Palmier z łososiem i kremowym serkiem – przekąska na piknik

przez Zuzanna
Palmier z łososiem i kremowym serkiem – przekąska na piknik

Palmier to ciasteczka z ciasta francuskiego o charakterystycznym kształcie zawijasków, zwanych okularami czy też „słoniowymi uszami” :) Jeżeli tradycyjne słodkie nadzienie z cynamonu i cukru zamienimy na wytrawne, złożone z kremowego serka i wędzonego łososia, otrzymamy pyszną, niebanalną przekąskę na piknik czy też imprezowy chrupacz. 

Bardzo lubię ciasto francuskie, bo można z niego szybko przygotować wiele różnych przekąsek. Prawie na każdą imprezę lub przyjęcie czaruję coś z tego ciasta, a opakowanie staram się trzymać w zamrażalniku. Sprawdźcie sami, jak prosto zrobicie z ciasta francuskiego takie wytrawne palmiersy i jak duże wrażenie zrobią potem na Waszych gościach :) W wersji wegetariańskiej możecie zamienić wędzonego łososia na pieczoną, pozbawioną skórki czerwoną paprykę, oliwkową tapenadę czy bazyliowe pesto.

Palmier z łososiem i kremowym serkiem - przekąska na piknik
 

 

Palmier z łososiem i kremowym serkiem

 

Składniki / na 20 sztuk:

  • opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta
  • 1 jajko
  • garść wybranych ziaren, np. sezamu, maku, siemienia lnianego
  • 80 g kremowego serka Apetina Pesto i Rukola
  • 120 g wędzonego łososia w plastrach (w wersji wegetariańskiej zastąp łososia plastrami pieczonej czerwonej papryki)

 

Przygotowanie palmier:

  1. Jeżeli kupiłeś mrożone ciasto francuskie, rozmroź je przez noc w lodówce. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń na arkuszu papieru do pieczenia.
  2. Jajko wbij do miseczki i rozbełtaj widelcem. Przy pomocy kuchennego pędzelka posmaruj jajkiem całą powierzchnię ciasta francuskiego, następnie posyp je wybranymi ziarnami. Ciasto przykryj kolejnym arkuszem papieru do pieczenia.
  3. Włóż rękę pod papier znajdujący się pod ciastem, drugą przytrzymaj ciasto od góry i przełóż ciasto na drugą stronę, tak aby jajko z ziarnami znalazło się teraz na spodzie. Posmaruj wierzch ciasta kremowym serkiem, a na nim ułóż plastry wędzonego łososia.
  4. Teraz będziemy zawijać ciasto w ślimaczki. Chwyć za dłuższy bok ciasta francuskiego i zroluj go do środka – możesz pomagać sobie przy tym papierem do pieczenia, na którym ułożone jest ciasto. To samo zrób z drugim bokiem ciasta, tak aby ślimaczki spotkały się na samym środku. Najlepiej jest rolować oba boki jednocześnie – raz jeden, a raz drugi – dzięki temu będą miały równą wielkość. Gdy ślimaczki już się spotkają, delikatnie przyciśnij je do siebie, aby się skleiły.
  5. Jeżeli masz czas, najlepiej jest zawinąć roladę z ciasta w papier do pieczenia i wstawić do lodówki lub jeszcze lepiej do zamrażarki na co najmniej 30 min. Schłodzone ciasto będzie się potem lepiej kroiło. Możecie nawet zrobić palmier dzień wcześniej, wstawić do zamrażarki, a następnego dnia pociąć i upiec.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Roladę odwiń z papieru i pokrój na plastry o szerokości ok. 1 cm. Otrzymane plasterki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20 min. Gotowe palmier są złote i chrupiące. Świetnie smakują na ciepło oraz w temperaturze pokojowej.

Podobne wpisy