Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi

przez Zuzanna
Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi
Witam Was pierwszego dnia wiosny! :)

Jakbym jeszcze studiowała, najchętniej uciekłabym na Dzień Wagarowicza, taką piękną i słoneczną pogodą mnie dziś przywitała ;) Zima dłużyła mi się niemiłosiernie, ale teraz jest już dla mnie tylko jak zły sen. Już nie mogę się doczekać tych słonecznych dni spędzonych w ogrodzie Rodziców i na spacerach, reaktywacji mojego balkonowego ogródka ziołowego, a przede wszystkich tych wszystkich warzyw i owoców, od których już wkrótce zaczną się uginać straganowe wystawy!

Z tej okazji przygotowałam dla Was kolejną sałatkę – lekką i odświeżającą, w sam raz na obecną pogodę. Kluczem do sukcesu są dobre, słodkie i soczyste pomarańcze, które w połączeniu ze świeżą miętą, białym octem winnym i oliwą, tworzą przecudowny dressing. Do tego pikantne listeczki rukoli, podprażone orzechy włoskie (pomarańcze i orzechy włoskie to według mnie zawsze udane połączenie) oraz słony ser halloumi – wszystkie smaki w tej sałatce wspaniale się uzupełniają.

Ta sałatka smakowała nam bardzo, bardzo! Na pewno na stałe wejdzie do mojego repertuaru kulinarnego. Pokochałam dodatek pomarańczy do sałatek, a że w kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się je często, na pewno wypróbuję jeszcze nie jedno zestawienie.

Ja kupuję ekologiczne pomarańcze z Lidlu, które również świetnie nadają się na sok, a ser halloumi (jak już kiedyś wspominałam) dostępny jest w Auchanie. 

Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi

Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi

inspiracja BBC Good Food

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 pomarańcze
  • mały pęczek świeżej mięty (czyli 1 doniczka, jeżeli kupujecie w supermarkecie)
  • 2 łyżeczki białego octu winnego
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 250 g sera halloumi, pokrojonego na plastry
  • 4 garście rukoli
  • 25 g orzechów włoskich, grubo posiekanych i podprażonych na patelni
  • czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Z pomarańczy wykrój segmenty. Nie jest to w cale takie strasznie trudne, przede wszystkim musisz mieć ostry nóż. Ja użyłam takiego do filetowania ryb, z wąskim elastycznym ostrzem. Na YouTube jest dużo filmików instruktażowych, np. możesz skorzystać z tego. Przełóż segmenty do miski i wyciśnij sok z pozostałości owoców.
  2. Do miski dodaj poszarpane listki świeżej mięty, ocet i oliwę i wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż na niej z obu stron plastry sera halloumi.
  3. Tuż przed podaniem, do miski dodaj rukolę i wymieszaj. Rozłóż pomiędzy dwa talerze. Posyp posiekanymi i podprażonymi orzechami włoskimi. Na wierzchu ułóż plastry ugrillowanego sera halloumi. Smacznego!
Sałatka z rukoli, pomarańczy i mięty z grillowanym halloumi
***
Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami.

Podobne wpisy