosta zapiekanka, ale nie z makaronu tylko z miksu kasz. Jest więc zdrowiej, ale wcale nie mniej smacznie! Zapraszam na szybką zapiekankę ze szpinakiem, pieczarkami i serem, czyli sprytny sposób na podanie kaszy tak, aby nikt nie mógł się jej oprzeć :)

Moja zapiekanka to propozycja na wegetariański obiad lub rodzinną, ciepłą kolację. Przepis przemyślałam tak, aby danie robiło się maksymalnie szybko i niekłopotliwie. Wiem, że przygotowanie zapiekanki w oparciu o kaszę to dość oryginalny pomysł, ale ja lubię ukrywać kaszę w pysznych daniach (np. kotletach), w których nikt się jej nie spodziewa. Pisaliście mi, że chcecie na blogu więcej zapiekanek i oto proszę :) Zapiekanka to taka fajna potrawa na obiad w tygodniu, bo możecie do niej wykorzystać różne produkty, które zalegają w lodówce. Nie bójcie się wiec zmodyfikować mój przepis i dodać inne warzywa, sery czy wędliny, które musicie wykorzystać.

Szybka zapiekanka z kaszy, szpinaku, pieczarek i sera

Jak już wspominałam, przygotowanie zapiekanki jest niekłopotliwe, a to między innymi dlatego, że nie musicie gotować kaszy. Do zrobienia zapiekanki wykorzystałam mieszankę już ugotowanych, gotowych do spożycia kasz Rice&MORE 90 sek. od Monini, które dostaniecie w Carrefour, Frisco oraz Żabce. Są one świetną bazą dla szybkich i zdrowych potraw, np. tych 3 przepisów do lunchboxa, które pokazywałam Wam w styczniu. Lubię ten produkt za wygodę i często robię na jego bazie sałatki na kolację. Do zapiekanki wybrałam miks o nazwie 7 Ziaren składający się z pełnej składników odżywczych mieszanki ryżu białego długoziarnistego, jagód pszenicy, quinoi białej, quinoi czerwonej, ryżu czerwonego, ryżu dzikiego, kaszy bulgur z pszenicy oraz soczewicy.

Jeżeli posiadacie patelnię nadającą się do piekarnika (np. patelnię żeliwną), to będziecie w stanie zrobić całe danie w jednym naczyniu, najpierw podsmażając w nim składniki, a następnie zapiekając w piekarniku. Oczywiście brak takiej patelni nie jest przeszkodą, bo masę na zapiekankę możecie po prostu przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Szybka zapiekanka z kaszy, szpinaku, pieczarek i sera

Szybka zapiekanka z kaszy, szpinaku, pieczarek i sera



Składniki / na 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy Monini Classico
  • 150 g pieczarek
  • 100 g szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 opakowania Rice&MORE 90 sek. 7 Ziaren
  • 100 g ricotty
  • 80 g startego parmezanu
  • 2 garście listków świeżej bazylii
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • 2-3 pomidory
  • suszone oregano

Przygotowanie zapiekanki:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć ją na oliwę rozgrzaną na patelni nadającej się do piekarnika, np. żeliwnej (średnica 26-28 cm). Jeśli takiej nie posiadasz, nie ma problemu - użyj zwykłej patelni, a zapiekankę upieczesz w naczyniu żaroodpornym. Gdy cebula się smaży, pokrój pieczarki na plasterki i dorzuć na patelnię. Szpinak opłucz i dodaj na patelnię wraz z posiekanym czosnkiem. Warzywa smaż, aż szpinak zwiędnie, a z patelni odparuje nadmiar wody.
  2. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj do niej miks ziaren Rice&MORE, ricottę, większość startego parmezanu (odłóż 2 łyżki na później) i posiekane listki bazylii. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaj rozbełtane jajko i jeszcze raz wszystko wymieszaj. 
  3. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Jeżeli Twoja patelnia nie nadaje się do piekarnika, to na tym etapie przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Ja piekłam bezpośrednio w patelni. Wygładź powierzchnię zapiekanki i posyp pozostałym parmezanem. Na wierzchu ułóż plastry pomidora, posyp je solą, pieprzem i oregano. 
  4. Zapiekankę wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut, aż pomidory zmiękną. Podawaj z dodatkiem sałatki. Można zabrać kolejnego dnia do pracy. Zapiekanka w miarę trzyma swój kształt, kolejne porcje nabierałam już dużo zgrabniej od tej ze zdjęcia ;)
Szybka zapiekanka z kaszy, szpinaku, pieczarek i sera
Szybka zapiekanka z kaszy, szpinaku, pieczarek i sera
Wpis powstał we współpracy z Monini.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.