Jak zapewne również wielu z Was, swoje pierwsze kwiaty cukinii jadłam w czasie wakacji we Włoszech. Nie przypuszczałam, że uda mi się je dostać w Polsce, ale w zeszłym tygodniu kupiłam je na moim lokalnym bazarku! Najwidoczniej przysmak ten staje się u nas coraz bardziej popularny, a rolnicy zrozumieli, że opłaca im się zerwać kwiaty nim przemienią się w popularne warzywa.
Jeżeli i Ty kupiłeś kwiaty cukinii, a teraz zastanawiasz się co z tym fantem zrobić, odpowiedź znajdziesz w dzisiejszym wpisie :) Oprócz garści informacji (jak przygotować, gdzie kupić, jak jeść?), znajdziesz tu także przepis krok po kroku na faszerowane kwiaty cukinii smażone w cieście piwnym – bardzo prostą i pyszną przekąskę. Zapraszam!
Rodzaje kwiatów cukinii. Kwiat męski i żeński.
Wyróżniamy dwa rodzaje kwiatów cukinii. Większy kwiat z łodyżką to kwiat męski, mniejszy przytwierdzony do małej cukinii (zielonej lub żółtej) to kwiat żeński. Oba są jadalne i smakują tak samo :)
Ja osobiście preferuję kwiat żeński, bo bardzo lubię przy okazji schrupać zawiązkę cukinii. Jest tak młoda i delikatna, że można ją nawet zjeść na surowo. Z kolei kwiat męski pomieści więcej farszu.
Gdzie kupić kwiaty cukinii?
Pamiętam jak w Toskanii widziałam kwiaty cukinii sprzedawane na tackach w supermarkecie. Niestety w Polsce kwiaty cukinii są nadal trudno dostępne i dość drogie (1-2 zł za sztukę). Ale jeśli na moim lokalnym targowisku w Piasecznie można je dostać, znaczy że coś się ruszyło :)))
Kwiatów cukinii najlepiej szukać właśnie na lokalnych bazarach, targowiskach czy w gospodarstwach rolnych. Mogą być również dostępne przez Internet w specjalistycznych sklepach. Poniżej podaję kilka znanych mi źródeł (jeśli znasz więcej miejsc – proszę napisz w komentarzu):
- Gospodarstwo Ludwika Majlerta na Białołęce w Warszawie
- Sklep Ekologiczny VegePack
- Sklep z ziołami i kwiatami jadalnymi Fushion Gusto
- Bazarek w Piasecznie (czynny we wtorek i piątek) :)
Pozostaje jeszcze ostatnie, dość oczywiste źródło – własny ogródek! Albo ogórek kogoś z rodziny czy sąsiada. Zamiast hodować przerośnięte cukinie, z którymi nie wiadomo potem co zrobić, może warto urwać kwiaty i spróbować ich smaku? :)
Jak przygotować kwiaty cukinii do spożycia?
To jest bardzo proste! Kwiaty oczyszczamy z zabrudzeń delikatnie myjąc pod bieżącą wodą. Z kwiatów męskich odcinamy długie łodyżki – świetnie nadają się do tego nożyczki. Następnie delikatnie rozchylamy kwiaty (aby nie uszkodzić płatków) i usuwamy z nich pręciki – znów nożyczkami lub wykręcając dłonią. Na końcu warto kwiaty jeszcze raz przepłukać, aby usunąć resztki pyłku. Kwiaty układamy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar wody.
Co można zrobić z kwiatów cukinii?
Kwiaty cukinii można przygotować na bardzo wiele sposobów – usmażyć, upiec, nafaszerować, ułożyć na pizzy, dodać do makaronu. Oto kilka moich propozycji:
- Jeden z prostszych, dobrych na początek pomysłów, to usmażenie kwiatów cukinii w cieście naleśnikowym. Do ciasta zamiast mleka dajemy wodę gazowaną, albo piwo, otrzymując lekkie ciasto piwne, jak z dzisiejszego przepisu.
- Faszerowane kwiaty cukinii. Kwiaty cukinii świetnie łączą się z serami, ale do środka można włożyć inne produkty, na które masz ochotę (widziałam nawet przepisy z krewetkami lub mięsem). Typowo włoskie nadzienie składa się z sera mozzarella, anchois i świeżej bazylii. Więcej o nadzieniach poniżej.
- Faszerowane kwiaty możesz obtoczyć w cieście lub usmażyć \”gołe\” na oliwie.
- Jeżeli nie chcesz kwiatów smażyć, możesz je po nadzianiu zapiec w sosie pomidorowym.
- Kwiaty cukinii możesz dodać do omletu, frittaty albo położyć na pizzy.
- risotto z kwiatami cukinii lub makaron z kwiatami cukinii
- Kwiaty możesz też zjeść na surowo, dodając płatki np. do sałatki lub udekorować nimi zupę.
Faszerowane kwiaty cukinii – pomysły na nadzienie:
Jak już wspomniałam, kwiaty cukinii kochają ser. Jeżeli nie lubisz zaproponowanej poniżej fety, możesz ją zastąpić innym serem lub przygotować zupełnie inne nadzienie. Np.:
- ricotta wymieszana z parmezanem i świeżą bazylią
- ricotta wymieszana z parmezanem, gałką muszkatołową i szczypiorkiem
- zamiast ricotty możesz dać serek kozi lub domowy labneh (ser z jogurtu)
- kozi ser wymieszany z miętą i natką pietruszki lub koperkiem
- mozzarella w małych kulkach, po kawałku anchois i listku świeżej bazylii (typowe włoskie nadzienie)
- ryż i zioła (coś na wzór gemisty)
- grzyby i cebula
- krewetki z czosnkiem i chilli
A Wy próbowaliście już kwiatów cukinii? Jak je przyrządzacie? Jeżeli znacie miejsce, gdzie można je kupić – dajcie znać w komentarzu, a pomożecie innym, którzy chcieliby ich spróbować :)
Kwiaty cukinii w cieście piwnym faszerowane serem feta – Przepis krok po kroku
Potrzebujesz:
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki maki z ciecierzycy (możesz zastąpić mąką kukurydzianą lub mąką pszenną)
- duża szczypta soli
- duża szczypta proszku do pieczenia
- 10-12 łyżek lekkiego jasnego piwa (u mnie piwo pszeniczne) – możesz zamienić na wodę gazowaną
- 200 g sera feta (możesz zastąpić ricottą, wtedy dodaj do nadzienia szczyptę soli)
- garść świeżych liści bazylii (lub koperku, szczypiorku)
- 12 kwiatów cukinii (ja miałam 6 męskich i 6 żeńskich)
- olej do smażenia
Przygotowanie kwiatów cukinii w cieście piwnym: