Pide z cukinią i fetą

przez Zuzanna
Pide z cukinią i fetą

Dzień dobry,

Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci Seal \”Istanbul\” :)Taka cukinia doprawiona słoną fetą i pikantnym chilli smakuje wyśmienicie. Trzy składniki i nie potrzeba już nic więcej :)

Danie to przygotowałam w ramach wspólnego gotowania do akcji Emilii \”Turcja od kuchni\”. Co ciekawe, tematem naszego wirtualnego pichcenia miało być lahmacun, które w oryginale przygotowuje się z mielonym mięsem. Jednak z uwagi na mój wegetarianizm, chciałam sięgnąć po podpatrzony u Rebecci Seal \”lahmacun z cukinią i fetą\”. Jak wyjaśniła mi Emilia, lahm oznacza mięso a macun pasta. W związku z modą na wegetarianizm, wersje bezmięsne tego dania zaczęły pojawiać się w kuchni tureckiej i są nazywane vegemacun, ale z zastrzeżeniem, że cukinia powinna być starta na tarce i zachować formę pasty. W przypadku zaproponowanej przeze mnie cukinii w formie wstęg należy użyć nazwy pide, która jest szerszą od lahmacun nawą określającą placki z różnymi nadzieniami. Mam nadzieję Emilia, że nic nie pokręciłam i że coś z tego zrozumieliście. Mój synek dziś marudzi i nie mogę się skupić na pisaniu ;)
Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko, Mirabelka, Panna Malwinna, Martynosia, Emilia oraz Shinju
Pide z cukinią i fetą

Pide z cukinią i fetą

przepis z książki \”Istanbul\” Rebecca Seal
Składniki (na 4 sztuki):

na ciasto:
  • 1 łyżka suszonych drożdży
  • 350 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • semolina lub kaszka kukurydziana do posypania blachy do pieczenia
na wierzch:
  • 2 małe cukinie
  • 200 g sera feta
  • 4 łyżki oliwy
  • pul biber lub płatki chilli do smaku

Pide z cukinią i fetą

Przygotowanie:
  1. W miseczce wymieszaj drożdże, cukier, oliwę i 100 ml wody. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce w celu aktywacji drożdży. 
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z płynnymi drożdżami. Następnie zagniatając ciasto stopniowo dodawaj resztę ciepłej wody. Być może nie będziesz potrzebować całej jej ilosci. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut aż stanie się elastyczne i po naciśnięciu palcem \”wróci\”. Uformuj ciasto w kulę, włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  
  3. Przygotuj składniki na wierzch pide. Cukinie pokrój w podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Polej oliwą i wymieszaj. Ser feta drobno pokrusz. 
  4. Wstaw do piekarnika blachę lub kamień do pizzy i nagrzej piekarnik do 240-250 stopni C. Ciasto podziel na cztery części, z każdej uformuj kulę, a następnie rozwałkuj na cienkie placki na blacie obsypany, mąką. Każdy placek przykryj 1/4 plastrów cukinii oraz 1/4 pokruszonego sera feta. Blachę lub kamień do pizzy wyjmij z piekarnika, obsyp semoliną lub kaszką kukurydzianą, przełóż na nią przygotowaną pide i piecz przez 8-10 minut. U mnie 2 placki mieściły się na jednej blasze, dlatego piekłam pide w dwóch turach. Gorącą pide podawaj od razu.

Pide z cukinią i fetą
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Turcja od kuchni 

Podobne wpisy