Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

przez Zuzanna
Wymarzyłam sobie cheeseburgery, wege cheeseburgery. Roztopiłam więc kozi ser na kapeluszach pieczarek i podałam z cebulą karmelizowaną z miodem i czerwonym winem. Może nie są to prawdziwe burgery, ale i tak są to jedne z najlepszych kanapek, jakie zrobiłam w życiu :)
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Dziś mam dla Was kolejny przepis z pieczarką w roli głównej! Bardzo się cieszę, że przepis na pieczarki zapiekane z serem mozzarella spotkał się z Waszym ciepłym przyjęciem, bo mam jeszcze kilka apetycznych pomysłów na te duże kapelusze. 
Tym razem wymyśliłam sobie wegetariańskie burgery. A właściwie cheeseburgery. Bardzo lubię przygotowywać bezmięsne kotleciki, ale niestety trochę jest z nimi roboty. A taką dużą pieczarkę (jeśli macie dostęp, wybierzcie portobello) wystarczy ugrillować, zestawić ze smakowitymi dodatkami i już możemy cieszyć się pyszną kanapką. 

Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Na pieczarkach roztopiłam plastry sera koziego, który z grzybami tworzy bardzo zgrabny duet smakowy, a moje burgery przeobraził w cheeseburgery :)  Jeżeli nie możecie dostać sera koziego w plastrach, zastąpcie go serem żółtym z mleka krowiego albo mozzarellą. 
Zwieńczeniem moich pysznych wege kanapek jest czerwona cebula karmelizowana z czerwonym winem, miodem, octem balsamicznym i ziołami prowansalskimi. Jej, ale to jest dobre! Słodkie, kwaśne, z winnym posmakiem. Do pieczarek idealne!
Zresztą nie tylko do pieczarek. Od dawna chciałam sobie taką konfiturę z czerwonej cebuli przygotować i dzisiejszy przepis okazał się idealnym pretekstem. Z poniższego przepisu wychodzi jej trochę więcej niż potrzeba do burgerów, dlatego resztę zjedliśmy ze smakiem na kanapkach. Moje ulubione połączenie to bułeczka z masłem, kozim serem i karmelizowaną cebulą <3 Pomidory o tej porze roku są już nie te, warto więc sobie sprawić jakiś inny przyjemny dodatek do pieczywa. 

Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Składniki (na 4 porcje):

karmelizowana czerwona cebula:

  • 0,5 kg czerwonej cebuli
  • oliwa
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka cukru
na burgery:
  • 4 duże pieczarki, portobello lub białe
  • oliwa
  • sól
  • 4 plastry sera koziego (można zastąpić serem żółtym)
  • 4 bułki grahamki lub inne
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od karmelizowanej cebuli. Cebule pokrój w piórka. Przy takiej ilości cebuli przydatna będzie mandolina albo robot kuchenny.
  2. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć na nią cebulę i duś przez ok.10 minut, aż zmięknie. Wlej wino i gotuj, mieszając od czasu do czasu, a gdy płyn prawie wyparuje, dodaj pozostałe składniki, czyli miód, ocet balsamiczny, sól, zioła prowansalskie i cukier. Smaż jeszcze 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą, cukrem lub octem balsamicznym. Gotową karmelizowaną cebulę możesz przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Smakuje świetnie na kanapce z serem kozim.
  3. Teraz zabieramy się za burgery. Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij od nich ogonki. Natrzyj je oliwą, lekko posól, ułóż na blasze kapeluszami do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C ustawionego na górną grzałkę. Grilluj przez 5-7 minut, następnie na każdym kapeluszu ułóż po plastrze sera koziego i grilluj jeszcze ok. 2 minuty, aż ser się rozpuści. 
  4. Bułki przekrój na pół, skrop ich wnętrze oliwą. Wstaw do piekarnika, rozcięciami do góry, na 2-3 minuty pod górną grzałkę, aby je podgrzać i lekko zrumienić. Możesz spokojnie dołożyć je na blachę do pieczarek pod koniec ich pieczenia.
  5. Nałóż do bułki karmelizowanej czerwonej cebuli (zapewne trochę Ci zostanie, dojedz na kanapkach z kozim serem), na wierzchu ułóż pieczarkę z roztopionym kozim serem. Przykryj wierzchem bułki. Powtórz z pozostałymi 3 burgerami. Podawaj od razu.
Wege burgery z pieczarką, kozim serem i karmelizowaną czerwoną cebulą

Podobne wpisy