Jak zrobić grecki sos tzatziki? (PRZEPIS + FILM)
Dziś chciałam się z Wami podzielić moim przepisem na klasyczny sos tzatziki. Ten sławny grecki sos na bazie jogurtu, ogórków, czosnku i ziół jest jednym z moich ulubionych i na blogu pokazywałam Wam już wiele dań z jego dodatkiem. Jest niezastąpiony jako sos do dań z grilla, do świeżych i pieczonych warzyw, jako dodatek do hamburgerów. Wspaniale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita, jak podawano nam go w Grecji. Porządnie schłodzony sos tzatziki wspaniale smakuje w gorący, letni dzień!
Idealny sos tzatziki - o czym należy pamiętać?
Prawdziwy sos tzatziki ma gęstą, kremową konsystencję. Aby ją uzyskać, pamiętaj o poniższych zasadach:
➤ DOBRY JOGURT GRECKI: Do tzatziki używamy gęstego jogurtu typu greckiego. To on odpowiada za wspaniały smak i konsystencję sosu. Im gęstszy i tłustszy jogurt tym lepiej. Jeżeli zależy Wam na szczególnie gęstej konsystencji lub jeśli używacie zwykłego jogurtu naturalnego, możecie go odcedzić w kawałku podwójnie złożonej gazy przez kilka godzin w lodówce (np. przez noc).
➤ODCIŚNIĘTY OGÓREK: Jeżeli ogórek ma dużo pestek, należy je z niego wykroić. Następnie ścieramy ogórka na tarce o dużych oczkach, solimy i pozostawiamy na 10 minut. Sól wyciągnie z ogórka nadmiar wilgoci. Po tym czasie należy go jak najlepiej odcisnąć, można przez kawałek gazy, ja to robię ręcznie.
Sos tzatziki - najczęściej popełniane błędy:
- Robienie tzatziki na bazie zwykłego jogurtu naturalnego, w szczególności 0% tłuszczu, który da rzadką konsystencję. Prawdziwe tzatziki jest bogate i kremowe za sprawą tłustego i bardzo gęstego jogurtu typu greckiego.
- dodawanie do tzatziki majonezu lub śmietany
- dodawanie do tzatziki suszonego czosnku zamiast świeżego, gotowej mieszanki przypraw "tzatziki" lub dodanie małej ilości czosnku (tzatziki powinien być mocno czosnkowy).
Do czego wykorzystać sos tzatziki?
- jako dip do krakersów, chlebków pita (przepis na chlebki pita), świeżych warzyw pokrojonych w słupki, frytek, pieczonych lub grillowanych warzyw
- jako sos do grillowanego mięsa, np. takich szaszłyków, lub greckich klopsików keftedakia
- wegetarianom polecam szaszłyki z sera halloumi i warzyw oraz keftedakia z halloumi i kaszy jaglanej, które też świetnie połączą się z sosem
- jako sos do hamburgerów
➤ ZOBACZ PRZEPISY Z SOSEM TZATZIKI:
- pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki
- burgery z bakłażana w orzechowej panierce
- pieczone bakłażany z sosem tzatziki
- placuszki z cukinii i fety
- tradycyjne falafele
- falafele buraczane
- wegańskie kofty z cukinii i ciecierzycy
Sos tzatziki - sposoby na urozmaicenie przepisu:
- do sosu możesz dodać dowolne świeże zioła, takie jak natka pietruszki, oregano, tymianek czy szczypiorek, nadaje się także suszona mięta
- jeżeli lubisz pikantne smaki, dodaj do tzatziki posiekaną papryczkę chilli, jak w tym przepisie
- ciekawym dodatkiem są nasiona czarnuszki, jak w tzatziki, które podałam z pieczonym bakłażanem
- zamiast startego na tarce ogórka, do tzatziki możesz dodać inne warzywa, np. startego na tarce buraka lub cukinię
Jak zrobić grecki sos tzatziki? - FILM
Jak zrobić klasyczny sos tzatziki? - Przepis
Składniki:
- duże opakowanie jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1 duży lub 2 mniejsze ogórki sałatkowe, wykrojone gniazda nasienne
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra vergine, np. Bios Monini
- świeża mięta oraz koperek (czasem zamiast świeżej mięty daję miętę suszoną)
- opcjonalnie: 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego, ja ten składnik pomijam
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Ogórek zetrzyj do miski na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 10 minut. Następnie bardzo dokładnie odciśnij go z wydzielonego soku. Miąższ ogórka umieść z powrotem w misce.
- Do ogórka dodaj jogurt typu greckiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet lub sok z cytryny jeżeli używasz, odrobinę oliwy oraz posiekane świeże zioła.
- Wszystko dobrze wymieszaj, dopraw do smaku solą. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły a sos schłodził. Sos tzatziki możesz przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez 1-2 dni.
Bardzo lubię ten sos:)
OdpowiedzUsuńPyszny ,muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis!
OdpowiedzUsuńZrobię w najbliższym czasie dokładnie z Twojego przepisu, bo wygląda smakowicie :) Nigdy domowego nie jadłam jak dotąd...
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten sos<3
OdpowiedzUsuńIdealny na grilla. Koniecznie musimy go zrobić na przyszły weekend :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie. Szczególnie z moimi ulubionymi plackami z cukinii :)
OdpowiedzUsuńTzatziki jest bardzo mile widziane w mojej kuchni. Pozdrawiam i zapraszam do siebie! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i chociaz wiem jak sie prawidlowo powinno robic to i tak kiedy sie spiesze pomijam etap odsaczania ogorkow. Nie sa to wtedy takie prawdziwe tzatziki, ale wazne, ze smakuja.
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się przedstawione przez Ciebie wariacje na temat sosu tzatziki. Wersję z czarnuszką z chęcią wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuń