Jak ustawić aparat względem potrawy? Rodzaje perspektywy w fotografii kulinarnej

Jak wybrać perspektywę (kąt widzenia) w fotografii kulinarnej?

W lutym przeprowadziłam ankietę, w której zapytałam Was, jakie zagadnienia w fotografii kulinarnej sprawiają Wam najwięcej kłopotów. Jednym z powtarzających się problemów było ustawienie aparatu względem potrawy. Po pierwsze powińmy rozważyć, z której strony chcemy oświetlić nasze danie, o czym pisałam we wpisie na temat kierunków padania światła. Następnie powinniśmy wybrać perspektywę, czyli zdecydować na jakiej wysokości ustawimy aparat. Od czego to zależy? Tym zajmiemy się dzisiaj. 


Każdy z nas ma swój najlepszy profil, tak samo potrawa zrobi największe wrażenie, gdy zostanie sfotografowana pod właściwym kątem. Wybór właściwej perspektywy pomaga w uzyskaniu przyciągających wzrok fotografii. Pamiętam swoje początki, kiedy prawie każde zdjęcie wykonywałam w tzw. ujęciu "trzy czwarte" czyli pod kątem ok. 45%. Jest to kąt najbardziej zbliżony do tego, pod jakim patrzymy na potrawę siedząc przy stole. Bardzo uniwersalny, polecany dla osób początkujących, ale jeśli używamy go za często, w nasze fotografie wkracza nuda.

Myślę, że dużo większe wrażenie na odbiorcy możemy uzyskać obniżając aparat niemal do wysokości stołu lub też fotografując potrawy z góry. A jak zdecydować, które ustawienie jest właściwe?

Jak wybrać perspektywę (kąt widzenia) w fotografii kulinarnej?



Wybierając kąt ustawienia aparatu powinniśmy zwrócić uwagę na dwie kwestie:

  1. Jaki rodzaj jedzenia fotografujemy?
  2. W jaki sposób go stylizujemy?

Kąt ustawienia aparatu należy dobrać do rodzaju fotografowanej potrawy, tak aby jak najlepiej uwypuklić jej atuty na zdjęciu. Dla wielu dań możemy wskazać perspektywę, w której prezentują się najlepiej, np. burger uchwycimy na wprost, a płaską pizzę od góry.

Istnieje też grupa potraw, których wygląd zależy od naczynia, w których zostały zaserwowane. Przykładowo smoothie możemy nalać do wysokiej szklanki lub do miski i podać jako smoothie bowl. Sałatkę możemy ułożyć na płaskim półmisku lub nałożyć do głębokiej miski. Zupę możemy zaserwować w talerzu do zupy, miseczce, kubku lub szklance. Użyte przez nas naczynie będzie determinowało perspektywę, na jaką powinniśmy zdecydować się w trakcie robienia zdjęć.

Najprostsze podejście do doboru perspektywy mówi tak:
wysokie dania fotografujemy pod kątem 0-45%, zaś niskie pod katem 45 - 90%. 
Aby Wam to lepiej wytłumaczyć i dać konkretniejszą podpowiedź, poniżej zaprezentowałam najczęściej używane perspektywy oraz listę potraw, do których możecie je zastosować. 


Rodzaje perspektywy (kątów widzenia) w fotografii kulinarnej 


Perspektywa "Na wprost" ( 0-10%)


➤obiektyw aparatu ustawiony jest równolegle do linii stołu
➤do wysokich potraw i propsów oraz potraw z warstwami
➤dobrze wygląda, gdy fotografowany obiekt przysuniemy bliżej obiektywu i rozmyjemy tło (użyjemy niskiej wartości przysłony)


Zastosuj do:
  • napoje w szklankach i butelkach
  • koktajle, smoothie (w przezroczystych naczyniach)
  • burgery, zamknięte kanapki z dużą ilością składników ułożonych w warstwy
  • torty ustawione na paterach
  • stosy placuszków, gofrów, naleśnikow
  • wieże ustawione z ciasteczek czy kawałków ciasta
  • lody w wafelku

Jak wybrać perspektywę (kąt widzenia) w fotografii kulinarnej?

