Aromatyczny jesienny obiad gotowy w kilka chwil. Makaron penne zanurzony w pysznym dyniowym sosie z rozmarynem i parmezanem oraz sytą cieciorką. Takie 15-minutowe patenty na obiady bardzo się przydają, gdy półtoraroczny szkrab wisi ci na nodze ;P Przepis pochodzi z \”15 minut w kuchni\”, książki Jamiego Olivera, którą ostatnio odkrywam na nowo.
Przepisy Jamiego Olivera są fenomenalne, pozwoliłam sobie jednak na małą modyfikację. W oryginalnej recepturze do dyniowego sosu dodane były listki szałwii – zioła pysznego, ale niełatwego do dostania. Zamieniłam więc szałwię na świeży rozmaryn, który świetnie komponuje się i z dynią, i ciecierzycą. Jeżeli macie dobrze zaopatrzoną spiżarkę i jak ja jesienią trzymacie w kuchni kilka dyń, wszystkie potrzebne do tej potrawy składniki powinniście mieć pod ręką. Gdy wraca się ze świąt do domu i wszystkie sklepy są pozamykane, sprawa nieoceniona! :)
Uwagi do przepisu:
- Nie pomijajcie dodatku nasion kopru włoskiego, przyprawy o lekkim anyżowym aromacie, który wspaniale przełamuje nieco mdłą dynię. Nasiona kopru włoskiego kupicie w sklepach typu kuchnie świata oraz przez Internet. Warto się o nie pokusić. Można je potem dodawać do wielu potraw, w tym kuchni włoskiej. Ja dowiedziałam się o nich właśnie od Jamiego Olivera, kupiłam paczuszkę nasion i zużywam ją już od bardzo dawna.
- Jamie karze zagotować kostkę bulionową w elektrycznym czajniku, co wydaje mi się pomysłem przedziwnym (i kto będzie ten czajnik mył?). Ja więc przelałam wrzątek do dzbanka i w nim rozpuściłam kostkę.
- Używam ekologicznych kostek bulionowych, bez dodatku glutaminianu sodu. Zamiast kostki bulionowej możecie wykorzystać 0,5 l. domowego bulionu warzywnego. Nie dodawajcie wtedy oczywiście wody.
- Sos dyniowy jest dość pikantny. Jeżeli nie lubicie ostrych smaków, dodajcie tylko szczyptę płatków chilli lub pomińcie ten składnik.
- Ugotowany sos blenduje się, aby stał się gładki. Jeżeli jednak nie macie na to czasu, możecie ten krok pominąć.
Penne z dynią w 15 minut
Składniki / na 4 porcje:
- 1 warzywna kostka bulionowa (ja używam kostek eko bez glutaminianu, można zastąpić 500 ml domowego bulionu warzywnego i nie dodawać wody)
- ok. 1,2 kg dyni piżmowej (1 mała sztuka lub górna część większej)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 mała suszona papryczka chilli (można zastąpić łyżeczką chilli w płatkach)
- 4 gałązki świeżego rozmarynu + do posypania na talerzu (jeżeli gałązki są zdrewniałe, oderwij od nich listki)
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy (lub białej fasoli)
- 400 g makaronu penne (ja dałam razowy)
- 20 g parmezanu + do posypania na talerzu
- sól, pieprz
Przygotowanie penne z dynią w 15 minut:
- Zagotuj wodę w czajniku. Przelej 500 ml do dzbanka i rozpuść w niej kostkę bulionową. Możesz zamienić na domowy bulion warzywny (czasem trzymam zamrożony).
- Odetnij szypułkę z dyni i pokrój ją w kostkę (dyni piżmowej nie trzeba obierać). Przełóż dynię do malaksera (robota z ostrzami) razem z pokrojoną na ćwiartki cebulą, nasionami kopru włoskiego, papryczką chilli i listkami rozmarynu. Zmiksuj pulsacyjnie, aż dynia i cebula zostanie rozdrobniona na bardzo małe kawałeczki.
- Przełóż zawartość malaksera do szerokiej patelni lub garnka z grubym dnem, dodaj bulion i ciecierzycę z puszki razem z zalewą. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
- W drugim garnku zagotuj wodę, posól i wrzuć do niej makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie al dente.
- Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj sos dyniowy do konsystencji jaką lubisz. Ja zmiksowałam go tylko trochę – sos stał się bardziej kremowy, ale zostawiłam kawałeczki dyni oraz ciecierzycę. Dodaj do sosu parmezan, dopraw go solą i pieprzem.
- Makaron odcedź i wymieszaj z sosem dyniowym. Rozłóż pomiędzy talerze, posyp odrobiną parmezanu i kilkoma listkami rozmarynu.