dania z ryb i owoców morza
,
dania z wołowiny
,
dieta
,
dieta przepisy
,
Francja
,
przepisy
,
sałatki i przystawki
Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka
Stek z tuńczyka należy smażyć bardzo krótko, tak aby środek pozostał różowy, Ja kierowałam się tym filmikiem Jamiego Olivera. Pamiętajcie, że patelnia powinna być bardzo mocno rozgrzana, a oliwą smarujemy stek, a nie patelnię.
Mimo, że smażyłam filet minutę maksymalnie półtorej na stronę, pierwszy, po prawdzie dość cienki filet i tak mi się przesmażył. W lodówce czekał drugi stek, ale obiecałam Mężowi, że usmażę mu go na świeżo jak wróci z pracy, dlatego zrobiłam zdjęcia z tym co miałam. Drugi stek smażyłam już krócej. Nauczyłam się, że zamiast patrzeć na zegarek, lepiej uważniej obserwować stek w czasie smażenia i odwrócić, jak tylko od spodu zaznaczą się wyraźne paski.
Jeżeli nie jesteście przekonani lub nie możecie dostać świeżego tuńczyka, możecie oczywiście zastąpić go tuńczykiem z puszki.
Sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka
Składniki / na 2-4 porcje:
- 10 małych młodych ziemniaczków pokrojonych na ćwiartki
- 200 g zielonej fasolki z odciętymi końcówkami
- opcjonalnie: 2 jajka na twardo
- 2 świeże steki z tuńczyka w temperaturze pokojowej (lub wcześniej rozmrożone)
- oliwa
- sól, pieprz
- 4 garście mieszanych sałat, u mnie: szpinak baby, sałata karbowana i liście groszku
- 200 g pomidorków koktajlowych
- łyżeczka kaparów
- na sos: 2 posiekane ząbki czosnku, łyżeczka musztardy dijońskiej, 3 łyżki octu winnego, sok z 1/2 cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 8 łyżek oliwy
Przygotowanie sałatki nicejskiej:
- Ziemniaczki gotuj w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Następnie dodaj do nich zieloną fasolkę i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Odcedź i przepłucz ziemną wodą. Jeżeli chcesz podać do sałatki jajka na twardo, możesz ugotować je razem z ziemniakami i fasolką w jednym garnku.
- Patelnię grillową postaw na dużym ogniu i bardzo dobrze nagrzej. Steki z tuńczyka dopraw solą i pieprzem i nasmaruj oliwą. Połóż steki z tuńczyka na patelni grillowej i smaż przez ok. 1-2 min. na stronę, zależnie od grubości steka. Stek powinien pozostać różowy w środku.
- Składniki sosu włóż do słoika, zakręć i wstrząśnij do uzyskania jednolitej emulsji.
- Do miski włóż ugotowane ziemniaki i fasolkę, mieszane sałaty, pomidorki koktajlowe i kapary. Polej sosem i wymieszaj. Ułóż sałatkę na półmisku, na wierzchu ułóż pokrojone na połówki jajka na twardo, jeśli używasz, oraz gotowe steki z tuńczyka. Podawaj od razu.
***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Ślicznie podana :)
OdpowiedzUsuńWygląda super - takie pomidorki będę miała niedługo na działce :) Chętnie bym taką zjadła, tylko w wersji bezmięsnej ;)
OdpowiedzUsuńBez tuńczyka też jest pyszna i zawsze można do niej ugotować jajka na twardo :)
UsuńBardzo apetyczne zdjęcia :) Pyszna sałatka. Smaczna i pożywna - idealna na obiad w takie ciepłe dni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aga :) Ja w ciepłe dni bardzo lubię jeść sałatki :)
UsuńNie tak dawno jak wczoraj zaszalałam z sałatką, w której oprócz tradycyjnych warzyw dołożyłam kiełki, maliny, wędzone tofu, komosę i polałam olejem z pestek dyni ;) Nie jadłyśmy nigdy steka z tuńczyka :)
OdpowiedzUsuńWow, nie jadłam jeszcze sałatki z malinami. Brzmi bardzo ciekawie!
UsuńTen stek zrobił wszystko, wygląda perfekcyjnie;)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Ale perfekcyjny nie jest, bo go niestety przesmażyłam. Ale kolejny udał mi się już dużo lepiej.
UsuńBardzo fajne, letnie danie :) Lubię takie lekki i syte zarazem potrawy
OdpowiedzUsuńSałatka idealna na lato. Pysznie się prezentuje i pewnie tak smakuje, super! :)
OdpowiedzUsuńSam widok już mnie zachęcił :) Trzeba robić takie sałatki póki tyle warzyw :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo! Wygląda tak apetycznie, że trudno wyrazić to słowami ;-)
OdpowiedzUsuńZ tunczykiem, to naprawde jest trudna sprawa! Dlatego uzywam go na surowo, jako "tatara" - cudny w smaku, polecam:)
OdpowiedzUsuńUsilowalam usmazyc, niestety poleglam:(
Salatka wyglada smakowicie, polecam tunczyka w wersji na surowo, pycha!
Dzięki za radę. Niestety nie tykam surowych ryb, ale mój Mąż by pewnie nie pogardził.
UsuńTo po prostu arcydzieło :) palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń