Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi

przez Zuzanna
Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi

Dzień dobry,
Czy te pomidory nie wyglądają przepięknie? :)
Czasem, gdy przeglądam książki kucharskie, to właśnie interesujący wygląd dania przekonuje mnie do tego, aby wypróbować dany przepis. Tak było w przypadku tej egipskiej sałatki z pomidorów. Pomidorów nie kroi się tu na plasterki, tylko nacina i tak powstałe kieszonki wypełnia posiekanymi orzechami włoskimi oraz pysznym dressingiem baladi. 

Taką sałatkę podobno podają lokalne restauracje w całym Kairze jako dodatek do dania głównego. Według mnie może stanowić ona efektowną przystawkę, która na pewno zrobi wrażenie na waszych gościach.
Mocnym punktem tego przepisu jest nie tylko sposób podania, ale także niebanalny smak dressingu baladi. Mocno ziołowy za sprawą kolendry i koperku, pikantny od papryczek chilli, kwaśny dzięki dodatkowi octu winnego i soku z cytryny, doprawiony czosnkiem i zielem angielskim. Co nietypowe, dressing nie zawiera oleju, lecz jedynie wodę. Nie jestem przyzwyczajona do tego typu sosów, dlatego zmniejszyłam ilość wody względem oryginalnego przepisu, ponieważ dressing był dla mnie zbyt wodnisty. 
Przy okazji chciałam wam serdecznie polecić książkę \”Cairo Kitchen\” Suzanne Zeidy, z której pochodzi dzisiejszy przepis. Zachwyciła mnie przepięknymi zdjęciami i bardzo fajnymi przepisami. Przypuszczam, że niewielu z was spotkało się dotąd z kuchnią kraju piramid, dlatego z tym większą przyjemnością zaprezentuję na blogu kolejne przepisy z tej książki. 
Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi

Egipska sałatka z pomidorów z orzechami włoskimi

przepis z książki \”Cairo Kitchen\” Suzanne Zeidy
Składniki (na 4-6 porcji):
  • 6 pomidorów
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich
  • na dressing baladi: 3 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, 2 łyżki posiekanej cebulki dymki, 1 łyżka posiekanego koperku, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 mała posiekana papryczka chilli bez pestek, 2 łyżeczki płatków chilli lub ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka ziela angielskiego w proszku, sól do smaku
Przygotowanie:
  1. Przy pomocy ostrego noża zrób nacięcia w pomidorach do ok. 4/5 ich głębokości. Chodzi o to, aby nie przeciąć pomidora na wylot, tylko uzyskać kieszonki, do których nałożymy orzechy i sos. Zrób 6-7 nacięć na 1 pomidora.
  2. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki dressingu baladi razem z 80 ml wody. Dopraw solą do smaku. Dodaj ok. 20 g posiekanych orzechów włoskich i wymieszaj.
  3. Nacięcia w pomidorach wypełnij orzechami włoskimi oraz dressingiem baladi. Posyp po wierzchu pozostałymi 10 g posiekanych orzechów. Podawaj od razu. 

***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.
Pora na pomidora!

Podobne wpisy