Sałatka z pieczonych buraków z pesto pistacjowym i serem

przez Zuzanna
SAŁATKA Z PIECZONYCH BURAKÓW Z PESTO PISTACJOWYM I SEREM

Pracując jako fotograf kulinarny mam okazję przygotowywać przepisy z mniej znanymi, a bardzo ekscytującymi składnikami. Dzięki projektowi, w który jestem obecnie zaangażowana (a który możecie podglądać na moim Insta Stories), przez moją kuchnię przewinęło się wiele tradycyjnych włoskich serów (w tym ricotta salata <3), greckie suchary paximadi oraz ciekawe warzywa – fasolnik chiński, karczochy, okra, a ostatnio kalafior romanesco

A co do tego wszystkiego ma dzisiejsza sałatka? :) Gdy zamawiałam przez Internet owego kalafiora romanesco, dorzuciłam do koszyka jeszcze kolorowe buraki, bo zawsze chciałam ich spróbować. Są to buraki żółte oraz buraki Chioggia, posiadające w stanie surowym piękne różowo-białe pasy. Niestety po upieczeniu wzór ten rozmywa się, a barwy blakną, zależało mi jednak na przepisie, który z powodzeniem będziecie mogli powtórzyć ze zwykłymi burakami. O tej porze roku szczególnie polecam młode buraki kupowane razem z botwinką.

➤ Spróbuj także:

Pieczone buraki w połączeniu z pistacjowym pesto i serem smakują wybornie! Pistacje i buraki to połączenie, którego dotąd nie próbowałam, robiąc sałatki raczej z orzechami włoskimi. Odejście od rutyny jednak się opłaciło :) Nie jestem tu zbyt precyzyjna odnośnie sera, bo możecie sięgnąć po tak naprawdę dowolny ser o wyrazistym smaku, jak np. ser z niebieską pleśnią, feta, ser kozi. Ja akurat miałam w domu kozi ser a\’la feta, który sprawdził się w tej recepturze na szóstkę.

Mój Mąż stwierdził, że jest to jedna z najlepszych sałatek, jakie przygotowałam. Nawet lepsza, od tej sałatki z buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi. To prawda – trochę za mocną nią Męża katowałam i bardzo ucieszył się na tę odmianę :P

5f1d0 sa25c52582atka z burakow 2

 

Sałatka z pieczonych buraków z pesto pistacjowym i serem

 

Składniki / na 4-6 porcji:

  • 1 kg niedużych buraków, różnych odmian (u mnie żółte i Chioggia) lub jednej, np. nieduże buraczki z botwinki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • na pesto pistacjowe: po pęczku natki pietruszki i bazylii (odłóż kilka listków bazylii do dekoracji), 3 ząbki czosnku, 100 g wyłuskanych pistacji, sól i pieprz do smaku, sok z 1/2 cytryny, oliwa)
  • garść wyłuskanych pistacji
  • 100 g ulubionego wyrazistego sera, u mnie kozia feta, ale może też być zwykła feta, gorgonzola, ser kozi

 

Przygotowanie sałatki z pieczonych buraków:

  1. Zacznij od upieczenia buraków. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Z buraków odetnij korzonki, natrzyj je oliwą i posyp szczyptą soli. Ponakłuwaj w kilku miejscach końcówką noża. Umieść na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową i piecz do miękkości. Moje buraki piekły się godzinę. Ostudź do temperatury pokojowej.
  2. Teraz zrób pistacjowe pesto. W pojemniku malaksera umieść listki świeżej bazylii (zostaw kilka do dekoracji) i natkę pietruszki (daję też łodyżki). Dodaj obrane ząbki czosnku, pistacje, sól i pieprz i rozdrobnij na małe kawałeczki. Teraz dodaj sok z cytryny i tyle oliwy, aby uzyskać konsystencję pesto i zmiksuj ponownie. Spróbuj pesto i w razie potrzeby dopraw.
  3. Upieczone buraki obierz ze skórki i pokrój na cienkie plasterki. Ułóż je na półmisku, następnie polej pesto pistacjowym. Pesto wychodzi trochę za dużo, ale z pewnością znajdziesz dla niego inne kulinarne zastosowanie (jak grzanki z pesto <3). Na burakach ułóż pokruszony ser, pistacje oraz listki zachowanej bazylii.
* Na postawie przepisu z Italian Food Forever.

Podobne wpisy