do chleba
,
dzika zielenina
,
Francja
,
orzechy włoskie
,
rzeżucha
,
ser kozi
,
wege
Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi
Dzień dobry,
Czytając Wasze komentarze pod przepisem na zupę z młodej pokrzywy widzę, że danie wzbudziło trochę kontrowersji, a nawet lęków (choć niektórzy z Was pamiętają takie zupy z czasów dzieciństwa). A co powiecie na potrawę z mniszkiem lekarskim, czyli popularnym mleczem?
Mniszek lekarski to kolejny pospolity chwast doceniany w krajach śródziemnomorskich, szczególnie we Francji. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, ma działanie oczyszczające i moczopędne. Francuzi nawet specjalnie uprawiają go w przydomowych ogródkach i wykorzystują w kuchni np. do przygotowania sałatek.
U nas rośnie praktycznie wszędzie, gdy zbierałam pokrzywę zerwałam więc trochę ładnych listków i wrzuciłam do wiosennego twarożku. Przepis był improwizowany, ale wyszedł na tyle smaczny, że postanowiłam się nim z Wami podzielić.
Sięgnęłam po serek z mleka koziego, lubię go za jego wyrazisty smak. Oprócz liści mlecza dodałam rzeżuchę (uwielbiam!), cebulkę dymkę, a także posiekane orzechy włoskie, które dobrze pasują do koziego serka i dodają mu fajnej tekstury i chrupkości. A jeśli nie chcecie jeść liści mlecza, z powodzeniem możecie wykorzystać tu rukolę.
I co myślicie, zjedlibyście taki serek?
Kozi twarożek z listkami mlecza, rzeżuchą i orzechami włoskimi
przepis własny
Składniki:
- 200 g twarożku z mleka koziego
- 1 cebula dymka, drobno pokrojona
- 2 łyżki rzeżuchy, posiekanej
- garść liści mlecza, posiekanych (możecie je zastąpić rukolą)
- garść orzechów włoskich, posiekanych
- sól i pieprz do smaku
- jeżeli ser za bardzo się kruszy - dodajcie trochę oliwy
Przygotowanie:
- Twarożek przełóż do miski i wyrób widelcem. Dodaj pozostałe składniki, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Jeżeli ser za bardzo się kruszy, dodaj trochę oliwy.
***
Jak zbierać liście mlecza + przepis na francuską sałatkę z mniszka:
Jak zbierać liście mlecza + przepis na francuską sałatkę z mniszka:
A to jest dla nas coś nowego!! Na mniszek (mniszka?) z przyjemnością się skusimy :) Jaki jest mniej więcej w smaku? Bo zawsze wydawał nam się gorzki :)
OdpowiedzUsuńW smaku jest trochę gorzki, trochę pieprzny. Im starszy tym niestety bardziej gorzki.
UsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńja bym zjadla! :D nie jestem wielka fanką koziego serka ale na pewno bym sprobowala :) i sama muszę tez wykorzystać listki mlecza :)
OdpowiedzUsuńAch jakie zdrowe i apetycznie połączenie. Chętnie zrobię jak tylko w Gdyni mlecz wypuści liście :) pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi takiego apetytu, że, gdyby nie fakt, że jest po 22 i brak twarożku koziego w lodówce, od razu zabrałabym się za jego przygotowanie; )
OdpowiedzUsuńDzisiaj jadłam śniadanie z Przyjaciólką.
OdpowiedzUsuńPodałam właśnie kozi twarożek z miszkiem, rzeżuchą i rukwią wodną.
Było pysznie!
Mniszek lekarski teraz jest najsmaczniejszy i ja traktuję go jak dzikie zioło.
Ale postrzegany jest właśnie jak chwast.
Hehe, ale zbieg okoliczności! Twarożki z mniszkiem górą!
Usuńchyba przed jutrzejszym śniadaniem trzeba będzie wybrać się do lasu :) bardzo ciekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńSałatkę z liśćmi mlecza chętnie bym zjadła, tylko ten serek kozi bym czymś zamieniła :) Bardzo podoba mi się dodatek orzechów :)
OdpowiedzUsuńTo jest jak najbardziej na tak, kozi twarożek uwielbiam, więc podwójnie na tak :)
OdpowiedzUsuńkoziego nie miałam okazji jeść, ale wygląda bosko.. dodatek szczypiorku, rzeżuchy strzał w 10! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny twarożek! Listków mlecza nie jadłam, w weekend będę na wsi więc może mi się uda ich spróbowac ;) Pozdrawiam i zapraszam do mojej akcji pieczarkowej ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie smarowidła do chleba. Spróbowałabym z chęcią, bo połączenie smaków jest bardzo interesujące :)
OdpowiedzUsuńJest cudny! Skusiłbym się z całą pewnością. Trzeba wybrać się na jakąś górską łąkę po liście mlecza! :D
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie, musi być smaczny :)
OdpowiedzUsuńZuziu, wybacz ale muszę to napisać... skrzywienie zawodowe :/
OdpowiedzUsuńWarzywo, o którym piszesz, to mniszek lekarski (Taraxacum officinale), a nie mlecz. Mlecz (Sonchus sp.) to zupełnie inny rodzaj, obejmujący inne gatunki. Jak się bliżej przyjrzeć, to nawet nie są do siebie tak bardzo podobne. W Polsce częściej występują trzy gatunki mleczy: warzywny, polny i kolczasty.
Mniszek lekarski: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity
Mlecze: http://pl.wikipedia.org/wiki/Mlecz
A przepis, jak zwykle, the best! ;-)
R.
Jasne, masz oczywiście rację. Ja nie jestem specjalistą od ziół, więc posługuję się nazwą potoczną, zrozumiałą dla większości laików. A chodzi mi oczywiście o roślinę - mniszek lekarski :)
UsuńSpoko, to tak zaczepnie trochę było :-) Ale większość osób mówi "mlecz" na mniszka. A prawdziwy mlecz, jak sama nazwa wskazuje, po przełamaniu lub urwaniu liścia wydziela biały sok mleczny - też dobra cecha do odróżnienia :-) Już nie marudzę, w końcu to blog o jedzeniu, a nie o rozpoznawaniu roślin :-P
OdpowiedzUsuń