Kąt 25%

➤w praktyce jest to kąt około 20-30%
➤gdy chcemy pokazać zarówno krawędź naczynia, jak i to, co znajduje się w środku
➤do wysokich potraw, gdy chcemy pokazać także część górnej powierzchni potrawy, np. dekorację na szczycie tortu, owoce na szczycie stosu placuszków itd.


Zastosuj do:
  • naczynia trzymane w dłoniach
  • koktajl, smoothie z bogatą dekoracją na szczycie
  • tort pavlova, tort czy ciasto z ciekawą dekoracją na górze
  • potrawy w płytkich naczyniach
  • zdjęcie przedstawiające potrawę na stole oraz krawędź krzesła

Jak wybrać perspektywę (kąt widzenia) w fotografii kulinarnej?

Kąt 45% zwany ujęciem "trzy czwarte"


➤zbliżony do naturalnego kąta patrzenia na potrawę osoby siedzącej przy stole
➤najbardziej uniwersalna perspektywa, ukazująca korzystnie zarówno wyższe, jak i bardziej płaskie obiekty
➤ukazuje zarówno przód, jak i górną część potrawy
➤poza potrawą widzimy także większość jej otoczenia
➤pozwala na pokazanie kształtu, faktury oraz wysokości obiektu, daje poczucie głębi
➤w praktyce może to być kąt od 30-60%, zależnie od wysokości obiektu
➤najlepszy wybór dla osób początkujących

Jak wybrać perspektywę (kąt widzenia) w fotografii kulinarnej?


Kąt 75%


Niektóre poradniki odradzają tę perspektywę, gdyż wykorzystanie jej na fotografii może skutkować wrażeniem, że jedzenie spada ze stołu. Z drugiej strony można ją wykorzystać, gdy:
➤fotografujemy płaskie potrawy, ale użycie perspektywy od góry powoduje pominięcie ważnego detalu z boku dania
➤chcemy pokazać na zdjęciu więcej głębi niż w perspektywie typu flatlay
➤chcemy uchwycić błysk na powierzchni potrawy (np. czekolady)


Zastosuj do:
  • koktajl, aby pokazać dekorację u góry koktajlu, a jednocześnie zarys szklanki, aby nie wyglądał na zdjęciu jak kółko
  • scen prezentujących stół zastawiony jedzeniem
  • dań w głębokich miskach, zapiekanek w głębokich formach (szczególnie, gdy chcemy pokazać wnętrze lasagne, zapiekanki)

Jak wybrać perspektywę (kąt widzenia) w fotografii kulinarnej?

Perspektywa "Od góry" (typu flat lay, 90%)


➤do płaskich potraw, do potraw bez warstw, do potraw, których główne detale znajdują się na górze
➤gdy chcesz uchwycić piękne kształty i wzory w potrawach
➤kładzie nacisk na kształt dania i naczyń, ale trudno jest ocenić ich wysokość i kompozycja może wydawać się płaska

Zastosuj do:
  • pizze
  • tarty, quiches
  • omlety, frittaty
  • zupy z głębokich talerzach i miseczkach
  • sałatki w miskach lub na półmiskach
  • placki, gofry, naleśniki ułożone na płasko
  • ciasteczka ułożone na płasko
  • smoothie bowl, buddha bowls
  • sceny prezentujące stół zastawiony jedzeniem
  • scena składająca się z dużej ilości elementów, dań, naczyń, składników
  • etapy przygotowania potrawy

Jak wybrać perspektywę (kąt widzenia) w fotografii kulinarnej?

Powyższe zestawienie to oczywiście uproszczenie. Fotografia to też kreatywność i nic nie stoi na przeszkodzie, aby genialnie sfotografować pizzę pod kątem 45%. Gdy robimy zdjęcia warto jest przetestować kilka kątów widzenia, pochodzić z aparatem wokół potrawy i w ten sposób odkryć, z jakiej perspektywy prezentuje się najkorzystniej.

Poniżej zestawiłam dla Was zdjęcia przedstawiające tę samą scenę ujętą pod różnymi kątami ustawienia aparatu. Przyjrzyjcie się im i spróbujcie stwierdzić, które zdjęcie jest najlepsze oraz dlaczego. Zwróćcie uwagę, jak prezentują się dania umieszczone w naczyniach o różnej wysokości.

Jak wybrać perspektywę (kąt widzenia) w fotografii kulinarnej?

Według mnie powyższa scena prezentuje się dobrze zarówno na drugim jak i trzecim zdjęciu. Na pierwszym zdjęciu (kąt 15%) dobrze widzimy jedynie koktajl w wysokiej szklance, zawartość pozostałym naczyń jest widoczna w zbyt małym stopniu. Zwróćcie uwagę, że ujęcie typu flatlay (kąt 90%) niweluje wysokość naczyń - zarówno wysoka szklanka, jak i niska miseczka wyglądają na zdjęciu jak kółka. 

Jak wybrać perspektywę (kąt widzenia) w fotografii kulinarnej?

Potrawę w misce, jak powyższe smoothie bowl, możecie z powodzeniem sfotografować pod różnymi kątami. Nie polecam jedynie perspektywy na wprost, w przypadku której zawartość miski nie byłaby widoczna. Im wyżej ustawiony apatat, tym lepiej ukażemy zawartość naczynia, a w mniejszym stopniu jego krawędź. Z kolei niższy kąt umożliwi nam większe rozmycie tła i pokazanie, który element kompozycji jest najważniejszy.


Jak wybrać najlepszy kąt ustawienia aparatu? 

Następnym razem planując zdjęcia zadaj sobie poniższe pytania:
➤ czy fotografowana potrawa jest wysoka (jak kilkuwarstwowy tort) czy płaska (jak pizza)?
➤czy fotografowana potrawa posiada warstwy?
➤jakie naczynie zostało użyte do stylizacji potrawy - wysokie (smoothie w szklance) czy niskie (smoothie bowl)?
➤ z której strony (na górze czy z boku) znajdują się główne detale potrawy? Czy jest to dekoracja na szczycie tortu, czy nadzienie wewnątrz pieczeni?


Zapamiętaj!

  1. Kąt od 0 do 45%  - wysokie potrawy lub stylizowane w wysokich naczyniach, potrawy z głównymi detalami z boku, potrawy z warstwami
  2. Kąt od 45% do 90 % - płaskie potrawy, potrawy w płaskich naczyniach, potrawy z głównymi detalami u góry, potrawy bez warstw
  3. To jest ogólna zasada, którą oczywiście możesz łamać. Dla każdej stylizacji postaraj się zrobić kilka zdjęć pod różnymi kątami. Następnie porównaj je, aby stwierdzić, która perspektywa jest najlepsza.

Czy w trakcie robienia zdjęć staracie się dobierać kąt ustawienia aparatu do rodzaju fotografowanej potrawy/? Jaka jest Wasza ulubiona perspektywa w fotografii kulinarnej? Koniecznie napiszcie mi o tym w komentarzach!

P.s. Jeżeli podobał Wam się ten post, to koniecznie sprawdźcie moje pozostałe wpisy z serii Kulisy fotografii kulinarnej. Zachęcam Was także do zapisania się do mojego newslettera dla pasjonatów fotografii kulinarnej, aby nie przegapić kolejnych postów i otrzymywać ode mnie dodatkowe ciekawostki z dziedziny fotografii. 
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wizytę na moim blogu i pozostawione komentarze:) Jeżeli wypróbowałaś/eś przepis z mojego bloga, prześlij mi zdjęcie, a umieszczę je w galerii na Facebooku.