Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

przez admin
Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

Dzień dobry,
Proste danie, jednak niebanalne. Pesto z dodatkiem szpinaku i orzechów włoskich nadaje śliczny zielony kolor wstęgom makaronu tagliatelle. Panierowane plasterki cukinii są złociste i chrupiące, przełamują konsystencję dania i sprawiają, że jest ono bardziej sycące. Cukinii nie smażymy, tylko pieczemy w piekarniku, co czyni tę potrawę zdrowszą i mniej kłopotliwą w przygotowaniu. 
Oto moja propozycja do akcji wspólnego gotowania dań z użyciem pesto. Koniecznie zajrzyjcie na blogi Martynosi, Mirabelki, Mopsa i Panny Malwinny, gdzie znajdziecie więcej apetycznych przepisów.

Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią

inspiracja – przepis z książki Top with Cinnamon


Składniki (na 4 porcje):

  • 1 cukinia pokrojona na plasterki
  • 45 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g bułki tartej
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól do smaku
  • oliwa do spryskania cukinii
  • 300 g makaronu, np. tagliatelle
  • na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich, 1 ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku


Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki – do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli, a do trzeciej wbij jajko i wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. 
  2. Panieruj z obu stron plastry cukinii, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej z parmezanem i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy opanierujesz już wszystkie plastry cukinii, skrop je odrobiną oliwy (najłatwiej przy pomocy oliwy w sprayu), wstaw do piekarnika na 10 minut, po czym przewróć plastry na drugą stronę i dopiekaj jeszcze przez 10 minut. Plastry cukinii powinny być złote i chrupiące.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Przygotuj pesto szpinakowe – wszystkie składniki pesto umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu. W razie potrzeby, dodaj więcej oliwy. Dopraw solą do smaku. 
  4. Ugotowany makaron wymieszaj z pesto szpinakowym. Podawaj z plastrami chrupiącej cukinii oraz parmezanem do posypania. Smacznego!

Podobne wpisy

14 komentarzy

Candy Pandas 18 maja 2015 - 19:14

Każde zielone danie czy deser ogromnie nam się podobają 😀 Pesto ze szpinaku (w ogóle prawdziwego pesto) nie jadłyśmy… pewnie dlatego, że nie jadamy makaronów za często 🙂

Reply
Martynosia 18 maja 2015 - 23:01

Pesto szpinakowe brzmi bardzo ciekawie, chyba wypróbuję przy najbliższej okazji 😉 PS. Zdjęcia jak zwykle piękne 😉

Reply
majka 19 maja 2015 - 05:23

Przepyszne danie. Wiosenne i zdrowe. To lubie 🙂

Reply
cookiemonster 19 maja 2015 - 08:23

Bardzo fajny przepis i piękne zdjęcia ! 🙂

Reply
mopswkuchni 19 maja 2015 - 11:37

Tyle rodzajów pesto jeszcze do wypróbowania przede mną 😛 Taki makaronik biorę w ciemno 🙂

Reply
napiecyku 19 maja 2015 - 13:33

Moje smaki…pesto, smażona cukinia i makaron….mniam 🙂

Reply
thiessa 19 maja 2015 - 15:14

Wspanialy przepis. Kupuje patent z cukinia jako dodatkiem.

Reply
whipped cream 19 maja 2015 - 16:45

O, ta chrupiąca cukinia wygląda wspaniale z tym makaronem! 🙂

Reply
Amber 19 maja 2015 - 17:24

Piękna i pyszna propozycja z makaronem! Ten zielony kolor mnie hipnotyzuje…

Reply
Unknown 19 maja 2015 - 18:10

Pysznie ,uwielbiam!.

Reply
Angie 19 maja 2015 - 20:28

No i totalnie mnie tym przepisem kupiłaś<3

Reply
wedelka 19 maja 2015 - 23:29

Boskie danie 🙂 Dziękuję za przyłączenie się do mojej zabawy 🙂

Reply
Salvador Dali 26 maja 2015 - 19:01

jaaak to wygląda… <3 <3

Reply
Anonimowy 28 czerwca 2015 - 07:10

To było pyszne danie. Dziękuję za przepis.Pozdrawiam.Ola.

Reply

Skomentuj