Falafele buraczane (lub z botwinki)

przez admin
FALAFELE BURACZANE (LUB Z BOTWINKI)
Falafele, czyli wegańskie kotleciki z ciecierzycy, które być może znacie z budek z kebabami. Uwielbiam te maleństwa! Pewnego dnia na blogu z pewnością rozgości się przepis na tradycyjne falafele, ale tymczasem mam dla Was kolejną, tym razem pięknie różową wariację buraczaną 🙂

Na blogu mieliśmy już falafele z marchewką i kuminem, a także falafele jesienne – z dynią w sosie pomidorowo- grzybowym. Mój Mąż śmieje się, że powinnam otworzyć foodtrucka z kolorowymi falafelami i kto wiem, może miałabym popyt 🙂 Prawda jest taka, że falafele są proste, tanie, a ja nieźle się wyrobiłam w ich toczeniu, więc kto wie. Może zbiłabym interes? Jak sądzicie, bylibyście chętni? 😛

Przepis na falafele buraczane przygotowywałam jeszcze w kwietniu specjalnie do mojej książki kucharskiej, dlatego użyłam do nich \”zwykłego\” buraka. Jednak Wam polecam wykorzystać do tej receptury buraczki z botwinki. Szukajcie pęczków z młodymi, niedużymi listkami i dodajcie je do pity z falafelami zamiast sałaty.
falafele buraczane pięknie różowa wariacja na temat libańskich falafeli

Falafele buraczane

Składniki / na 20-24 sztuki:

  • 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc i odcedzonej
  • 100 g buraka (lub buraczków z botwinki), obranego i startego na tarce o dużych oczkach
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula posiekana
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • sól, pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
do podania:
  • chlebki pita, proste flatbready lub gotowe tortille
  • sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany z posiekanym czosnkiem i koperkiem
  • czerwona cebula pokrojona na plasterki
  • pomidor pokrojony na plasterki
  • młode liście botwinki, szpinaku lub inna ulubiona sałata czy zielenina

 

falafele buraczane pięknie różowa wariacja na temat libańskich falafeli


Przygotowanie buraczanych falafeli:

  1. Wszystkie składniki falafeli, oprócz oleju, umieść w misce robota kuchennego i zmiksuj na wysokich obrotach, aż masa stanie się bardzo gładka. Przełóż masę do miski, przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny lub na noc.
  2. Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomaga moczenie dłoni w wodzie.
  3. W garnku rozgrzej grubą warstwę oleju. Ja nalewam olej do patelni o wysokich ściankach tak na 1/2-3/4 wysokości falafela. Olej jest odpowiednio rozgrzany, gdy skropiony odrobiną wody zacznie pryskać.
  4. Falafele smaż partiami w rozgrzanym oleju. Po ok. 2 min. przełóż na drugą stronę łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Usmażone falafele przekładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  5. Falafele podawaj gorące w bułce pita czy też zawinięte w chlebowy placek razem z dodatkami – sosem tzatziki lub czosnkowym, cebulą, pomidorami, listkami botwinki czy inną ulubioną zieleniną.
  6. Falafele możesz także przechowywać przez 2 dni w lodówce i odgrzać przez zjedzeniem w piekarniku lub mikrofalówce.

Podobne wpisy