Sałatka spontaniczna

przez Zuzanna
Sałatka spontaniczna
Przepis – inspiracja. Pobawcie się jedzeniem i pokrójcie warzywa w ciekawe kształty. A wszystko polejcie uniwersalnym czosnkowo – musztardowym winegretem. 

Sałatka spontaniczna. Na pewno każdy z Was od czasu do czasu (a może zawsze?) robi taką sałatkę.

Idę do warzywniaka lub na targ i kupuję co maja najładniejszego. Tym razem udało mi się dostać młode liście rzodkiewki i buraka – wspaniały zastrzyk witamin u progu wiosny. Wiem, że to jeszcze nie sezon na pomidory, ale te koktajlowe zawsze są pyszne i słodkie. Za smakiem rzodkiewek bardzo się stęskniłam i nie mogłam się im oprzeć.

 

Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną i sosem z czosnkiem i musztardą.

Aby było ciekawiej, warzywa kroję w przeróżne kształty. W końcu jak mawiają styliści jedzenia – różnorodność kształtów daje nam piękniejsze danie. Wyciągam mandolinę lub obieraczkę do warzyw i kroję ogórka na cieniutkie długie paski. Potem w sałatce tworzą śliczne zielone serpentyny. Tak samo możecie postąpić z marchewką i cukinią. Każde warzywo staram się pokroić inaczej, aby w gotowej sałatce dużo się działo.

Do sałatki dodaję winegret z czosnkiem i musztardą. Jest pyszny i uniwersalny, sprawdzi się niezależnie od składu sałatki. Zwykle też dodaję puszkę fasoli albo jakąś kaszę, aby przemienić moje spontaniczne danie w bardziej sycący posiłek. Chętnie sięgam po kuskus, bo jest gotowy po 5 minutach, jednak tym razem dodałam kaszę jaglaną, której ugotowałam większą ilość i z przyjemnością zjadam na śniadanie z mlekiem roślinnym i owocami.

Mówimy tu o spontanicznej sałatce, ciężko więc jest nazwać poniższy przepis recepturą. To raczej pomysł, inspiracja i mój sprawdzony patent na czosnkowo – musztardowy dressing, który świetnie pasuje do większości warzyw.

***

Zajrzyjcie również do Eweliny, Martynosi oraz Panny Malwinny, które także przygotowały dziś sałatki z kaszą jaglaną.

Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną i sosem z czosnkiem i musztardą.

 

Sałatka spontaniczna

 

Składniki:

Pójdź do warzywniaka lub na targ i wybierz różnorodne ładne warzywa. To co lubisz, to co jest w sezonie. U mnie były to:

  • 1 ogórek
  • garść rzodkiewek
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 garście szpinaku baby
  • po 1 garści młodych listków rzodkiewki oraz buraka
dodatkowo:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej* (zamień na inną kaszę, np. kuskus lub na puszkę fasoli lub cieciorki)
  • na sos: 2 łyżki białego octu winnego (lub jabłkowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy

Przygotowanie:

  1. Pokrój warzywa w przeróżne kształty – plasterki, połówki, ćwiartki, trójkąty (np. ogórka), kostkę. Im więcej kształtów tym lepiej. Ogórka (marchewkę, cukinię i inne długie warzywa) pokrój na długie cienkie paseczki.  Ja to zrobiłam mandoliną, ale nada się też obieraczka do warzyw.
  2. Umieść wszystkie warzywa w misce i dodaj do nich kaszę lub fasolę. W miseczce lub słoiku wymieszaj biały ocet winny z posiekanym ząbkiem czosnku i musztardą. Dopraw solą i pieprzem. Na końcu wlej oliwę i wszystko wymieszaj lub wstrząśnij słoikiem. Sosem polej sałatkę.

Rady:
*Aby ugotować kasze jaglaną, odmierz 1/2 szklanki kaszy, wrzuć na sitko o drobnych oczkach i płucz pod bieżącą wodą przez 2-3 minuty, aż woda pod kaszą będzie przezroczysta. Następnie przelej kaszę wrzątkiem z czajnika. W garnku zagotuj troszkę ponad 1 szklankę wody, dodaj 1 łyżkę oleju i 1/2 łyżeczki soli. Do garnka wsyp kaszę, przykryj pokrywką i zmniejsz pod garnkiem ogień, aby kasza gotowała się powoli. Gotuj kaszę ok. 15 minut, następnie zdejmij ją z ognia i zostaw pod przykryciem na 5 minut.

***
Jeżeli spodobał Ci się ten wpis, pozostańmy w kontakcie. Możesz śledzić moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Obserwuj mnie też na Instagramie, gdzie znajdziesz migawki z mojego codziennego życia.

Podobne wpisy