Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę? (przepis krok po kroku)
Pizza Margherita - najprostsza i najlepsza. Tylko pomidory, mozzarella, świeża bazylia i ... No właśnie, czy wiedzieliście, że tradycyjna pizza Margherita powinna zawierać dodatek twardego włoskiego sera, np. parmezanu? Dziś krok po kroku pokażę Wam jak zrobić klasyczną pizzę Margheritę.
Znacie mnie. Lubię bawić się smakami i wymyślać oryginalne pizze typu śniadaniowej z jajkiem, pizzy z brukselką czy tej z serkiem i pesto rzodkiewkowym. Ale klasyczną pizzę Margheritę po prostu uwielbiam! Pamiętam jak jadłam ją w Neapolu w tradycyjnej pizzerii, która podawała tylko dwa rodzaje pizzy - Margheritę i Marinarę (czyli z pomidorami, czosnkiem, oliwą i oregano ). Była przeciwieństwem bogatych, okraszonych mnóstwem składników pizz, które znałam z Polski i smakowała nieziemsko!
Gdy w ostatni czwartek zagniotłam ciasto na włoską pizzę, postanowiłam przemienić je właśnie w tę najprostszą królową wszystkich pizz. Ponownie sięgnęłam do przepisu Gennaro Contaldo, który w tym filmie robi pizzę Margheritę na wyspie Gozo (obejrzyjcie, prawdziwy z niego showman :)).
Muszę się przyznać, że nie wiedziałam, że do Margherity dodaje się parmezanu (lub też innego twardego sera), bo wiele przepisów pomija ten składnik. A to błąd, bo parmezan dodaje pizzy tej nieokreślonej smakowitości, tego smaczku umami. I jest składnikiem prawdziwej pizzy neapolitańskiej posiadającej oznaczenie Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Tu jeszcze mam dla Was film, na którym pizaiollo w Neapolu przygotowuje tradycyjną Margheritę (oczywiście z parmezanem :)).
Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę?
Składniki:
- porcja ciasta na pizzę włoską*
- 3-4 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) domowej lub ze słoika
- oliwa extra vergine
- szczypta soli
- garstka świeżo startego parmezanu (tyle by pokryć powierzchnię pizzy cienką warstwą)
- ok. 50 g mozzarelli (w oryginale z bawolego mleka, można zastąpić krowią)
- garść liści świeżej bazylii
* Możesz zamienić na ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie lub ciasto do pizzy bez drożdży. Jeżeli chcesz zrobić pizzę na cieście bez drożdży, spójrz do "Uwag" na dole przepisu.
Przygotowanie pizzy Margherity (krok po kroku):
Piekarnik z blachą w środku nagrzej do 240 stopni C (lub najwyższej temperatury w Twoim piekarniku). Dobrze, żeby nagrzewał się przez 30 minut przed pieczeniem pizzy.
Arkusz papieru do pieczenia posyp semolina lub mąką. Weź kulę ciasta i rozpłaszcz je dłońmi. Delikatnie rozciągaj ciasto w dłoniach do uzyskania pożądanej wielkości i grubości. Dobrze jest choćby częściowo rozciągać ciasto w powietrzu.
Teraz rozsmaruj na placku 3-4 łyżki passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki zostawiając wolny brzeg. Skrop pomidory oliwą oraz posyp odrobiną soli.
Na pomidory zetrzyj parmezan, aby pokrył je cienką warstwą. Mozzarellę rozerwij na kawałki i poukładaj je na pizzy. Na końcu rozłóż listki świeżej bazylii i skrop pizzę oliwą.
Przełóż pizzę wraz z papierem na gorącą blachę z piekarnika. Wstaw blachę na najniższą szynę w piekarniku i piecz przez ok. 7-10 minut (wszystko zależy od temperatury piekarnika). Pizza jest gotowa gdy ser się roztopi i zacznie bulgotać.
Uwagi:
- Jeżeli chcesz zrobić pizzę na cieście bez drożdży, musisz najpierw podpiec samo ciasto. Kulę ciasta rozwałkuj na okrągły placek i posmaruj go oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Placek ułóż na papierze do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez 3-5 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjmij z piekarnika, ułóż na cieście pomidory, sery i bazylię i wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz aż ser się rozpuści.
***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.
Kocham pizzę! Daje niezliczone możliwości przygotowania, ale zawsze podstawą jest ciasto. Lubię gdy jest delikatne i chude, taki jak na włoską pizzę przystało. Dodatek parmezanu to świetny pomysł, muszę koniecznie spróbować, na pewno doskonale dopełnia smak.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ja też lubię cieniutkie ciasto :) Parmezan naprawdę robi różnicę, więc radzę wypróbować :)
UsuńPostaram się jak najszybciej zrobić dokładnie tak jak piszesz, Twoja pizza wygląda cudownie ;) Kiedyś margherita była moją ulubioną pizzą, ale teraz jest coraz większy wybór wegetariańskich pizz, więc wolę, jak poza tymi składnikami znajdują się w niej inne składniki ;)
OdpowiedzUsuńJa też lubię pizzę z warzywami (moja ulubiona to pizza z cukinią i fetą), ale na taką prostą margheritę też mam ochotę - to w końcu włoska klasyka.
UsuńKlasyczna, prosta, ale za to jaka pyszna:)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie moja ulubiona pizza. Proste składniki, żadnych zbędnych elementów. Wyśmienita! :)
OdpowiedzUsuńJak przeczytałam Twoją domenę, musiałam tu wejść. Chili i czosnek to moje ulubione przyprawy <3 Przepis zaś zapowiada się bardzo smakowicie! I do tego ten tradycyjnie krótki czas pieczenia. <3
OdpowiedzUsuńO, bardzo mi miło. Chilli i czosnek to również moje ulubione składniki, stąd nazwa :)
UsuńNiezwykle apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak z najlepszej włoskiej pizzerii :)
OdpowiedzUsuńNie powinienem wchodzić tu o tej porze :D
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńYour blog is very impressive and have the useful information it is really caught my attention.
great work
تصميم مواقع
good job Beautiful! :)
حراج السيارات